Helyi közélet

2011.09.29. 14:34

Árpád-kori csontvázakat találtak a táborozók

Nem mindennapi élményben volt részük azoknak a szatmári fiataloknak, akik nyáron részt vettek a géberjéni Jót s Jól Egyesület környezeti neveléssel foglalkozó táborában. A programok során ugyanis egy régészeti feltárásra is ellátogattak, ahol több mint ezer éves csontvázakra bukkantak.

Nem mindennapi élményben volt részük azoknak a szatmári fiataloknak, akik nyáron részt vettek a géberjéni Jót s Jól Egyesület környezeti neveléssel foglalkozó táborában. A programok során ugyanis egy régészeti feltárásra is ellátogattak, ahol több mint ezer éves csontvázakra bukkantak.Augusztus közepén indult táborozni összesen 30 iskolás tanuló Géberjénből, Nagyecsedről és Mátészalkáról. Az egyhetes környezetvédelmi tábort Szamoskéren rendezték, és ennek során a fiatalok olyan programokon vehettek részt, amelyek révén megismerhették a helyi természeti értékeket, a hagyományos népi foglalkozásokat, és a helyi környezet értékeit.

- Voltak programok, melyek szakemberek irányításával zajlottak. Többek között velünk volt a nagyecsedi füvészkert vezetője, Somlai Tibor, valamint Varga Ferenc kovácsmester Tunyogmatolcsról. A tábor során a diákok túráztak a Szamos parton, miközben megismerkedtek a helyi növény, és állatvilággal (gyógynövények, felhasználásuk, békák fogása, stb.). A lápi életformáról diavetítést is tartottunk. Az állatsimogatáson hazai és egzotikus állatokkal ismerkedtek, például kígyókkal és teknősökkel. A hagyományok megismerését segítette a látogatás egy szamoskéri parasztportán, ahol a régi és a mai paraszti élet elemeit mutatták be a fiataloknak. A táborban több kirándulást is szerveztünk, így Debrecenbe illetve Szatmárban a Túristvándiba, (vizimalom), Szatmárcsekére (Kölcsey síremlék, csónakos fejfás temető), és Nagyarba (Petőfi-fa). A diákok a népi mesterségeket is kipróbálhatták, így a batikolást (textilfestés), valamint a kovácsmesterséget – ismertette Kovács Sándorné, a tábor koordinátora.

Az egyhetes táborban 30 diák vett részt, akik Géberjénből, Mátészalkáról, Fülpösdarócról, Rápoltról, Kocsordról és Ököritófülpösről érkeztek, közülük hét hátrányos helyzetű fiatal volt. A foglalkozásokat a Szatmári Épülő Közösségek projekt részeként szervezte a Jót s Jól Egyesület. A programot az Európai Unió TÁMOP - 3.2.3-09/2- 2010-0050. számú projektje finanszírozta.

- A táborvezetők zömmel pedagógusok és az egyesületek munkatársai voltak. A célok között szerepelt a környezeti -, a fenntarthatóságra épülő gondolkodás kialakítása, fejlesztése, a természetközeli tevékenységek, múltunk, a falusi életmód, annak a fenntarthatóság köré fűzhető lehetőségeinek megismerése. Nagy hangsúlyt kapott az „ember és táj”, az „ember és tájhasználat” témaköre, problémaköre, példákon keresztül, példákkal és példamutatással szolgálni az ember és a természet, a környezet fenntartható kapcsolatát a biztos jövő érdekében, valamint a szatmári térség természeti értékeinek megismertetése is – tette hozzá Máté Krisztina projektasszisztens

A tábor keretében a fiatalok egy régészeti feltáráson is részt vehettek, amelyre az éppen a táborban ebédelő régész csapattól kaptak meghívást. A régészek Szamoskér határában kutattak Árpád-kori leletek után, és felfedezték, hogy Szamoskér a jelenlegi helyéhez képest kintebb húzódott. Megtalálták több régi ház helyét, valamint 2 csontvázat: anyát és gyermekét, de edényekre is bukkantak.

Kenyeres Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában