PR cikk

2020.01.17. 10:56

Te mennyire választékosan tudod kifejezni magad?

A magyar egy gyönyörű nyelv. Annyiféle szót tud használni egyazon cselekvésre, tárgyra, olyan sok szebbnél szebb szófordulattal bír, hogy más egyéb nyelvekkel szemben nincs túl nehéz dolga annak, aki folyamatos szóismétlések nélkül akar írni, beszélni. Vagy mégis? Mi a helyzet akkor, ha nem vagy biztos benne, mikor, milyen szavakat kellene használnod?

A bőség zavara

Biztosan te is kerültél már olyan helyzetbe, hogy hirtelen elakadt a szavad, és nem jutott eszedbe egyetlen épkézláb mondat sem, ami az adott helyzethez leginkább illett volna. Ha belegondolsz, ez szinte bármikor előfordulhat. Akár, ha sok ember előtt kell szerepelned, akár vizsgán vagy állásinterjún, de még egy teljesen hétköznapi szituációban is. A legtöbben ilyenkor azzal próbálják menteni a helyzetet, hogy ugyanazokat a kifejezéseket ismételgetik, ami által a beszédük hamar egyhangú lesz.

A szókincs persze bővíthető, de ez nem megy egyik napról a másikra, folyamatos tanulás szükséges hozzá. Talán már neked is megfordult a fejedben, hogy milyen jó lenne, ha állandóan ott lapulna a zsebedben egy szinonimaszótár. Amit bármikor előkaphatsz, és az elcsépelt kifejezések helyett változatos szavakkal gazdagíthatnád a mondandódat. Nos, a jó hír az, hogy ez már nem álom többé!

Milliónyi lehetőség egyetlen felületen

Az internet és az okoseszközök terjedése minden téren megkönnyítette az életet. Ma már, ha például egy szó rokon értelmű megfelelőjét keresed, akkor ehhez nem kell a mázsás szótárak apró bolhabetűit bogarásznod órákon át, hanem csak elég beütnöd a keresőbe a szinonimaszotar.com-ot!

Az ingyenes online szótár bárki előtt bármikor nyitva áll, és az adatbázisa folyamatosan bővül. A használata ennél egyszerűbb már nem is lehetne: csak beírod a mezőbe a kívánt szót, és a “Keress!” mezőre kattintva az oldal már ki is adja az adott kifejezés szinonimáit. Nincs lapozgatás, hosszadalmas keresgetés, hisz az oldal pár pillanat múlva listázza a találatokat! Ráadásul a fejlesztők nyitottak a javaslatokra és az ötletekre, így te magad is küldhetsz be olyan szavakat, amiket még nem tartalmaz az adatbázis.

Használd ki nyelvünk szépségét!

Ha beszélsz valamilyen idegen nyelvet, és esetleg láttál már külföldi filmet eredeti hanggal, utána pedig magyar szinkronnal, bizonyára neked is feltűnt, hogy az előbbiben mennyivel több szóismétlés van. Ennek az az oka, hogy anyanyelvünk rendkívül választékos, szinte nincs olyan szavunk, amire ne lenne legalább még egy-két hasonló jelentésű kifejezés. Nagyszerű példák erre az ékes magyar káromkodások, melyeket ugyan most nem részletezünk, de biztosak vagyunk benne, hogy te is jó párat fel tudsz sorolni…

Ezentúl, ha beszédet kell mondanod, szöveget kell írnod, vagy csak szimplán szeretnéd választékosabban kifejezni magad a mindennapokban, akkor ne szégyellj szinonimaszótárat használni, meglátod, hasznodra lesz!

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában