Gávavencsellő

2020.08.03. 20:00

Berceltől Balsáig úsznak

Augusztus 8-án rendezik meg az I. Tiszai Challenge-et.

A János-tavi hajósok is segítenek majd a biztosításban

Fotó: Jernei Gábor

Az I. Tiszai Challenge névre keresztelt úszótalálkozót a Tisza gávavencsellői szakaszán rendezik meg szombat reggel kilenc órától. A táv tíz kilométer lesz. A mezőny a tiszaberceli Kérész kikötőből indul és a balsai hídnál ér véget.

A verseny ötlete Berecz János gávavencsellői polgármester nevéhez kötődik.

– Nagyon kevés olyan ember él a Tisza közelében, aki nem tud úszni – mondja Berecz János.

Magam is gyakran megmerültem a folyóban, tudva azt, a szabad vízi úszás teljesen más, mint egy uszodai medencében.

– Korábban Tiszai Csorgásnak szerettem volna elnevezni az eseményt, és most sem versenyben gondolkodunk, ezért is van az elnevezésben a challenge kifejezés. Azt szeretnénk, ha a csapatszellem dominálna, és a tíz kilométertől sem kell megijedni, hiszen bármely nevező kiszállhat menet közben, vagy belekapaszkodhat a kísérőhajókba és -csónakokba.

Berecz Jánostól megtudtuk, az I. Tiszai Challenge résztvevői komoly biztosítás mellett úszhatnak, többek között a János-tavi hajósok is részt vesznek ebben. 18 éven aluliak nem nevezhetnek. Olyan úszókat várnak, akik tisztában vannak a szabad vízi úszás sajátosságaival: a folyónak sodrása van, akadhatnak örvényes szakaszok, de erre a kísérők figyelmeztetik az úszókat.

Nem árt az orvosi igazolás

A gávavencsellői polgármester pár hete maga is leúszta a távot.

– Két óra negyven perc alatt teljesítettük a tíz kilométert kényelmes tempóban.

A folyás irányába kell majd úszniuk azoknak, akik vállalják a megmérettetést.

– Természetesen mindenki a saját felelősségére indul az eseményen. Nem árt, ha van orvosi igazolásuk az indulóknak arról, hogy egészségesek, de a helyszínen is lesz lehetőség a vizsgálatra.

Nevezni a gávavencsellői önkormányzatnál lehet vagy a település honlapján, de a helyszínen is lesz erre mód. Nevezési díj nincs, mindenki kap emléklapot, aki elindul az úszáson, és minden résztvevőt vendégül látnak majd egy babgulyásra.

JG

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában