Közgyűlés

2024.04.25. 14:30

Megköszönték a rendőrség munkáját

Farkas József dandártábornok számolt be a vármegyei rendőr-főkapitányság tavalyi munkájáról.

Tarnavölgyi Gergely

Fotó: Gazdag Mihály

A Rendőrség Napja alkalmából Licz Balázs rendőrőrnagy a vármegyei közgyűlés Ezüst Emlékérme kitüntető elismerést, míg Bánhegyiné Dálnoki Tímea címzetes rendőr főtörzszászlós a vármegyei közgyűlés Bronz Emlékérme kitüntető elismerést vehette át Seszták Oszkártól, a közgyűlés elnökétől. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Önkormányzat csütörtöki közgyűlésének gerincét Farkas József vármegyei rendőrfőkapitány beszámolója adta. 

Megszaporodtak a teendők

A dandártábornok kiemelte, a dolgozói létszám és állomány stabil, az elmúlt években nem volt jelentős személyi változás, „csak” Simon Tibornét köszönthették az új, gazdasági vezetői beosztásában. Farkas József kiemelte, az orosz-ukrán katonai konfliktus miatt megszaporodtak a teendőik, a menekültek ellátásában több helyi önkormányzattal működtek közre. A közbiztonsággal kapcsolatban pedig megjegyezte: „ez egy többszereplős társasjáték”. A dandártábornok szerint 2023-ban a közlekedésbiztonsági helyzet javult, bár a halálos balesetek számában nem sikerült csökkenést elérni, ez sajnos annak is „köszönhető”, hogy sokan túlértékelik vezetési képességeiket. Farkas József a vármegyei közgyűlésen kiemelte, alapvető célkitűzés, hogy gyorsítsanak egyes nyomozásokon, csökkenjen az online térben történő csalások, valamint a pedofíliával kapcsolatos bűncselekmények száma. Elhangzott: vármegyénkben hat százalékkal csökkent a regisztrált bűncselekmények száma, ez annak is köszönhető, hogy nőtt a foglalkoztatottság, így kevesebb idő maradt „a zsiványkodásra”. A lopások számában csökkenést tapasztaltak, de az online térben történt bűncselekmények száma nőtt. 

Egyre olcsóbb "cuccok"

A vármegyei rendőrfőkapitány beszélt a különféle kábítószerekkel kapcsolatos bűncselekményekről is. Tavaly új pszichotrop anyagok terjesztésével szembesült a rendőrség. Mint elhangzott, fogyasztói szinten egyre inkább az olcsóbb szerek kerülnek előtérbe, annál is inkább, mert azért az árért, amibe ez a „cucc” kerül, egy normális szórakozóhelyen manapság két sört nem lehet kapni. – A kábítószer-fogyasztással kapcsolatban sok olyan jellegű bejelentés érkezik a kapitányságra, hogy Pista, Jóska, vagy Mariska kábítószert fogyaszt. Ez nekünk sok munkát ad, de igyekszünk ezeket bizonyítani – fogalmazott beszámolójában Farkas József dandártábornok, aki beszélt a közlekedési balesetekről is. Elmondta, tavaly huszonhárom halálos kimenetelű eset történt vármegyénkben. Ez, a relatíve magas szám a háború miatti megnövekedett határforgalomnak is betudható. – Csengersima forgalma rettenetesen megnőtt, tavaly hetven olyan gépjárművet „kapcsoltunk le”, melyeket nyugat-európai országokból loptak el, és át akartak vinni a magyar-román határon – említette Farkas József. Beszélt a „Zene az kell” és a „Roma Police Cafe” programok jelentőségéről, majd szót ejtett az idei célokról is. 

Illegális migráció

– Az online csalások, bűncselekmények továbbra is sok munkát ad majd nekünk, ahogy az illegális migráció is. Abban bízunk, hogy mire elkészül a román határig vezető autópálya, Románia is csatlakozik majd a schengeni övezethez, így nem kapunk ezzel kapcsolatban plusz munkát – mondta Farkas József. A vármegyei rendőr-főkapitányság vezetőjének beszámolójára több kérdés is érkezett. 

A közgyűlés tagjai kíváncsiak voltak arra, az ittas vezetést mennyire sikerült visszaszorítani, valamint arra is, miért van egyes településeken belül, szerintük indokolatlanul, 30 kilométer/órás sebességkorlátozó tábla. Válaszként elhangzott, a finn módszeres ellenőrzések számának növelésével az ittas vezetés tematikája kiemelt szerepet kapott, az pedig, hogy egyes településeken belül milyen sebességkorlátozó táblák vannak kihelyezve, az az önkormányzat és a közútkezelő megállapodása. Adorján Béla (Jobbik-Momentum) a Szamos folyó komolyabb ellenőrzését kérte, mondván, jön a turisztikai szezon. Baracsi Endre (Fidesz-KDNP), a közgyűlés alelnöke megköszönte a rendőrség tavalyi munkáját, külön kitérve a közgyűlés és a rendőrség együttműködésére, mely a különféle településeken működő polgárőr-egyesületeket munkájában is megmutatkozik. Papp Bertalan (Fidesz-KDNP), Máriapócs polgármestere a kábítószert korunk pestisének nevezte. Ezzel egyet értett Farkas József vármegyei rendőr-főkapitány is. Dr. Veres János a témával kapcsolatban a preventív munka fontosságát emelte ki, hozzátéve, a kábítószer szerinte is társadalmakat zúz szét. 

Az encsencsi eset

A rendőr-főkapitány csütörtöki beszámolójának végén szóba került az encsencsi gyilkosság is. 

A gyilkossággal kapcsolatban Farkas József megjegyezte: az esettel kapcsolatban ők is megkapták a kritikát, viszont az ilyen esetekben, mint fogalmazott, a helyiek felelőssége is megfogalmazódik.

– Rendőrség, önkormányzat, polgármester, ennek a hármas egységnek kell rendben működnie – zárta beszámolóját Farkas József, amit a vármegyei közgyűlés tagjai egyhangúlag elfogadtak. Varga Béla dandártábornok, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója is tájékoztatta a katasztrófavédelem előző évi munkájáról a közgyűlés tagjait. Szólt (többek közt) az önkéntes mentőszervezetek munkájáról, elmondta, hogy a törökországi mentésben négy fővel vettek részt, és hogy a 493 bejelentést hozó nagyecsedi epicentrumú vihar kármérséklésében 284 kollégája vett részt. 

A nyilvános ülést egy zárt követte, melyen a képviselők döntöttek a vármegyei kitüntető díjakról is:

„Pro Comitatu” kitüntető díjat adományoztak Bodnár Gáspár vízügyi igazgató, valamint Marik Sándor újságíró részére; „Kozma Pál” kitüntető díjat adományoztak dr. Ináncsy Miklós vezérigazgató részére, „Gaál Lajos” kitüntető díjat adományoztak Seres Dénes parlamenti képviselő részére, „Lónyay Menyhért” kitüntető díjat adományoztak Papp Krisztián Sándor kereskedelmi igazgató, református lelkész részére, „Westsik Vilmos” kitüntető díjat adományoztak Szabó Miklós építőgépész mérnök, közgazdász részére, „Kiss Áron” kitüntető díjat adományoztak Szalainé Biró Katalin iskolaigazagtó részére; „Kölcsey Ferenc” kitüntető díjat adományoztak dr. Kiss Kálmán Ervin főiskolai tanár részére; „Kállay András” kitüntető díjat adományoztak dr. Vonza Andrásné járási hivatalvezető részére; „Korányi Frigyes” kitüntető díjat adományoz dr. Valikovics Ferenc belgyógyász főorvos részére; „Újlaky István” kitüntető díjat adományoztak Száva Erika iskolaigazgató részére; „Kovács József” kitüntető díjat adományoztak ifj. Fekete György fogathajtó világbajnok részére; „Szentpétery Zsigmond” kitüntető díjat adományoztak a Mandala Dalszínház részére; ’Ratkó-díj’ díjat adományoztak Finta Éva főiskolai tanársegéd részére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában