PR cikk

2019.12.13. 14:12

Amit a szülésről nem gondoltál volna

Már a játékbabájukat gondozó kislányok is ábrándoznak az anyává válás élményéről, persze erről még a legalapvetőbb fogalmaik sincsenek meg.

Ahogy telik az idő, és a kislányból tini, aztán később fiatal felnőtt válik, egyre jobban figyelnek a hölgyek azokra a családi körben vagy barátok között elhangzó történetekre, melyek egy kisbaba születését mesélik el.

Az élmények szólhatnak emberfeletti megpróbáltatásokról vagy éppen ellenkezőleg, idilli, békés történésekről. Abban azonban minden, a szülést már átélt nő egyetért: életet adni leírhatatlan érzés. Nézzünk meg néhány helyzetet, melyek felmerül(het)nek a szülés során, mégis ritkán hallhatsz róluk igazán őszintén.

Mennyire fáj a szülés?

A vajúdás és maga a szülés fájdalmas dolog, ezt mindenki tudja. A fájdalomküszöbe azonban mindenkinek más, ahogy minden egyes szülés is különbözik. Ezért nincs egy általános fokmérője annak, hogy egy nő mennyire éli meg nehéznek a kisbabája megszülését.

Ennek az érzésnek az intenzitását nem is érdemes hasonlítgatni semmihez. Ha elképzeled a valaha átélt legdurvább fájdalmadat olyan alapossággal, hogy szinte beleizzadsz az emlék felidézésébe is, majd felszorzod ezt tízzel, akkor nagyságrendileg megközelíted a szülés során tapasztalt érzést.

Légy tudatos a vajúdás és a szülés alatt

A jó hír az, hogy megfelelő tudatossággal enyhíthető a fájdalom, és a legnehezebb szakaszokon is gyorsabban túljuthatsz általa.

A figyelmed irányítása az egyik ilyen sarkalatos pont. Igyekezz a fájások között ellazulni, pihenni, és nem a hamarosan újra becsapó fájdalomra koncentrálni. Úgy lehetetlen erőt gyűjteni, hogy végig rettegsz a folytatástól. Figyelmeztesd magad, hogy a lélegzetvételed szabályos ütemű legyen, és lassú, mély ki- és belégzésekből álljon. Ebben a párod is nagy segítségedre lehet, ha együtt veszitek a levegőt.

A fájások ideje alatt az lebegjen a szemed előtt, hogy minden egyes összehúzódással lejjebb kerül a baba, és közelebb jutsz ahhoz a perchez, amikor a karodba foghatod őt. Segítsd a kisbabád megszületését azzal, hogy nem hagyod el magad!

A születés pillanatait megelőző kitolási fázis hihetetlen erőt követel az édesanyától, nem szabad azonban ettől tartani. A félelem hátráltatja a szülést, és sokkal több időbe telik majd világra hoznod a gyermeked. Amikor megérzed a következő méhösszehúzódást, minden erővel nyomd a babát, semmi más ne számítson.

Bízz az orvosodban!

Ne legyenek kétségeid afelől, hogy a szülést vezető orvos és a segítő szülésznő a legjobbat akarják neked és a babádnak, és a ti egészségetek megóvása vezérli minden lépésüket. Ezért azzal segíthetsz magadon a leginkább, ha az utasításaikat minél pontosabban követed.

Ha császármetszés vagy fogóval segített szülés mellett döntenek, annak egészen biztosan alapos szakmai indoka van, amellyel ne állj le vitatkozni, értékes perceket veszítve.

Amikor pedig már ott szuszog melletted a kisbabád, a Peekabooshop.hu gyönyörű babaholmijaival teheted még szebbé a napjaitokat.

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában