Sgítség

2023.12.30. 17:10

Újabb termékkategóriákkal bővül az online Árfigyelő

Az ételallergiások által leggyakrabban fogyasztott laktóz- és gluténmentes termékek és a marhahús is bekerül az Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által működtetett online Árfigyelő rendszerbe - közölte a szervezet.

MW

Péksüteményeket pakol egy dolgozó az Aldi diszkontlánc I. kerületi, Mészáros utcai üzletében 2020. február 25-én

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A közlemény szerint a bővüléssel január közepétől már 78 termékkategóriában - ami napi szinten több mint 1300 élelmiszerterméket jelent - hasonlíthatják össze az árakat a vásárlók.

Az Árfigyelő az év utolsó óráiban, szilveszter előtt is csökkenti az árakat, használatával a magyar családok pénzt és időt spórolhatnak - mutattak rá.

Kifejtették: Magyarországon több mint 3 millióan élnek valamilyen élelmiszer-intoleranciával vagy élelmiszer-allergiával, nekik hamarosan célzottan is segít a www.arfigyelo.gvh.hu címen elérhető online Árfigyelő.

A Magyar Közlöny december 29-i számában megjelent a gazdaságfejlesztési miniszter rendelete, amelynek értelmében a kihirdetést követő 15. napon újabb 16 termékkategóriával bővül a nemzeti versenyhatóság által működtetett rendszer.

A versenyhivatal kiemelte: az online Árfigyelő rendszer - illetve a célzott kormányzati és egyéb intézkedések - kevesebb mint hatodára törték le az élelmiszer-inflációt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint az élelmiszerek árának emelkedése 2023 novemberében 7,1 százalék volt, ami gazdaságtörténeti szempontból is rendkívül dinamikus csökkenést jelez a 2022 decemberében mért 44,8 százalékos adathoz képest - tették hozzá, azzal együtt, hogy az Árfigyelőben megfigyelt termékkategóriák több mint 80 százalékában csökkentek az árak a július 1-jei indulás óta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában