Nyíregyházi Állatpark

2024.05.16. 20:00

A hó és a jég birodalmának élővilága

Nyíregyháza és az állatpark új attrakciója, a Jégvilág várja a látogatókat.

Csáki Alexandra

Hat évvel az első bejelentés után péntek délben megnyitja kapuit a Nyíregyházi Állatpark legújabb látványossága, a Jégvilág. Az interaktív bemutató a modern technika segítségével kalauzolja el a látogatókat a sarkkörök világába. A létesítmény külső és belső terekben mutatja be a jeges égövi állatok életét, a jégkorszak kialakulásának okait és következményeit, valamint a sarkkörök hangulatát.

Jegesmedve-szerelem

– Talán mindenféle szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy ez egy Európában is egyedülálló attrakció: megpróbáltuk Nyíregyházára hozni a Déli- és az Északi-sark élővilágát. Nem voltunk könnyű helyzetben, szerettünk volna mindenféle állatot beszerezni, ezért kiterjesztettük a hideg égövek világára is  a bemutató, így a jeges tájak mellett megjelenik Alaszka és Szibéria vadvilága is – mondta el podcast-vendégünkként Gajdos László. A Nyíregyházi Állatpark igazgatója kifejtette: a Jégvilág fő eleme a jegesmedvék háza. A nagy, belső kifutót úgy alakították ki, hogy nyáron be tudják húzni a tetejét, így hűtött élőhelyet tudnak biztosítani a jegesmedvéknek. A fehér ragadozóknak építettek egy kisebb és egy kifejezetten nagy belső teret is.

– Fontos, hogy jól érezzék magukat, ugyanis tenyészteni szeretnénk a jegesmedvéket. A kifutóban már látható a három példányunk, két hím és egy nőstény – árulta el az állatkert vezetője.

Egész évben zord az idő

– A másik különlegesség a királypingvin, amit hazánkban csak Nyíregyházán lehet látni és Európában is kevés helyen mutatnak be. Ennek oka az, hogy fogságban csak speciális körülmények között maradnak életben. Egész évben nulla fok körüli hőmérsékletet kell biztosítani számukra, ezért egy olyan sajátos termet alakítottunk ki nekik, ahol folyamatosan állandó a hideg és a jég. Itt kaptak még helyet a sziklaugró pingvinek is – tette hozzá Gajdos László.

Azoknak, akik szeretnék megtapasztalni, mennyire nehéz az inuitok élete – bár ők alkalmazkodtak ehhez a zord környezethez –, a klímakamrában felépítettek egy bemutatóteret jégkunyhókkal, hóeséssel, jeges széllel, ami nyáron igazi élmény lesz.

Tovább haladva a látogatók megismerkedhetnek a Jeges-tenger élővilágával.

– Az akváriumokban a különféle hidegvízi halakat mutatjuk be, láthatják a nagy gleccsermozgásokat, omlásokat, amik alakítják a tenger környékét. Igazi különlegesség a virtuális tengeralattjáró, amibe „beszállva”  – egy VR-szemüveggel – megnézhetik a Jeges-tenger víz alatti nyüzsgését.

Kalandfolyó vízeséssel

A Jégvilág-házon túl közel két hektáron folytatódik a hideg égövi állatok bemutatója.

– Eljuthatunk Alaszkáig, a fehér farkasok és pumák földjére. Építettünk mellé egy indiántábort, ahol játszhatnak a gyerekek, s közben megtudhatják, hogyan éltek, vadásztak az alaszkai őslakosok. Nem messze a tábortól egy hatalmas felfedezőhajó várja a látogatókat, amit szintén felfedezhetnek a kicsik. Azt hivatott modellezni, hogy annak idején a Déli- és az Északi-sark felfedezői hatalmas hajókkal, nagy kockázatot vállalva jutottak el ezekre a havas földrészekre.

Az északi madárvilág is képviselteti magát a bemutatón. Európai szinten is igazi különlegesség a heringsirálycsapat, illetve a világ legnagyobb sasmadara, az úgynevezett Steller tengeri sas, amit még szintén nem láthattak még magyarországi állatkertben.  

Az új attrakció része egy kalandfolyó, amire ugyan külön jegyet kell váltani, de Nyíregyháza Állatpark igazgatója szerint nagyon megéri az élményt.

– A száguldó folyón stilizált fatörzsekben ülve indulhatunk utazásra. Tíz méter magasból zuhanunk alá egy vízesésen, majd kardszárnyú delfinek – élethű robotfigurák – bukkannak fel mellettünk. Ha tovább sodródunk a folyóval, láthatjuk Pepét, a patagóniai oroszlánfókát, ami szintén nemrég érkezett, és még várjuk hozzá a nőstényeket. Rendkívül különleges, közel négy mázsás állatról van szó, de megcsodálhatjuk a hatalmas rénszarvasokat, és mindazt, ami szembe jöhet velünk a vízen és szárazon egyaránt – sorolta Gajdos László, s megjegyezte: természetesen számos meglepetés is várja a vendégeket a Jégvilágban.

A közel 14 milliárd forintos fejlesztés az ország legnagyobb vidéki állatkerti beruházása. Nyíregyháza új látványosságát a péntek déli hivatalos megnyitó után tekinthetik meg a látogatók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában