PR cikk

2019.12.13. 14:07

Megtakarítással kapcsolatos tanácsok arra az esetre, ha jön a válság

Az elmúlt években folyamatosan tapasztalható konjunktúra ideális környezetet teremtett a befektetésekhez. Most azonban sokkal inkább a gazdasági válságra való felkészülés tűnik indokoltnak.

Főként akkor, ha megfigyeljük a világgazdaságban aktuálisan uralkodó trendeket. Cikkünkben nem a pánikot szeretnénk kelteni, hanem sokkal inkább igyekszünk hatékony segítséget nyújtani a recesszió kapcsán lehetőségként felmerülő teendőket illetően.

Egyúttal megemlítjük a leginkább válságállónak számító befektetési formákat is.

Egy esetleges krach nemcsak a tőzsdézők számára jelent majd nehézségeket

A valuta árfolyamokat egyre nehezebb kiszámítani, az amerikai részvényárfolyamok emelkedése megállt, emellett pedig a német GDP kapcsán is egymást követik a negatív eredménnyel zárt negyedévek.

Ezek a jelek egyértelműen óvatosságra intenek, egyben figyelmeztető jelként is értelmezhetők a felelős pénzügyi döntések meghozatalára. Amennyiben bekövetkezik egy jelentős recesszió, akkor abban mi magunk is érintettek leszünk.

Tartsuk éppenséggel a megtakarításainkat önkéntes nyugdíjpénztárakban vagy befektetési célú biztosítási számlákon, közvetve bizony ezeknek a megforgatása is tőzsdei papírokon keresztül történik.

Célszerű tehát olyan formátumok után néznünk, amelyek kevésbé számítanak kockázatosnak.

A nemesfémek és az állampapírok, mint biztonságos befektetést kínáló opciók

Sokak tekintenek bevált menekülőútként a pénzük nemesfémekbe, főként aranyba fektetésére. Ugyanakkor nem árt tisztában lennünk azzal, hogy csak az elmúlt tíz év során is történt nem egy komolyabb zuhanás az arany értékét tekintve.

Ha valóban golyóálló opciót szeretnénk találni, akkor az államkötvények már inkább megfelelhetnek az igényeinknek. A hozam itt nem árfolyam növekedés függvénye, az egyes államok a lejárati idő után egy bizonyos mértékű kamatot a rendelkezésünkre bocsátanak.

Természetesen az okos befeketető nem egyetlen lapra tesz fel mindent. Javasolt tehát kigyűjteni magunknak az alacsony kockázati szinttel bíró befektetési lehetőségeket, és ezekben osztani fel a szabadon lévő pénzünket.

Még nem késő foglalkoznunk a nyugdíjcélú megtakarításainkkal

Mivel a nyugdíjbiztosítások megengedik számunkra a befizetett összegről való rendelkezést, így tetszőlegesen meg tudjuk adni az általunk ideálisnak vélt formátumokat is.

Érdemes tehát az alacsonyabb rizikóval járó opciókat megjelölnünk a rendelkezésre álló befektetések közül. Ennek köszönhetően egy komolyabb gazdasági visszaesés sem csökkenti majd jelentős mértékben a megtakarításunk aktuális értékét.

Konklúzióként talán annyit érdemes leszögeznünk, hogy a gazdasági válság érkezésére kevés ráhatásunk van. Ellenben célszerű előre készülnünk a következményeire, hogy a pénzügyi helyzetünkre ne tudjon erőteljes hatást gyakorolni.

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában