2 órája
Borravaló és felszolgálási díj: módosító javaslatot nyújtott be a szaktárca
Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szerint. Az ügnyökség az MTI-hez eljuttatott közleményben felidézte, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium a felszolgálási díj maximum mértékét meghatározó, valamint a borravaló adómentességét biztosító és annak kifizetését módosító javaslatokat nyújtott be a napokban.
Illusztráció
Forrás: MTI/MTVA
Fotó: Mohai Balázs
A felszolgálási díj tervezete alapján a vendéglátó üzletek lakossági fogyasztás esetén maximum 15, céges rendezvényeknél pedig 20 százalék díjat határozhatnak meg, annak alkalmazása önkéntes, arról a vendéglátó üzletek üzemeltetői dönthetnek. A borravalónál
a javaslat rögzíti annak adó- és járulékmentességét, és módosítja a kifizetés feltételeit is annak érdekében, hogy azt a munkavállalók levonásmentesen kaphassák meg.
Az MTÜ üdvözli a szakmai szervezetek által is támogatott tervezeteket, azoknak köszönhetően ugyanis nemcsak a vendéglátásban dolgozók juthatnak több bevételhez, de nőhet a szektor munkaerő-megtartó képessége is.
Közleményük szerint
a gazdaság új fellendülésének egyik legfontosabb hajtóereje a turizmus.
Az ágazat nemzetgazdasági hozzájárulása több mint 12 százalék, a központi költségvetés bevételeinek pedig több mint 10 százalékát a turizmushoz kapcsolódó fogyasztás és foglalkoztatás eredményezi. Az iparág társadalmi jelentőségét jól mutatja, hogy abban csaknem százezer kis- és középvállalkozás működik, így a turizmus mintegy 400 ezer család megélhetését nyújtja hazánkban.
A vállalati rendezvények esetére meghatározott magasabb mértékű felszolgálási díj kiemelten erősítheti a hazai vendéglátás, tágabb tekintetben a teljes turisztikai ágazat versenyképességét. A nemzetközi üzleti rendezvények, nagyszámú küldöttet fogadó konferenciák, kongresszusok ugyanis jelentős mértékben járulhatnak hozzá a beutazó forgalom erősödéséhez. Az új maximalizált mérték pedig lehetővé teszi, hogy a hazai szolgáltatók versenyképes bért biztosíthassanak azon magas minőségű szakmai munkát végző dolgozóik számára, akiket ezeken a nemzetközi igényeket kielégítő rendezvényeken foglalkoztatnak. Így nemcsak a munkavállalók által megkeresett összeg emelkedhet, de nagymértékben nőhet a szektor munkaerő-megtartó képessége is
– idézi a közlemény Könnyid Lászlót, az MTÜ vezérigazgatóját.
A lakossági fogyasztására vonatkozó 15 százalékos maximum mérték pedig a kisebb forgalmú, jellemzően családi vendéglátó egységek versenypiaci helyzetének erősítéséhez járul hozzá.
Fontos, hogy a korábbi előírásoknak megfelelően felszolgálási díjat továbbra sem lesz kötelező alkalmazniuk a vendéglátóknak.
De amennyiben ezt megteszik, az része a számlának, az abból befolyó összeg a szolgáltatók bevétele, amelyet viszont továbbra is kizárólag dolgozói bérek kifizetésére fordíthatnak – tette hozzá.
A felszolgálási díj nem azonos a borravalóval, amelyet minden esetben önkéntesen fizet a vendég. Jelenleg ez csak akkor adó- és járulékmentes a munkavállaló számára, ha azt a számlától külön, készpénzben, közvetlenül a felszolgálónak adja a vendég, vagy egy olyan borravaló-tárolóba helyezi, amelynek tartalmát a felszolgálók osztják szét egymás között.
A tervezet nemcsak kimondja a borravaló adómentességét, de rögzíti, hogy ez független a kifizetés módjától is. Azaz, a munkavállaló akkor is levonásmentesen kell, hogy megkapja azt, ha a vendég elektronikusan vagy azonnali átutalással fizet. Az ehhez szükséges technikai feltételeket pedig a vendéglátó üzletek pénzintézeteinek kell biztosítaniuk
– áll a közleményben.
A borravaló kiemelt motivációs bevételt jelent a vendéglátásban dolgozók számára. Az előterjesztésnek köszönhetően immár az egyre inkább bankkártyával fizető vendégek is kényelmesen adhatnak borravalót, tudva, hogy az a felszolgálóhoz kerül. Mindez ráadásul a munkáltatóknak is költségoptimalizáló megoldást jelent
– mutatott rá Könnyid László a közlemény szerint.