Junior Prima Díj

2019.11.27. 14:08

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői immáron tizenkettedik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. A 2019. november 21-én a MÜPA Üvegtermében megrendezett díjátadón tíz hazai tehetségnek adta át elismerését az MVM Zrt.

A kiemelkedő teljesítményt nyújtó, harminc év alatti fiatalok külön, önálló díjazásáról először 2007-ben döntöttek a Prima Primissima életre hívói. Azok, akik a jók között is a legjobbnak bizonyulnak, minden évben elnyerhetik a Junior Prima díjat. Az intézmények, egyetemek, iskolák, szakmai szervezetek és a kuratórium a felterjesztésekből az MVM Zrt. a zene kategória tíz legjobbját támogatja.

A magyar zeneművészet kiválóságaiból álló zsűri döntése alapján idén a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájában két zongoraművész, Balázs Elemér György és Szokolay Ádám Zsolt vehette át díjait. A mindössze tizenkilenc éves Balázs Elemér György hivatalosan hatévesen kezdte zongoratanulmányait, kicsivel előtte már saját darabokat komponált. jelenleg a Zeneakadémia első éves hallgatója, Dráfi Kálmán növendéke. Szokolay Ádám Zsolt négyéves korában kezdett zongorázni édesanyja irányításával, majd nyolcévesen felvételt nyert a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem előkészítő tagozatára. 2015-től a New York-i Bard College konzervatóriumában Peter Serkinnél tanult, 2018-tól pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatója Weimarban, ahol Grigory Gruzman osztályában tanul.

A díjazottak között szerepelt Cseh Péter jazz-gitárművész is, aki jelenleg a Zeneakadémia jazzgitár szakos hallgatója. Tízéves kora óta tanul zenét. A komolyzene mellett a könnyűzene is régóta érdekli, így szinte a kezdetektől elektromos gitáron is játszik. Csőke Flóra gordonkaművész tehetségét is elismerte a zsűri. A fiatal művész már nyolcévesen harmadik helyezett lett az Országos Friss Antal Gordonkaversenyen. 2013-ban pedig felvételt nyert a Zeneakadémia előkészítő szakára, ahol Déri György csellóművész volt a tanára.

Dobszay Péter karmester is bekerült a tíz díjazott közé. A fiatal tehetség korosztályának az egyik legfoglalkoztatottabb karmestere és legsokoldalúbb muzsikusa, a Dohány utcai Zsinagóga és a gazdagréti Szent Angyalok-templom első orgonistája. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen orgonistaként és karmesterként diplomázott, számos orgonakurzus mellett részt vett Eötvös Péter karmesterkurzusán is. Jenei Erzsébet hárfaművész tehetséget is díjazták. A fiatal zeneművész a Farkas Ferenc Zeneiskolában kezdett hárfázni nyolcéves korában, tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta Batta Judit tanítványaként. 2014-ben pedig felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre Vigh Andrea és Razvaljajeva Anasztázia osztályába. Egyetemi évei alatt a Brüsszeli Királyi Zeneakadémián is tanult. A díjazottak között két hegedűművészt is elismert a zsűri, Korossy-Khayll Csongort és Tóth Kristófot. Korossy-Khayll Csongor nyolcévesen kezdett hegedülni Érden Részegh Benedeknél, majd Ácsné Szily Évához került Budapestre. Tizenhárom évesen vették fel a Zeneakadémia Különleges Tehetségek Osztályába, ahol Perényi Eszter és Banda Ádám, később Kokas Katalin és Kelemen Barnabás keze alatt tanult. Egyetemi tanulmányait Szenthelyi Miklósnál kezdte meg. Jelenleg pedig a Zeneakadémia harmadéves hallgatója, tanára Kokas Katalin, kamara tanárai Kováts Péter és Gulyás Márta.

Tóth Kristóf a zenei tanulmányait négyévesen kezdte Soltész Ildikó tanárnőnél. Tizennégy évesen felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem előkészítő tagozatára Kokas Katalin osztályába. 2017 és 2019 között pedig Szenthelyi Miklós osztályában tanult. Megyimórecz Ildikó operaénekes is bekerült a tíz díjazott közé. A fiatal énekes a Pécsi Művészeti Gimnáziumban tett érettségije után a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem klasszikus ének tanszakára nyert felvételt Marton Évához. Az ő mentoráltjaként szerezte kitüntetéses opera-énekművész diplomáját idén tavasszal. A rangos elismerést Scheuring Kata fuvolaművész is elnyerte, aki gimnáziumi érettségijét követően 2011-ben nyert felvételt a Zeneakadémiára. Egyetemi évei alatt számos nemzetközi versenyen dobogós helyezést ért el, illetve kamarazenészként is sikeresen szerepelt versenyeken.

A fejenként kétmillió forint támogatással járó díjat Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója és dr. Vigh Andrea Liszt- és Prima-díjas hárfaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, a zsűri elnöke adták át a fiatal tehetségeknek.

Nem véletlen, hogy a Junior Prima Díj az MVM Csoport számára az egyik legfontosabb társadalmi ügy. Büszkék vagyunk rá, hogy az elmúlt bő évtizedben már több mint száz kiemelkedő fiatal zeneművésznek nyújthattuk át ezt az elismerést. A fiatal művészek támogatása egy kivételes befektetés, hiszen ők jelentik szellemi életünk megújuló energiaforrásait” – mondta Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A Junior Prima Díj zsűrijének tagjai a magyar zeneművészet szaktekintélyei közül kerültek ki. A zsűri elnöke dr. Vigh Andrea Liszt- és Prima-díjas hárfaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora. A testület tagja volt Marton Éva Prima Primissima-, Kossuth- és Szent István Rend-díjas operaénekes, a Nemzet Művésze, Vásáry Tamás Kossuth- és Szent István Rend-díjas zongoraművész, karmester, a Nemzet Művésze, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának örökös tiszteletbeli főzeneigazgatója, Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora tanszékének vezetője, Fekete Gyula Erkel-díjas zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés tanszékének vezetője, Binder Károly Erkel-díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékének vezetője, Fülei Balázs Liszt- és Junior Prima-díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kamarazene tanszékének vezetője, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, Liszt-, Prima- és Junior Prima-díjas, Érdemes Művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa, Jakobi László gordonkaművész, Cziffra Életműdíjas hangversenyrendező, Szentpáli Roland tubaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tubatanára, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar tubása, valamint Fazekas Gergely zenetörténész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense.

 

(PR cikk)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!