Szponzorált tartalom

2020.10.02. 16:46

A lakáshitelekről röviden

Ha ingatlanvásárlást szeretnénk lebonyolítani, de nem áll a rendelkezésünkre elegendő összeg, akkor nagy valószínűséggel lakáshitelt kell felvennünk. Ez egy meglehetősen közkedvelt, sokak által elérhető lehetőség, amit minden kereskedelmi banknál megtalálhatunk, és kedvező feltételekkel igénybe is vehetünk, ám érdemes előtte megismerkedni ezzel a hitelkonstrukcióval.

Home.

A lakáshitelek közös jellemzője, hogy a felvételéhez ingatlanfedezetre van szükség, vagyis a lakásra, házra, vagy egyéb ingatlanra a bank jelzálogjogot jegyeztet be a Földhivatalnál. A fedezet többnyire az az ingatlan, ami a lakáshitelből megvásárlásra kerül, ám lehetséges úgynevezett pótfedezetek bevonása is, vagyis más ingatlanok is bevonhatóak a hitelügyletbe, amelyek segítségével akár az önrész, másik nevén az önerő is csökkenthető.

A jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató, vagyis a JTM szabályozás szerint a bankoknak több tényezőt is figyelembe kell venniük egy hitel elbírálása során. Az egyik, hogy az önerő a hitelösszegnek minimum 20%-a kell, hogy legyen, de a legtöbb banknál ez valamivel magasabb, többnyire 30% körül mozog. Erre a lakosság eladósodásának megelőzés okán van szükség, ami egyfajta reakció a 2008-ban bekövetkezett hitelválságra. Ennek további folyománya az is, hogy lakáshitelt jelenleg kizárólag forint alapon lehet igényelni.

A JTM szabályozás azt is kimondja, hogy egy ügyfél jövedelme maximum az 50%-áig terhelhető hiteltörlesztéssel, illetve, ha az ügyfél havi, nettó jövedelme eléri az 500.000 forintot, akkor 60%-ig. Ez természetesen adóstárs bevonásával módosulhat, és a legtöbb hiteligénylő él is ezzel a lehetőséggel, amikor lakáshitelt vesz fel.

Ha lakáshitelt szeretnénk felvenni, fontos, hogy alaposan átgondoljuk a lehetőségeinket, mivel nem csak a banknak, de a hitelfelvevőnek is komoly kockázatot jelent egy ilyen ügylet. A felelősségteljes gondolkodás elengedhetetlen annak érdekében, hogy a 2008-as válság ne ismétlődhessen meg, ám nem csak emiatt érdemes megfontolni, hogy melyik bankhoz fordulunk lakáshitelért. A kamatok és az egyéb költségek ugyanis különbözőek, és ha rosszul választunk, a hitel teljes költsége a futamidő végén akár egy-másfél millió forinttal is több lehet, mint egy jó választás esetén. Az expresszkolcson.hu oldalon könnyen összehasonlíthatóak a lakáshitelek, így egyszerűbb a döntés is!

 

(PR cikk)

Címkék#pr cikk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában