Felmérés

2 órája

Pazarlóbban bánunk a készételekkel

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 501 háztartás csaknem 1400 fogyasztójának szokásait vizsgálta.

MW

A pazarlás oka legtöbbször figyelmetlenségre, a nem megfelelő tervezésre vezethető vissza

Forrás: Shutterstock

Fotó: Pormezz

 A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának legfrissebb kutatási eredményei szerint a háztartások pazarlóbban bánnak a készételekkel – közölte a hatóság az MTI-vel.

A 2023. negyedik negyedévében végzett felmérés 501 háztartás csaknem 1400 fogyasztójának szokásait vizsgálta.

A közleményben kiemelték, a háztartási élelmiszerhulladék csökkenése tavaly megtorpant. Sőt, 2022 hasonló időszakához képest két kilogrammal 62 kilogrammra emelkedett az átlagos fejenkénti éves mennyiség. A két kilós gyarapodás szinte teljes egésze az úgynevezett elkerülhető élelmiszerhulladékok, vagyis a tiszta pazarlás területén jelentkezett.

Az élelmiszerpazarlás túlnyomó részét, 82,51 százalékát továbbra is a készételek, a friss zöldségek és gyümölcsök, valamint a pékáruk és a tejtermékek adják, habár 2016-hoz képest a pékáruk esetében sokkal tudatosabbá vált a lakosság

 – írták a közleményben.

A Nébih szerint bizakodásra ad okot, hogy a felmérésben részt vevők 82 százaléka úgy érzi, tovább tudná csökkenteni az élelmiszerpazarlását. A komposztálás továbbra is őrzi az elmúlt években megszerzett népszerűségét, a háztartások több mint fele komposztál valamilyen módon.

A felmérésből az is kiderül, hogy 

a pazarlás oka legtöbbször figyelmetlenségre, a nem megfelelő tervezésre vezethető vissza, ami csak szemléletváltással, tudatos odafigyeléssel orvosolható.

 A hivatal az idén is várja a jelentkezéseket az élelmiszerhulladék-mérésre, ahol a résztvevők megtudhatják, miből, mennyi élelmiszerhulladékot „termelnek”, és hogyan tudnák csökkenteni a pazarlásukat.

Az érdeklődők ITT jelentkezhetnek a felmérése – tájékoztatott a Nébih.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában