2011.06.29. 16:32
Szarvasból pörkölt, szamócából desszert
Kács - Profi vadfeldolgozó csapatot találtunk a kácsi vadételfőző versenyen.
Kács - Profi vadfeldolgozó csapatot találtunk a kácsi vadételfőző versenyen.A legkülönlegesebb csapatot kerestük az elmúlt hét végén a Kácson megrendezett vadételfőző versenyen, és hamarosan meg is találtuk. Erdélyből, a Hargita lábánál fekvő Ivó faluból érkezett az öttagú egység, akik kora délutánra már elkészítették versenyfeladatukat, és a jól megérdemelt pihenés örömének adták át magukat.
Saját vadaspark
Hamarosan kiderül, nem akárkikkel van dolgunk. A székelyföldi csapat ugyanis otthon, a hétköznapokban is vadfeldolgozással foglalkozik. Ennek bizonyítékaként rögtön elénk teszik a mindenféle jóval megrakott hidegtálukat. Keresztes Imre, a csapat egyik tagja kínálgat bennünket, és közben sorolja, mit érdemes megkóstolnunk a gazdag kínálatból: vaddisznóbélszín paprikásan pácolva, mangalica nyakas karaj száraz páccal és borókabogyóval, vaddisznó- és szarvaskolbász.
Aztán megtudjuk, a cégnek, ahol dolgoznak, saját vadasparkja és mangalicahizlaldája van, de az egyedi termékek készítéséhez vadásztársaságoktól is vásárolnak vadhúst. Saját bemutatótermeikben ismertetik meg az emberekkel termékeiket, főleg Erdélyben, de a különleges készítményekből a fővárosba, Bukarestbe is jut. Az emberek már ismerik, és szívesen vásárolják az egyedi biokészítményeket.
Megnyerték
Kiderül, miként került a kácsi versenyre a messziről jött csapat. Szentgyörgyön nemrég kolbásztöltő versenyen jártak, amit megnyertek, a jutalom pedig az volt, hogy részt vehettek a kácsi vadételfőző versenyen. Keresztes Imre elárulja azt is, mivel neveztek a mostani viadalra: előétel az imént bemutatott hidegtál volt, ezt követte a tárkonyos őzraguleves, majd a vaddisznó- és őzpörkölt nokedlivel, rókagombával és vörös áfonyával, végül a desszert: erdeiszamóca-hab. A versenykiírás szerint ugyanis szabad tűzön kellett készíteni levest, főételt és desszertet, vadhús, erdei gyümölcs, valamint gomba felhasználásával.
Imre otthon is szeret főzni, természetesen gyakran kertül a család asztalára vadhús. A kedvencek közé tartozik a szarvaspörkölt csilis vörösbabbal vagy a csülökpörkölt fokhagymásan.
Közben megérkezik az otthoni cég ügyvezető igazgatója, Bencze Gábor. Ő még annyit tesz hozzá, hogy termékeikben semmiféle adalékanyag vagy mesterséges anyag nincs, mind Prémium vagy Prémium Plusz készítmények. Magyarországra azonban egyelőre nem szállíthatnak mangalica- vagy vaddisznókolbászt, mert a törvények szerint Romániából nem lehet behozni disznóhúst egy korábbi sertéspestisjárvány miatt.
ÉM