HAON Sziréna

2008.05.25. 09:55

Óvatosan a nyaralással!

<p>Debrecen – Magunkra is, de a gyerekekre különösen oda kell figyelni külföldi utazások során. Egyes betegségek ellen kaphatunk oltást vagy gyógyszert, s ha kellőképpen tájékozódunk utazás előtt, nem ér bennünket meglepetés.</p>

A turistaforgalom az utóbbi években jelentősen megnőtt, ahogy a fertőzések veszélye is. Külföldi nyaralások előtt érdemes tájékozódni a nemzetközi oltóhelyeken vagy a háziorvosnál, hogy a célországban milyen betegségek jellemzők, s hogyan védekezzünk ellenük. Az utazási irodának fel kell hívni a figyelmet, hogy néhány országba (Kenya, Tanzánia) –adott helyzetben- sárgaláz elleni oltás nélkül be sem engedik a turistát a hatóságok. A szakemberek tájékoztatnak minden érdeklődőt, hogy milyen járványok ütötték fel fejüket adott területen, ahová utaznánk. Az egyre népszerűbb egyiptomi utaknál javasolt a hepatitis A vírus elleni védőoltás, mivel ez a vírus gyakran okoz megbetegedéseket a helyiek és a túristák körében is (szállodai minőségtől függetlenül). Néhány esetben akár a nyaralás elhalasztását is érdemes megfontolni, pl. a terhes nőnek a 7-9. hónap előtt maláriával fertőzött területre nem javasolt az utazás.
Jelenleg Ausztriában kanyarójárvány -lecsengő szakban- zajlik, ami érinti Németországot, és Svájcot is. Az arra utazók saját, és a gyermekeik kanyaró oltását mindenképpen ellenőrizzék. A statisztikák szerint, az utazók 70-80 százaléka hasmenéssel tér haza, mely odafigyeléssel elkerülhető lenne. Évente 20 ember maláriát, 5-nél is több tífuszt és 10-15 Dengue lázat hurcol be Magyarországra, egyes nem tipusos tüneteket okozó kórokozóról pedig, ki sem derül, hogy nyaralási „emlék” – mondta Kohut Zsuzsanna, az ÁNTSZ epidemiologusa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!