Nem akármilyen nyitány volt

2024.06.14. 20:27

A német nehézbombázók letarolták Skóciát! Ötöt is lőtt a házigazda

Útjára indult a labdarúgó Európa-bajnokság, s ennél jobb teljesítményben talán nem is bízhatott a házigazda Németország. Wirtzék ötször is betaláltak a vendég kapuba, s nagyon könnyed győzelmet arattak egy közönségszórakoztató meccsen. A németek így rögtön a magyarokat is soraiban tudó csoport élére ugrott.

Kvanduk Bence

Nagy ünnepet rendezett Németország a labdarúgó Európa-bajnokság nyitómeccsén

Fotó: Lars Baron/Getty Images

Labdarúgó Európa-bajnokság
A-csoport, 1. forduló
NÉMETORSZÁG–SKÓCIA 5–1 (3–0)
München, Allianz Aréna. Vezette: Clément Turpin (francia).
NÉMETORSZÁG: Neuer – Kimmich, Rüdiger, Tah, Mittelstaedt – Andrich (Gross, a szünetben), Kroos (Emre Can, 80.) – Musiala (T. Müller, 73.), Gündogan, Wirtz (Sané, 63.) – Havertz (Füllkrug, 63.). Szövetségi kapitány: Julian Nagelsmann
SKÓCIA: Gunn – Hendry, Porteous, Tierney (McKenna, 77.) – Ralston, McTominay, McGregor (Gilmour, 67.), Robertson – McGinn (McLean, 67.), Christie – Adams (Hanley, a szünetben). Szövetségi kapitány: Steve Clark.
Gólszerző: Wirtz (10), Musiala (19.), Havertz (45+1. – büntetőből), Füllkrug (69.), Emre Can (90+3.) ill. Rüdiger (87. – öngól)
Kiállítva: Porteous (44.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Nem engedte a német válogatott már az első percben sem a skótoknak, hogy levegőhöz jussanak. Egy kiugratást követően Wirtz lőhetett is, még ha ezt lesről is tette. A gólra sem kellett viszont sokáig várni, a 8. percben Kimmich beadását követően már egy 17 méteres bombával megrezgette a hálót a Leverkusen támadója.

Persze a vezetés tudatában sem vett vissza a házigazda, amely szerette volna kiszolgálni a sikerekre kiéhezett szurkolóit. A 20. percben pedig egy fantasztikus támadást követően született meg a második találat. A felezőnél Gündogan fordult le csodálatosan védőjéről, majd Havertzet ugratta ki. A csatár az ötös sarkánál vette át a labdát, majd visszakészített Musiala elé. A támadó parádés mozdulattal vette át a labdát, majd elemi erővel lőtt a keresztléc alá.

Németország – Skócia
Jamal Musiala lövésénél esélye sem volt Gunnak, így már kettővel vezet Németország
Fotó: Fabrice COFFRINI / AFP

A nyomást ezt követően egyre kevésbé bírták a skótok. Az első játékrész ráadásában pedig Porteous egy csúnya belépővel összehozott magának egy piros lapot, míg a németeknek egy tizenegyest, amit Havertz értékesített magabiztosan.

A fordulás után még nagyobb fölényben futballozott így a német együttes. A csereként beállt Füllkrug pedig egy brutálisan erős rúgással kipókhálózta a bal felsőt is. Sőt, közel volt a duplázáshoz is, de a második találatánál pár centivel lesen tartózkodott.

A skótoknak végül sikerült szépíteniük, egy szabadrúgást követően Rüdiger fejelt a saját kapujába. Nem akartak viszont a németek rossz szájízzel lemenni a pályáról, s egy kicsiben elvégzett szögletet követően a csereként beállt Emre Can kapta meg a labdát. A középpályás egy igazítás után a bal alsóba tekert, s lezárta a meccset.

PERCRŐL PERCRE

Köszöntjük kedves olvasóinkat! Meglátjuk, mire megy egymással a házigazda Németország és Skócia a labdarúgó Európa-bajnokság nyitányán.

90+4. perc: Vége a mérkőzésnek! Köszönjük a figyelmüket!

90+3. perc: GÓÓÓÓÓL! Egy kreatív szöglet variáció végén Emre Can kapta meg a labdát a tizenhatos előterében, ahonnan jobbal a bal alsóba tekert. 5–1 

87. perc: GÓÓÓÓÓL! Szépítenek a skótok! Egy skót szabadrúgás után Rüdiger nagyon elegánsan fejelt a kapuba, csak épp a sajátjába. 4–1

80. perc: Kroos számára is véget ért a meccs, Emre Can a helyén. A középpályás 102 passzából 101-et pontosan teljesített.

77. perc: Negyedszerre változtattak a skótok, McKenna jött Tierney helyére.

76. perc: GÓÓÓÓL, vagy mégse! Füllkrug lesen kapta a labdát. Marad a 4–0.

73. perc: Újabb csere német oldalon. Musiala helyére Thomas Müller érkezett.

69. perc: GÓÓÓÓÓL! Füllkrug a Gündogantól elpöccintett labdát lőtte tizenöt méterről kegyetlenül a bal felsőbe. A labda 110 kilométer/órás sebességgel száguldott a hálóba. 4–0

67. perc: Kettős csere a skótoknál is. McGregor helyett Gilmour, míg McGinn helyett McLean folytatja.

63. perc: Kettős csere a németeknél! Sané és Füllkrug érkezett Havertz és Wirtz helyére.

62. perc: Sárga lap! Tah lépett oda keményen.

51. perc: Rüdiger unta meg a passzolgatást, és 27 méterről lőtt a jobb alsó irányába, de Gunn ki tudta tolni a labdát.

46. perc: Újra útján a labda! Mindkét csapat cserélt a szünetben. Gross Andrichot váltotta a németeknél, Adams helyén pedig Hanley folytatja a skótoknál.

45+4. perc: Vége az első félidőnek! Most mindenki elmehet még egy kis frissítőért, rágcsálnivalóért. Negyed óra múlva folytatjuk.

45+1. perc: GÓÓÓÓL! Kai Havertz nagyon magabiztosan lőtt a kapu jobb oldalába. Gunn balra ugrott. 3–0 A gól ITT tekinthető meg.

44. perc: Büntetőt kapnak a németek. Az előző helyzetnél Gündogan lábára tartott rá Porteous, akit ki is állított a játékvezető.

42. perc: Újabb nagy német helyzet. Kimmich beadását Güdogan csúsztatta kapura közelről, de Gunn óriásit védett. A kipattanóról Havertz csúszott le, majd Kroos lövését blokkolta egy védő. 

31. perc: Az Európa-bajnokság első színes lapja is megvan. Andrich kaszálta el McTominayt, amiért sárga járt.

30. perc: Elképesztő fölényben a németek, 73 százalékban van náluk a labda. A skótoknak eddig lövésük sincs, igaz a házigazdának is csak három volt.

26. perc: Még sincs tizenegyes, a VAR szerint a tizenhatoson kívül történt a szabálytalanság.

25. perc: Büntetőhöz jutottak a németek. Musiala lábát húzta ki Christie.

19. perc: GÓÓÓÓÓL! Ott a második is! Gündogan csodálatosan fordult le a felezőnél az emberéről, majd Havertzet ugratta ki. A támadó az ötös sarkán átvette a labdát, majd Musiala elé tálalt, aki egy csodás átvétel után elemi erővel lőtte a felső léc alá a játékszert. 2–0 A gól ITT tekinthető meg!

10. perc: GÓÓÓÓÓL! Nem kell tovább várni! Ott az első! Kimmich jobb szélről érkező lapos centerezését Wirtz bombázta rá tizenhét méterről, s ugyan Gunn bele tudott ütni a labdába, az a jobb kapufáról a hálóba pattant. 1–0

2. perc: Nem kellett sok a németeknek, máris ott volt az első nagy helyzetük, de Wirtz kiugrását lesnek ítélte a francia játékvezető. Igaz, Gunn jól jött ki a kapujából, s blokkolt.

1. perc: Elkezdődött a találkozó! A német válogatott fehérben, míg a skótok kék-sárgában a pályán. 

20:52 – A látványos ünnepséget követően jöhetnek a főszereplők

Európa-bajnokság nyitány
Fotó: THOMAS KIENZLE / AFP
Európa-bajnokság nyitány
Fotó: THOMAS KIENZLE / AFP

20:43 – Már napközben kitört a káosz

Már a mérkőzés előtt is bőven volt miről beszámolni, ugyanis kitört a káosz Münchenben órákkal a nyitómeccset megelőzően. A rendőrség már kora délután kénytelen volt lezárni a Marienplatzon kialakított szurkolói zónát, ami addigra annyira megtelt, hogy már egy sörösüveget sem lehet leejteni.

20:29 – A fal most Münchenben áll

A németek kapusa is felkészült a találkozóra. Nem lesz egyszerű olyan bombát elereszteni, ami átüti ezt a falat. 

20:20 – Üzent a skótok legendája

Sir Alex Ferguson, a Manchester United edzőlegendája üzent honfitársainak: – Remélem mindannyian boldogok vagytok, hogy ma szurkolhattok a srácoknak! Steve Clarke fantasztikus munkát végzett, reménykedjünk hát, hogy sikerrel térhetünk haza. Had mondjak néhány szót a szurkolóinkról is: akármikor külföldre utazunk, bárhova is megyünk, kifogástalan, ahogy szurkoltok! Mindig támogatjátok a csapatot az eredménytől függetlenül! Köszönjük ezt a rengeteg támogatást! Remélem, ez a nap is nagyszerűen alakul számunkra, de a legfontosabb, hogy élvezzük ki!  

20:15 – Az Aréna is teljes díszében pompázik

Nem csak a szurkolók és a játékosok, az Allianz Aréna is készen áll a rajtra.

20:10 – A hazai játékosok leellenőrizték a pályát

Megvolt a szokásos séta a pályán. A német válogatott játékosai elkezdték szoktatni magukat a mai atmoszférához.

Németország – Skócia
A skót szurkolók is már a bemelegítés közben űzték a csapatukat
Fotó: Miguel MEDINA / AFP

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában