Szabolcs-Szatmár-Bereg

2024.05.02. 07:00

Kiderült, mire vágyik a vén diák

A ballagók kívánságlistájára az elektromos roller is felkerült.

Szon.hu

A ballagási ajándékok között nagyon népszerű az okosóra

Fotó: Gazdag Mihály

Hétfőn kezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák, amikor a végzős középiskolások számot adnak a tudásukról. Előtte azonban még ünnepélyesen elbúcsúznak az alma materüktől: az idén a legtöbb iskolában május első hétvégéjén tartják a ballagásokat. Ilyenkor a családtagok, barátok igyekeznek meglepni a végzős diákokat. Arra voltunk kíváncsiak, melyek a legnépszerűbb ballagási ajándékok.

Nincs olyan fiatal, aki ne vágynak valami kütyüre, legyen az egy új okostelefon vagy -óra, játékkonzol, esetleg a továbbtanuláshoz nélkülözhetetlen laptop. A ballagás pedig olyan alkalom, amikor felkerülhetnek ezek az eszközök a kívánságlistára. Akkor sem kell megijedni, ha család nem annyira járatos a technológia világában, mint az ajándékozott, ugyanis az üzletek szakértő eladóitól kérhetnek segítséget. S hogy mik a legnépszerűbb kütyük, amiket a ballagóknak vásárolnak? Mint azt Szilágyi Emese, a BestByte elektronikai áruház területi vezetője elmondta, a ballagók családja már április elején felkeresi az üzletet.

Inkább kütyü, mint könyv

– Vannak, akik konkrét elképzeléssel érkeznek, és csupán az eszköz típusának kiválasztásában kérnek segítséget, míg mások csak annyit tudnak, hogy valamilyen műszaki cikk kell. Az utóbbi csoportba tartozóknak sem kell megijedniük, hiszen egy rövid beszélgetés után kiderül, mit szeret leginkább csinálni a ballagó: imádja a videójátékokat vagy szívesebben tölt időt a természetben – magyarázta Szilágyi Emese, aki az ilyenkor népszerű termékekről is beszélt lapunknak.

– Az okosórák, aktivitásmérők, esetleg elektromos rollerek azok számára lehetnek jó választások, akik jobban szeretnek a szabadban időt eltölteni. A különféle gamer-termékeket a videójátékok szerelmeseinek ajánljuk. Nekik általában egy komolyabb fejhallgatót, kontrollert, gamer-széket vásárolnak a rokonok. És persze nem maradhat le a listáról a két „klasszikus”, az okostelefon és a laptop sem – sorolta a területi vezető.
A könyvesboltok eladói szerint egyre kevesebben lepik meg a ballagó fiatalokat olvasnivalóval. Ha mégis szerepel az ajándékok között könyv, akkor egy-egy népszerű széria új részét keresik, vagy az olyan, akár több tízezer forintot kóstáló kiadványokat, amiket más körülmények között nem biztos, hogy megvásárolnának.

Közösen választják ki

– Az elmúlt időszakban nagyon sok kerékpárt adtunk el, és érezhetően megnőtt az érdeklődés az elektromos rollerek iránt – tudtuk meg Majoros Jánostól. A nyíregyházi Bringakirály Kerékpárszaküzlet és Gyorsszerviz tulajdonosa hozzátette: utóbbiból főként az olcsóbb, 200 ezer forint alatti, átlagos hatótávolságú és teherbírású eszközöket keresik.
– A ballagási ajándéknak szánt kerékpárokat általában együtt választják ki az ünnepelttel, hiszen a biciklit, ahogy a ruhákat, „fel kell próbálni”, csak így derülhet ki, hogy megfelelő-e a mérete, elég kényelmes-e. Minden bringát beüzemelve adunk át, emellett a most népszerű trackingeket és city bike-okat  már felszerelik azokkal a kiegészítőkkel, amiket a KRESZ megkövetel.
Az árakról szólva Majoros János elmondta: a vásárlók átlagosan 150–200 ezer forintot áldoznak egy új bringára.

Ma már nem divat pecsétgyűrűt adni

A középiskolás ballagások egyik toplistás ajándéka az ékszer, ám míg régebben a vastag aranyláncokat keresték, ma már a visszafogottabb, a hétköznapokon is viselhető darabok a népszerűek.

– A vásárlóknak ilyen alkalmakra ajánljuk a vékony nyakláncokat fehér és sárga aranyból, medállal vagy anélkül, hiszen ezeket később, mondjuk a ballagó lány 18. születésnapján vagy a sikeres érettségi után ki lehet egészíteni gyémánt- vagy cirkónköves fülbevalóval, gyűrűvel, így lesz teljes – és nem utolsósorban értékálló – a szett – mondta el érdeklődésünkre Vinnainé Belicza Henrietta.
A belvárosi Life & Style ékszerbolt egyik tulajdonosa hozzátette: a fiatalok az egyszerű, de mutatós ékszereket kedvelik, amiket nemcsak alkalmakkor, hanem a hétköznapokon is felvehetnek, és kombinálhatnak más kiegészítőkkel. Ezért szeretik például a vékony, színes sorköves gyűrűket.

– Vannak elegáns, modern és letisztult ékszertároló dobozaink, ezek szintén szép ajándékok egy ballagó lánynak. Úgy gondolom, a fiúknak ma már annyira nem divat ékszert ajándékozni, elmúlt a pecsétgyűrűs korszak, nem is nagyon keresik már az ilyesmit – mutatott rá Henrietta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában