2020.03.16. 17:12
Így tarthatja hosszú ideig frissen a kenyeret
Tévhit, hogy a hűtőszekrényben tovább friss marad a pékáru.
Forrás: Shutterstock
Az ideális megoldás egy máz nélküli cserépedény (például római tál) lenne, melynek pórusai átengedik a nedvességet, amit a kenyér magába tud szívni, így nem szárad ki, viszont penészes sem lesz, mert ez a közeg nem kedvez a gombáknak – olvasható a Vasárnap Reggel legutóbbi számában.
Jó megoldás lehet a nem légmentesen záródó kenyértartó is.
Ezeknél arra kell ügyelni, hogy a fémből készültben a pékáru gyorsabban kiszárad, a faeszköznek pedig átveheti az illatát. A pékek a kemencében, sütőben tárolják a lenvászon konyharuhába bebugyolált kenyeret.
Nem megfelelő
Tévhit, hogy a hűtőszekrényben tovább friss marad a kifli, zsömle. Épp ellenkezőleg: a száraz levegő miatt gyorsabban megszikkad a pékáru. Nejlonzacskóban a kenyér hamar penészedni kezd, ha pedig még langyosan teszi bele, ragacsossá válhat.
Hasznos tanácsok
Borítókép: illusztráció