jegyzet

2020.05.26. 07:27

Csillagok útján

Ma már nehéz elképzelni azt a végtelen szeretetet, amibe egyik pillanatról a másikra csöppent.

Nyéki Zsolt

Ez az űrrepülés tényleg a csillagok közé repítette Farkas Bertalant. Természetesen a kívülállók számára is hamar világossá vált, hogy ez a pillanat elképesztő mennyiségű munka, áldozat, hosszú évek felkészülése nélkül soha nem jöhetett volna el.

Sorra jelentek meg a riportok, hogyan lett az egyszerű, de határozott és céltudatos gyulaházi legénykéből vadászpilóta. Csak a legjobbak nyernek bebocsátást ebbe a körbe, s ha valakiben átlag fölötti képesség, szorgalom és akaraterő találkozik, akkor lehet belőle vasmadarak szelídítője, s ha igazán jó, akkor űrhajós, egy legenda, példakép.

Határozottan éreztük ezt, amikor mindössze három évvel később beléphettünk a kecskeméti Repülőorvosi Vizsgáló és Kutató Intézet, a híres ROVKI ajtaján, hogy alávessük magunkat a többnapos vizsgálatnak, a reggeltől estig tartó fizikai és pszichikai tesztsorozatnak. Ahogy hullottak a rostán a társak, úgy nőtt az izgalom: Vajon mi meddig jutunk? Sikerül-e kiállni minden próbát?

A falakon plakátokról, tablókról mosolyogtak vissza a magyar űrhajósjelöltek, és elképesztő volt az érzés: minket is abban a forgószékben pörgetnek meg, ahol őket is, és a barokamrában hozzájuk hasonlóan kell kibírnunk az oxigénszegény állapotot.

Küzdöttünk, koncentráltunk – mert nem az az igazi példakép, akinek a fényképét kitesszük a polcra, hanem az, aki a teljesítményével célt ad, inspirál, jobb teljesítményre sarkall. A magyar űrhajós ezt tette, de nagy áldozatot hozott: többé nem engedték vadászgépet vezetni, és talán el sem tudjuk képzelni, ez mekkora törés egy vadászpilóta lelkében.

Nyitott limuzinnal hordták körbe, s közben egy kicsit elveszítette a saját életét. Sokan léptek be az őt övező dicsfénybe, kovácsoltak az ő népszerűségéből, jól csengő nevéből tőkét. Ő megmaradt kötelességtudó embernek, igaz barátnak azok számára, akik őt igazán szerették és szeretik a mai napig. Sokan vagyunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!