PR cikk

2019.12.13. 14:16

A alu leszorító profil és szarufa: a polikarbonát tető titkai

Hamarosan leesik az első hő, ideje beszélnünk a polikarbonát tetők teherbírásáról!

Szerencsére, ha megfelelően készítettük el a szerkezetet, a polikarbonát lapok teherbírásáért önmagában nem kell aggódnunk. Önmagában is könnyű és jól megmunkálható anyagról van szó, a lapok jól ellenállnak a terhelésnek. Van azonban néhány szabály, amit érdemes betartani.

Nem a hó a legnagyobb ellenség

Még a leggondosabb előkészítés mellett is előfordulhat, hogy az előtető károsodik a hó súlya alatt, főleg, ha tényleg hatalmas mennyiség esik. A véletlen anyaghibát és -fáradást még akkor sem tudjuk 100%-osan elkerülni, ha a legjobb minőséget választjuk. Ez nem csak az előtetőre, hanem minden szerkezetre igaz.

Maguk a a polikarbonát lapok egészen nagy súllyal is képesek megküzdeni, hiszen a légkamrás szerkezet nagy szilárdságot biztosít. A gond inkább a tartóelemekkel adódik, ezeket érdemes a tél beállta előtt gondosan ellenőrizni. A polikarbonát előtetőnek nem a hó a legnagyobb ellensége. A lezuhanó jégcsapoktól azonban jobb, ha védjük a szerkezetet.

A megfelelő alátámasztás alu leszorító profillal

Ha tetőként használjuk a polikarbonát lapokat, a legszebb és legtartósabb eredményt általában az alu leszorító profilok segítségével érhetjük el. Ezeket a masszív tartozékokat hatlapfejes önfúró csavarral rögzíthetjük a szarufára minimum 30 cm-enként. Ehhez a legcélszerűbb neoprénes alátétet használni. Az alumínium megoldás nagy előnye, hogy az oldalirányú terhelésnek, a hónak és a jégesőnek is viszonylag jól ellenáll.

A Polikarbonátfutár.hu-nál kapható alu leszorító profilt fontos mind a két oldalán EPDM gumitömítéssel ellátni, így a víz nem tud behatolni a szerkezetbe. Ha gondosan dolgoztunk, a profilok sokáig, hibátlanul biztosítják a tető stabilitását. A szarufára is gumi fektetőt kell helyezni. Ezek a rugalmas anyagok segítenek, hogy a lemezek hőtáguláskor se mozduljanak el.

Mit tehetünk a tető védelmének érdekében?

A polikarbonát előtető egyik legnagyobb ellensége a már említett lezuhanó jégcsap. Érdemes ezeket időben eltávolítani. A jegesedés szintén nem tesz jót a tetőnek. Ha tehetjük, a frissen hullott havat söpörjük le, és ellenőrizzük, hogy az ereszből ne kerülhessen víz a tetőre.

A foltosodás és mohásodás elkerülhető, ha teszünk a jegesedés ellen, és igyekszünk megőrizni a polikarbonát lemezek felületének épségét. Ősszel fontos a tetőt megtisztítani a rá hullott levelektől, sőt, a környező fák ágait is érdemes lehet megmetszeni.

Ha körültekintően dolgozunk, a polikarbonát tetők sokáig kiszolgálhatnak bennünket viszontagságos időjárás esetén is. Néhány biztonsági szabályt betartva a szerkezetek évtizedekig szépek és hasznosak maradhatnak.

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában