2014.12.31. 12:34
Receptek szilveszterre és január 1-jére
Nyíregyháza - Íme néhány ötlet, mi kerüljön az asztalra szilveszterkor és az újév első napján. <h2 style="text-align: center;">
Nyíregyháza - Íme néhány ötlet, mi kerüljön az asztalra szilveszterkor és az újév első napján.
Mediterrán csirkés melegszendvics
Hozzávalók: 0,5 kg csirkemell, 1 db camembert, 10 dkg ruccola saláta, 5 db paradicsom, 5 gerezd fokhagyma, görög fűszerkeverék, baguette, olívaolaj
Elkészítés: A csirkemellet csíkokra vagy kis kockákra vágjuk, és egy serpenyőbe tesszük. Öntünk rá olívaolajat, rászórjuk a fűszerkeveréket, állni hagyjuk kb. 10–15 percig, majd megsütjük. A baguettet félbe vágjuk, és pár percre előmelegített sütőbe tesszük, addig hagyjuk bent, amíg a teteje már pirítós szerű lesz. Miután kivettük a sütőből, bedörzsöljük fokhagymával, egy félbevágott paradicsommal, ezután rátesszük a sült csirkemellet, majd a tetejére a felszeletelt camembert sajtot. Végül meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, és visszatesszük a sütőbe 4–5 percre. Közben a paradicsomot kockákra vágjuk, összekeverjük a ruccolával, a fokhagymával, és meglocsoljuk olívaolajjal.
Virslisaláta gazdagon
Hozzávalók: 4 pár virsli, 4 tojás, 20 dkg sajt, 2 nagyobb fej lilahagyma, 1 doboz csemege kukorica, 2 gerezd fokhagyma, 45 dkg tejföl, 4 evőkanál majonéz, 1 evőkanál mustár, só, bors
Elkészítés: A virslit és a tojásokat megfőzzük. A hagymát apróra vágjuk. A virsliket felkarikázzuk, a tojásokat felaprítjuk, a sajtot lereszeljük. Ezeket nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk a lecsepegtetett kukoricát. Egy kisebb tálban kikeverjük a tejfölt a majonézzel, mustárral, pici sóval és borssal. A fokhagymát is belereszeljük. Az öntetet a többi hozzávalóra öntjük, és jól elkeverjük. Pár órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek. A kukoricát helyettesíthetjük főtt burgonyával is, úgy is nagyon finom.
Mézes gyömbéres csirkecombok
Hozzávalók: 4 db csirkecomb, 1 db vöröshagyma, 1 ujjnyi friss gyömbér, 4 ek olaj, 4 ek virágméz, 4 ek fehérbor, 4 ek szójaszósz, 1 kiskanál liszt, só, bors
Elkészítés: A csirkecombokat szétvágjuk, a hagymát felkarikázzuk, a gyömbért pedig apró csíkokra metéljük. A combokat az olajon előpirítjuk, majd kiszedjük. Az olajon megfuttatjuk a hagymát és a gyömbért, majd visszatesszük a combokat. Ezután ízesítjük a mézzel, a borral és a szójaszósszal, megsózzuk és megborsozzuk. Annyi vizet öntünk alá, hogy a combokat majdnem ellepje, majd fedőt teszünk rá, és nagyjából 45 perc alatt puhára főzzük. Ha kész, akkor a levéből egy keveset kiszedünk, elkeverjük a liszttel csomómentesre, majd ezzel besűrítjük a szaftját. Párolt rizzsel tálaljuk.
Fogasrudak, fehérboros rákraguval
Hozzávalók: 60 dkg fogasfilé, 4 darab zalai rák, 5 dkg vöröshagyma, 10 dkg gomba, 2 dl tejszín, 2 dl fehérbor, kapor, só, liszt, zöldség
Elkészítés: A vastag csíkokra vágott fogasfilét megsózzuk, lisztbe forgatjuk és kevés forró olajban ropogósra sütjük. Az egészben megfőzött rákokat páncéljukból kibontjuk, a finomra vágott vöröshagymát olajban aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott gombát és a rákhúst. Sózzuk, finomra vágott kaporral fűszerezzük, felöntjük tejszínnel és fehérborral, majd felforraljuk. A fogast párolt zöldségfélékkel tálaljuk.
Csörögefánk
Hozzávalók: 25 dkg teljes kiőrlésű liszt, 5 darab tojássárgája, 1 ek méz, 4 cl rum, fél dl tejföl, só, vaníliás cukor, olaj
Elkészítés: Az átszitált lisztet, mézet, tojássárgáját, rumot, tejfölt, sót összekeverjük, jól kidolgozzuk és egy negyedórát pihentetjük. A lisztezett tésztát vékonyra nyújtjuk, derelyevágóval tenyérnyi nagyságú téglalapokra daraboljuk. A téglalap közepére vágunk egy nyílást, a tészta két átlósan szembe lévő végét középre hajtjuk és átdugjuk a nyíláson. Az így megformázott fánkokat bő, forró olajban megsütjük és az olajból kivéve lecsepegtetjük, mézzel megcsurgatva tálaljuk.
Krumplis pogácsa
Hozzávalók: 25 dkg krumpli, 25 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 csomag sütőpor, 1 db tojás, só
Elkészítés: A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk, majd megfőzzük. Ha megpuhult, leöntjük róla a levét, majd krumplitörővel pépesítjük. Azután hozzáadjuk a margarint, és a sütőporral elkevert lisztet. Megsózzuk, és tésztává gyúrjuk. Belisztezett deszkán nagyjából ujjnyi vastagságúra nyújtuk a tésztát, aztán pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsák tetejét a tojással megkenjük, majd sütőben, közepes tűznél megsütjük.
Szilveszteri bólé
Hozzávalók: 0.5 liter vodka, 1 üveg száraz pezsgő, 2 üveg száraz fehérbor, 3 doboz trópusi gyümölcs konzerv
Elkészítés: A gyümölcskonzerveket a levükkel együtt egy bóléstálba öntjük. Aztán hozzáöntjük a két üveg bort és a vodkát, majd hűtőbe tesszük annyi időre, hogy jól lehűljön. Amikor már hideg, akkor öntjük hozzá a behűtött pezsgőt, és ezután rögtön poharakba töltve kínáljuk.
Január 1-jére
Lencseleves füstölt sajttal
Hozzávalók: 25 dkg lencse, 10 dkg füstölt sajt, fél dl olaj, 5 dkg vöröshagyma, 2 dl tejszín, 2 evőkanál mustár, fokhagyma, só, babérlevél
Elkészítés: Olajon megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát, beletesszük az előzőleg kiválogatott, beáztatott lencsét. Fűszerezzük fokhagymával, babérlevéllel, vízzel felöntjük és lassan puhára főzzük. A megfőtt lencsét szitán áttörjük, vagy turmixgépben pépesítjük, hozzáadjuk a mustárt, a tejszínt, felforraljuk, majd átszűrjük. A füstölt sajtot kockára vágjuk, és forró sütőben hirtelen megpirítjuk. Az elkészült levest csészébe merjük és tálalás előtt beletesszük a pirított sajtkockákat.
Mézes-lilahagymás malacsült
Hozzávalók: 1 kg bőrös malac hasaalja, 3 lilahagyma, 5 ek méz, 2,5 dl sör, só, bors, majoránna, zsír, víz, 10 gerezd fokhagyma, 3 nagy paradicsom
Elkészítés: A malacka húsos részét bedörzsöljük sóval, borssal, majoránnával és tört fokhagymával. Kb. 1 órára hűtőbe tesszük. Felszeleteljük a paradicsomot és a hagymát. Kivesszük a malacot, a tepsibe tesszük a hagymát, a paradicsomot, 1 pohár vizet, 5 kanál zsírt és a fokhagymát, 2 dl sört aláöntünk. Rátesszük a malacot, és fóliával letakarva 180 fokon 1 órát sütjük. A mézet és a maradék sört összekeverjük. 1 óra után a fóliát levesszük, és kb. 15 percenként a sörös mézzel kenegetjük. Még 1 órát így sütjük, és már kész is. Hagymás krumplival tálaljuk.
KM