SZON - PR cikk

2019.05.16. 14:11

A kardántengely felújítása

A különböző gépeknél, berendezéseknél és gépjárműveknél a meghajtásban vesz részt a kardántengely. A meghajtott és a meghajtó folyamatosan mozgó szerkezeti elemek közötti eltérésekhez megfelelő az úgynevezett kardán hajtás vagy többszörös kardán hajtás.

A close-up man is an auto mechanic in a blue uniform in a welding mask cooking metal on an automatic welding machine for repairing cardan shafts in workshop, smoke from welding machine and sparks fly

A kardántengely elemei

A hajtásért több elem felelős. Ezek a csuklók, a tengely vagy az összekötő rúd, valamint a bordás tengely és a hüvely. De egyes esetekben még a tengelyt tartó felfüggesztő elem is fontos szerepet tölt be. Működésük közben a bordástengely a hüvelyben képes elmozdulni, ezzel hajtást képez a tengelyirányú hosszváltozások követésére. Emellett folyamatosan nyomatékot ad át. A csukló képes követni a folyamatosan változó szögbeli eltéréseket. A gyakorlatban erre két fajta megoldás lehetséges.

Hook-féle kardánkeresztes csukló

Ennek a csuklónak a szerkezeti részei a villák és a kereszt. A villák közötti kapcsolatot a kardánkereszt tarja fenn. Mozgás során ez billegő jellegű mozgást végez. A villák közötti állandóan változó viszonyokból adódóan ennek a rendszernek két csuklóra van szüksége. Ez küszöböli ki egy ellentétes irányú mozgással a nemkívánatos lüktetést.

Hardy-tárcsa

Ez a tárcsafajta kis szögeltérések követésére alkalmas. A szögeltérést a tárcsa rugalmas alakváltozása képes áthidalni. Ennek az élettartamát az anyag elfáradásának sajátossága határozza meg. A szerkezeti elemek között a térbeli összekötésről a tengely gondoskodik. A tengelynek kiegyensúlyozottnak kell lennie, és nagy keresztmetszeti tényezővel is rendelkeznie kell a biztonságos és megfelelő működéshez. Abban az esetben, ha a tengelyek nagyon hosszúak, a rezonancia csökkentése szempontjából csapágyazott felfüggesztő elemeket is alkalmaznak.

Javítás és felújítás

A rendszer működését nem könnyű megérteni, a kardántengely felújítása vagy javítása sem egy egyszerű dolog. A munkavégzésnek minden esetben a személyi biztonságot kell elsődlegesen szem előtt tartania, így a gépjárműveken csak eredeti, bevizsgált és élettartam garantált alkatrészekkel minősített szakműhelyek dolgozhatnak.

A szervizelés folyamán a kardánkereszteket kicserélik, és a perselyházakat is megjavítják. A kardántengelyt kiegyensúlyozzák, és lecserélik az esetlegesen sérült tengely szakaszokat. A felfüggesztő elemeket és a porvédőket is újra cserélik. A felsoroltakon kívül a kardánkereszt is cserére szorulhat. Ez csapágyakkal kapcsolódik a kardánvillákhoz, és gyűrűk végzik a biztosítást. Amennyiben a tengely kotyog, akkor nagy valószínűséggel a görgői mentek tönkre. Ilyen esetben a kardánkereszt cseréje elkerülhetetlen. A precíz munkavégzéshez különleges szaktudás és megfelelő géppark szükséges. Itt a javítás után utólagosan újra kiegyensúlyozzák a gépjárművet. A kardanjavitas.hu csapata a szükséges személyi és gépi felkészültséggel áll a gépjárművezetők részére. Műhelyük kényelmes és rugalmas szolgáltatásában Ön is bátran megbízhat!

(PR cikk)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!