PR cikk

2019.06.21. 08:43

Nem csak büdös, káros is: a poloska

Bosszantó, ha poloska kerül a lakásba. Nemcsak halljuk, ahogy pattog ide-oda, de megszabadulni se tudunk tőle könnyedén, hiszen: 1. rendkívül undorító, így legszívesebben a közelébe se mennénk, 2. ha elnyomjuk, lecsapjuk, rálépünk, olyan bűzt áraszt magából, hogy a gyomrunk felfordul tőle

Bár nem egy veszélyes bogár, így nem fogja a vérünket szívni, mégsem mondanánk közkedveltnek, hiszen amellett, hogy semmi keresnivalója a lakásban, még káros is. Na nem az emberre, hanem a növényekre, a termésre, de arra nagyon!

A paprikát, a paradicsomot, a körtét, az almát és a szőlőt kifejezetten kedveli, de gyors és szinte megállíthatatlan szaporodása az elmúlt években okozott már komolyabb mezőgazdasági károkat is.

Messziről jött poloska nagy kárt okoz

Alig néhány éve bombaként robbant a híre annak, hogy Közép-Európában is megtelepedett az az észak-afrikai eredetű zöld vándorpoloska és az az ázsiai márványos poloska, ami ezentúl „rettegésben” tartja majd a gazdákat. Bár az emberre nem ártalmas – mondjuk rengeteg bosszúságot képes okozni – megjelenésével és a termésből való lakmározásával értékesíthetetlenné válik az, így komoly anyagi kiesést jelenthet ez a termesztőknek.

Bár a legjobban ellenük rovarirtó szerekkel lehet védekezni, ebben az esetben figyelembe kell venni az élelmezés-egészségügyi várakozási időt, illetve azt is, hogy milyen szert használhatunk, ami a bogarakra igen, de az emberre nem jelent veszélyt.

Magyarországon a zöld vándorpoloska 2002-től, az ázsiai márványos poloska pedig 2013-tól jelent meg. Magyarországi megjelenésük hátterében a szakemberek úgy gondolják, hogy a globális kereskedelem, elterjedésük mögött pedig a klímaváltozás áll. Azt, hogy mekkora kárt képesek okozni nagyban az éppen aktuális időjárás határozza meg. Hűvösebb időben szívesebben húzódnak védett helyre – pl. a lakásba –, de ha huzamosabb időn át csapadékmentes, száraz és az átlagosnál meleg az idő, akkor szívesen élősködnek és szaporodnak a termések közelében.

De nemcsak a mezőgazdasági területeken élnek szívesen, éppúgy megtelepszenek a kiskertekben és a balkonon nevelt növényeken is ezzel pedig komoly kárt képesek okozni, mert poloskajárás után fogyaszthatatlanná válik minden zöldség, gyümölcs.

Mit lehet tenni?

Jelenleg csak kémiai eszközöket, vagyis rovarirtó szereket lehet bevetni ellenük, ám ezek hatalmas kockázatot jelentenek főleg a biogazdaságok terén. Ha mégis poloskaírtásra szánnánk el magunkat kiskertünkben érdemes szakemberrel konzultálni előtte.

Tavaly jelentették be az Magyar Tudományos Akadémia növényvédelmi kutatói, hogy már dolgoznak egy hatékony poloskacsapda kifejlesztésén, amellyel reményeik szerint jelentősen csökkenthető majd a poloskák száma. Azt a jelenséget próbálják kiaknázni, hogy a poloskafajok együtt, nagy számban vonulnak el telelni, így a kutatók modellezik a jellegzetes telelőhelyeket, mégpedig azért, hogy egy könnyen és egyszerűen megsemmisíthető csapdát fejleszthessenek ki.

(PR cikk)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!