2011.08.18. 16:33
Kenyér és cirkusz a népnek Hajdú-Biharban
Püspökladány, Polgár, Tetétlen - Az aratás befejezésének ünneplése nem népszokás volt, hanem politikai akarat. Szent István neve, mint legfontosabb királyi jelvény, de Magyarországon egyedi - különleges jelentőséggel bírt. Királyunk névünnepe 1949 óta az Alkotmány és az Új Kenyér Ünnepe is - ismertette Mátrai-Nagy Andrea, etnográfus.
Püspökladány, Polgár, Tetétlen - Az aratás befejezésének ünneplése nem népszokás volt, hanem politikai akarat. Szent István neve, mint legfontosabb királyi jelvény, de Magyarországon egyedi - különleges jelentőséggel bírt. Királyunk névünnepe 1949 óta az Alkotmány és az Új Kenyér Ünnepe is - ismertette Mátrai-Nagy Andrea, etnográfus.
A "kitalált hagyomány" egyezett a szélesebb rétegek értékrendjével, és néphagyománnyá nőtte ki magát az új búzából sütött ünnepi kenyér elfogyasztása.
Eltelt 62 év
Hiába volt rendszerváltás, és hiába telt el annyi év, az Új Kenyér Ünnepét ma is ugyanúgy - vagy még jobban - ünnepeljük. Olyannyira, hogy nem is település az, amelyiknek nincs saját - nemzetiszínű szalaggal átkötött - kenyere az augusztus 20-át ünneplő tömeg számára. Tetétlenen kenyérsütő versenyt rendeznek szombaton: mindenki otthon süti meg a kenyerét szabad recept alapján. Minimum fél kilós darabok közül választjuk majd ki a település legfinomabb veknijét, melyet az ünnepi rendezvényen lehet elfogyasztani. Természetesen a hagyományokat megtartva, népi ruhába öltözött lányok kínálják majd a helyieknek, a környező településekről érkezőknek, illetve a helyszínen egyénileg főző családoknak - tudatta lapunkkal Borbélyné Fülöp Hajnalka, polgármester.
A pékek is kiveszik a részüket az aratás végén
Püspökladányban és Polgáron pékségben sütik meg a város kenyerét. - Minimum 3 - 4 éve ugyott készítik a kenyerünket. A megfelelő pékség kiválasztásánál fontos volt, hogy ízletes legyen a végeredmény, és az sem mellékes, hogy nem mindenhol tudnak másfél kilónál nehezebb kenyeret sütni - tudtuk meg Rácz Józsefnétől, a Dorogi Márton Városi Művelődési Központ közművelődési vezetőjétől. - A város részére két darab, egyenként három kilós kenyeret sütünk, melyek hét órás kovászolással készülnek. Az egyik egy házi cipó, a másik pedig egy ladányi rozsos kenyér. A környéken több helyre is készítünk, például Karcagra és Sárrétre is. Pénteken reggel sütjük - fehér lisztből és a hagyományokhoz híven új búzából - ezt egy bizonyos hűlési idő követi.
Frissen készült cipó reggelenként
Polgáron az egyik pékség ajándékba adja a helyieknek a kenyeret. Mint megtudtuk, idén még az ünnep előtt távozó tiszteletes is kapott egy kis kenyeret emlékbe. - Pékségünkből nagyjából 5-6 éve szállítjuk a kenyeret a polgáriaknak. Két kilós cipót kell elképzelni, ami 45 perc kelesztés és ugyanennyi sülés után, szombat reggel frissen készítve kerül a helyiekhez. Az ünnepségen felszeletelik, és mindenki kap belőle - mondta Kiss János, a Dorogi Magánsütöde Kft. ügyvezetője.