2024.11.03. 09:00
Az íze jöhet, a szaga nem: mutatjuk a fokhagymaszag-elhárító trükköket
Gyors és egyszerű házi praktikák a fokhagymaszag eltüntetéséhez.
Népszerű, kedvelt fűszerünk a fokhagyma, de nem mindenki kedveli az illatát
Forrás: Getty Images
A fokhagyma erős szaga az allicin nevű vegyületnek köszönhető, amely akkor keletkezik, amikor a fokhagyma sejtjei megsérülnek – például szeletelés, préselés vagy rágás hatására. A sokak számára kellemes illatnak számító „aroma” akár napokig is megmaradhat a bőrünkön, a ruhánkon vagy akár a levegőben – írja a Mindmegette.
Kézről, bőrről így tűnik el a szag
Szokatlan de hatásos: egy rozsdamentes fémdarab (pl. evőeszköz) hideg víz alatt kézzel megdörgölve képes semlegesíteni a kellemetlen szagokat. Jó megoldás a citromleves öblítés vagy az átdörzsölés egy fél citrommal, ami után természetesen hideg vízzel le kell öblíteni a kezet. A szódabikarbóna és só keverékével történő kézmosás is hatásos, rádásul a zsíros szennyeződéseket is leszedi.
Újra lehet puszit adni
A petrezselyem olaja semlegesíti a szájban a fokhagymaszagot, érdemes szükség szerint egy-egy szálat elrágcsálni. Az alma és a tej fogyasztása is segít, mert a bennük lévő vegyületek megkötik a hagymaszagért felelős allicint. Egy teáskanálnyi szódabikarbónával kevert víz mint szájöblítő is csodákra képes.
Szellőztetés
Az egyik leghatékonyabb megoldás a szellőztetés: a friss levegő gyorsan csökkenti a fokhagymaszagot. A konyhában segít egy fazék vízbe öntött pár csepp ecet vagy citromlé felforralva: a gőzzel felszálló anyagok semlegesítik a szagokat.
Tegyen szódabikarbónát tartalmazó kis tálkákat a konyhába, ezek pillanatok alatt felszívják a szagokat.