2012.06.11. 19:02
A beteg és a család együtt főzhet a dietetikussal
Debrecen - A szív- és érrendszeri betegségekkel, az elhízással, a daganatos betegségekkel, a cukorbetegséggel kapcsolatos ismereteink, a gyógyító-megelőző tevékenységek színvonala sokat fejlődött az elmúlt évtizedben.
Debrecen - A szív- és érrendszeri betegségekkel, az elhízással, a daganatos betegségekkel, a cukorbetegséggel kapcsolatos ismereteink, a gyógyító-megelőző tevékenységek színvonala sokat fejlődött az elmúlt évtizedben. Ismert tény, hogy az elsődleges és másodlagos megelőzés egyik kulcsfontosságú komponense az egészséges életvitel és táplálkozás. Ennek a felismerése és tudatosítása alapvető a betegek számára. A betegoktatás hagyományos módszereinek igen jó kiegészítő eszköze a tankonyha, ahol a szakemberek nemcsak a konyhatechnológia fortélyaiba avatják be a betegeket, de a korszerű oktatási eszközöknek, és programoknak köszönhetően szervezetük aktuális tápanyag-ellátásáról is képet kaphatnak. A csoportfoglakozások során javul a betegek együttműködési készsége, ráadásul a gyakorlatban is kipróbálhatják az elméletben ismertetett egészséges recepteket, megismerhetik a számukra még ismeretlen új konyhatechnológiákat, a különböző ízű és jótékony hatású fűszereket, és esetenként a speciális alapanyagok felhasználhatóságának módjait. A betegeken kívül a családtagok is bevonhatóak, ezáltal még az elsődleges prevenciót is segíthetjük a családon belül – tájékoztatott Szalayné Kónya Zsuzsa a Dietetikai Szolgálat vezetője hazánk első klinikai tankonyhájának megnyitója apropóján.
A hallgatóknak is hasznos
A Tankonyha-oktatóterem nemcsak a gyógyulók, hanem a gyógyítók számára is lehetőséget ad a korszerű táplálkozástudományi ismeretek elsajátítására, illetve elmélyítésére. A korszerű ételkészítési gyakorlat beépül az általános orvosképzésben részt vevő hallgatók tanrendjébe, így később, gyakorló orvosként az egyes betegségek gyógyítása során tudatosan törekednek arra, hogy a betegek táplálkozásának megváltoztatása a terápia szerves részét képezze. A Táplálkozástudományi MSc képzés tanrendjében szereplő gyakorlati dietetika tantárgy magas szintű elsajátításához szintén kiváló lehetőséget biztosítanak a Tankonyha-oktatóteremben szerzett tapasztalatok.
A Tankonyha szakmai felügyeletét ellátó Dietetikai Szolgálat dietetikusai mindvégig segítséget nyújtanak a foglalkozások során a nyersanyagok és az élelmiszerek minőségi válogatásában, a megfelelő konyhatechnológiai eljárások megválasztásában, az igény szerinti étrendek összeállításában és az étrendi napló vezetésében. A tanácsadást kiegészítve, élelmiszer bemutatókat, kóstolókat, tankonyhai foglalkozásokat szerveznek, ahol a fogyasztásra javasolt nyersanyagokat, valamint a megfelelő ételkészítési technikákat mutatják be. HBN