SZON - PR cikk

2019.05.24. 15:54

Melyik a kertedbe illő tökéletes talajtakaró növény?

A talajtakaró növények alacsony termetű, terülő habitusú növények, amelyek alkalmasak a kert díszítetlen, kevésbé kihasznált felületeinek szebbé tételére, vagy sziklakertek, kertrészek elválasztására is. Dekoratív funkciójukon túl az általuk alkotott összefüggő növénytakaróval sűrűn benövik a talajt, így nagyon hasznosak a gyomok elterjedésének meggátolásában.

A Citygreen segítségével összegyűjtöttünk olyan talajtakaró növényeket, amelyek alkalmasak arra, hogy kertedet szebbé varázsolják. A felsorolt növények az alábbi 4 nagy kategóriára oszthatók:

  • Évelők
  • Dísznövények
  • Örökzöldek
  • Lombhullatók
  • Ismerd meg az évelőket

    Fehér árnyékliliom

    Az apácaliliomként is emlegetett, Kínában őshonos növény közepesen magas, bokrosodó fajta. Fehér virágai nyár végén, ősz elején nyílnak. Fényigénye alacsony, vízigénye átlagos, ültetése semleges kémhatású földbe javasolt.

    Tűzeső

    A tűzgyöngyvirágként is emlegetett növény rendkívül sokoldalú, ugyanis lehet sziklakert vagy évelőágyások dísze is. Félárnyékos helyen, jó vízelvezető képességű talajban érzi jól magát, vízigénye átlagos.

    Indás ikravirág

    Meghálálja a napos helyet és a jó vízáteresztő talajt. Jellemző betegsége a peronoszpóra.

    Kúszó lángvirág

    Napos helyet, semleges vagy lúgos kémhatású földet kedvelő, a tavasz második felében virágzó növény, amely kártevőkre nem érzékeny. Jellemző betegsége a lisztharmat.

    Kerti pázsitviola

    Élénk színű, bokros növény, méretéből adódóan sziklakertek ideális növénye.

    Talajtakaró dísznövények közé soroljuk a terülőrózsát, amely egy sűrű ágrendszerű, napos helyet kedvelő növény, amelynek rózsaszín virágai egész nyáron nyílnak. Jó szárazságtűrő.

    A talajtakaró örökzöldek között is érdemes szemezgetni

    Örökzöld orbáncfű

    40-60 cm magasra növő, évelő cserje. Kedveli a napos, tápanyagban gazdag talajt, mérsékelt öntözést igényel.

    Kis meténg

    Rendkívül hálás, könnyen kezelhető, lila virágú növény. Nyirkos földet kedveli, de egyébként minden körülmények között jól érzi magát.

    Kúszó kecskerágó

    Terülő növekedésű növény, amelynek különlegessége, hogy télre megváltoztatja a színét. Közepes vízigényű, világos helyeket kedveli.

    Szőnyegmadárbirs

    A tavasz második felében virágzik, de piros terméseinek köszönhetően ősszel lesz igazán mutatós ez a növény. Igénytelen, jó szárazságtűrő.

    Törpe boróka

    Lapos, kerekded növény, terülő növekedésű. Mészérzékeny, kedveli a párás környezetet.

    A talajtakaró lombhullatók csoportjába tartozik a kerti madárbirs és a cserjés pimpó. Előbbi egyszerűen gondozható, szárazságtűrő, napos, világos helyeket kedvelő növény. Míg utóbbi jobban bírja a tűző napot is akár, a talaj típusára sem kényes. Betegségekre, kártevőkre nem érzékeny.

    Látható, hogy a paletta igen színes, már csak meg kell találnunk a nekünk leginkább tetsző és a kertünk számára legideálisabb növényt.

    PR cikk

    Címkék#alh_szon

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában