PR cikk

2019.12.13. 14:04

Lézeres szemműtét – napi két kávé áráért

Egy komolyabb orvosi beavatkozás sokaknál pénzkérdés. Hiába volna számos előnye például a lézeres szemműtétnek, ha százezrekbe kerül, amit sokan – úgy gondolják – nem engedhetnek meg maguknak. De vajon biztosan így van?

Fájdalmas. Kockázatos. Hosszadalmas a gyógyulás. Drága. Ezek a leggyakoribb félelmek, amelyek a legtöbb látásproblémával küzdőben felmerülnek, ha a lézeres szemműtétről esik szó. Csakhogy mind tévhitek.

Egy milliószor elvégzett, rutinszerű orvosi beavatkozásról van szó, ami legfeljebb tizenöt percig tart, fájdalommentes, és akár már másnap munkába állhatunk utána. Az igaz, hogy típustól függően több százezer forint is lehet egy lézeres szemműtét ára, ám ami elsőre soknak hangzik, az egészen más színben tűnik fel, ha hosszú távú mérleget készítünk.

Szemüvegesek és kontaktlencsések gondjai

Azok többsége, akik ilyen beavatkozáson gondolkodnak, általában már évek óta viselnek szemüveget vagy kontaktlencsét. És bizony azt is tudják, hogy ezek nem olcsó szükségletek. Mind a keret, mind a lencse több tízezer forint, ráadásul több kell belőle, és időnként cserélni szükséges, legalább a lencséket. Hiszen évente indokolt a szemvizsgálat, ha pedig módosul a dioptriaszám, az mindig újabb és újabb költséget jelent. Itt bejön a divat szempontja is: aki trendi keretet akar, az még többet fizet, márpedig a divatban nincsenek határok… És akkor még nem beszéltünk a dioptriás napszemüvegről, amire egyre többen áldoznak.

Vagyis az illető kifizetett több tíz-, akár százezer forintot, és még csak azt sem mondhatjuk, hogy véglegesen megoldotta az életét, hiszen a szemüveg használata nehézkes, elmozdul, párásodik, leeshet… és persze csak akkor segít, ha a helyén van.

A kontaktlencse ebből a szempontból jobb választás, de nem ezért szeretik, hanem mert nem látszik. Ez kétségtelen előnye, ugyanakkor ebből származik minden hátránya is. Szépen belesimul a szembe – ám így a fertőzésveszélyt is növeli. Ha nem megfelelő higiéniával ápoljuk, abból komoly baj is lehet. Az anyagi vonzatról még nem beszéltünk, de aki aktív használó, az tudja, hogy itt szintén tíz-, sőt százezrekre rúghat a költség – kiegészítőkkel együtt.

Újratervezés

Jó-jó, mondhatják az ingadozók, de mindez nem számít, ha egyszerűen nem áll rendelkezésre egy lézeres szemműtét ára. Nézzük azonban, hogy mennyi ideig kellene gyűjtenünk, ha csak kicsit is változtatnánk a napi rutinunkon? A példa kedvéért vegyünk egy viszonylag ártalmatlan élvezeti cikket, a kávét.

Ha megkérdezünk egy szenvedélyes fogyasztót, hogy vajon vagyonokat költ-e rá, azt fogja mondani: dehogy. Ám sok kicsi sokra megy – szoktuk mondani, és ez a mindennapi betevő feketénkre is igaz. Sokan három-négyet is megisznak belőle. De mi volna, ha ezentúl megállnának kettőnél, és kettőnek az árát félretennék?

Ugyan, abból ezer év alatt sem gyűlne össze egy komoly szemészeti beavatkozás ára – gondolhatnánk. Biztos? Számoljunk utána!

A példa kedvéért legyen a kávénk 400 forint, napi kettőnél az 800 forintnyi spórolás. Ha mindennap félreteszünk ennyit, akkor éves szinten nem kevesebb, mint 292.000 forintunk gyűlik össze. Nos, mennyibe is kerül például egy PRK kezelés? Egészen pontosan 278.000 forint mindkét szemre. Hihetetlenül hangzik, de mindössze egy év, és meg is van a beavatkozás ára. Némi koffeinmegvonás a tökéletes látásért ugye nem is nagy áldozat? És még az érrendszerünk is megköszöni.

A PRK kezelés

Magyarországon maximális biztonsággal és kiváló eredményekkel végzik ezt az eljárást, amely csupán a szem felszínét érinti, így a beavatkozás fájdalommentes, és mindössze hat percbe telik. Néhány napig tapasztalható utána idegentest-érzés, de öt nap után már újra dolgozhat a páciens.

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában