ajurvédikus gyógyászat

2020.02.14. 07:00

Calendula, az ősi gyógymód

Nem csodamódszer, de több ezer éves tudáson alapuló alternatív út az egészséghez.

Fotó: Dodó Ferenc

Mozgásszervi, meddőségi, keringési, endokrin és anyagcsere-problémák, emésztési vagy éppen neurológiai és pszichés zavarok, esetleg allergiás, immun- és autoimmun betegségek – csupa olyan nyavalya, amellyel egyre gyakrabban találkozunk napjainkban.

Ráadásul nem csak gyakoriak, meglehetősen nehezen is kezelhető kórságok ezek. Amikor egy lelkiismeretes orvos azt látja, hogy bármennyire igyekszik, nem képes az említett bajokat maradéktalanul kikezelni, megpróbál alternatív megoldások felé fordulni.

Mentes a protokolltól

Így volt ezzel dr. Bihary Pál is, aki Siófokról jött el Nyíregyházára, hogy az Alvégesi Művelődési Házban a segítségre váróknak bemutassa a Calendula-módszert, az ötezer éves ajurvédikus gyógyászat egyik integratív módszerét. Nem nehéz kitalálni, mennyivel több vagy más ez, mint a hagyományos nyugati orvoslás, hiszen a keleti gyógymódok kapcsán gyakran felmerül.

Az embert a test és lélek alkotta egységében vizsgálja, nem pedig „alkotórészenként”, és egyénre szabott, mentes minden protokolltól.

– Megfontolandó, hogy 100 évvel ezelőtt nem vagy csak alig voltak ilyen betegségek, az emberek jórészt tüdőgyulladásban, felső légúti betegségekben haltak meg.

Napjainkban viszont a hosszan tartó szorongás és a depresszió beindítója lehet hosszú távon egy kardiovaszkuláris, egy autoimmun, egy COPD vagy mondjuk egy daganatos megbetegedésnek.

Igaz, a genetikai hajlam is befolyásolhatja ezeknek a bajoknak a kialakulását, de tudni kell, hogy a hajlamosító géneket is egy negatív szituáció vagy emóció indítja be mondjuk egy reumatoid artritisz (autoimmun betegség) esetében – hallhattuk a doktortól.

Mindezek után résnyire nyitotta hallgatósága előtt azt a különös világot, amit a kínai orvoslás kínál, egy előadás ugyanis aligha képes teljes egészében bevezetni ebbe a tudásba. Megtudtuk, hogy valójában három világ létezik egyszerre egymás mellett: egy spirituális, egy energetikai és egy fizikai, és lelkünk szikrája a spirituálisból kerül át a fizikaiba.

Megtanultuk, hogy a világban minden az ellentétével együtt jelenik meg – fény-árnyék, gyenge-erős, kicsi-nagy stb. – (purusha és prakriti), és hogy a cselekvésünket három energia (guna) határozza meg. A „sattva” típusú ember hisz egy magasabb értelemben, a „rajas” típusút csakis a görcsös ragaszkodása határozza meg az élethez, a „tamas” pedig csupán vegetál, és változtatni nem akaró tudatlansága gyakran oda vezet, hogy őt meggyógyítani se lehet.

Ám a Calendula-módszer három másik energiát is meghatároz (dosák): a „vata” típusúak harmóniában sikeres alkotók (általában sovány alkatúak), a „pitták” (erőteljesebbek) jó vezetők, ám kibillenve az egyensúlyukból, lobbanékonyakká válnak. A „kaphák” a dundibbak és kevésbé mozgékonyak.

Nem mindig segít

A gyógyítás célja a „gunák” és a „dosák” harmóniába hozása, ami az életvitel, a testmozgás és a táplálkozás helyes arányainak a megtartásával érhető el. Ám ha az arányok felborultak, az orvos a kínai orvoslás eszköztárához nyúl: legyen az panchakarma kezelés, jóga, akupunktúra, ­qigong, moxaterápia, masszázs vagy gyógynövényes kúra.

Azt azért Bihary doktor is leszögezte, hogy a gyógyító – legyen bár nyugati vagy keleti orientációjú – a legjobb szándékkal közelít betegéhez. Ám a beteg közreműködése nélkül mit se tehet. Ugyanakkor vannak olyan súlyos bajok – például az áttétes daganatok –, amin már az ajurvédikus módszerek se segítenek.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában