Egészség

2019.12.13. 15:44

Az olvasó kérdez, a fürdőorvos válaszol

Az érszűkület hatásos kezelése: a szénsavfürdő!

A felnőtt lakosság 75-80%-a küzd mozgásszervi problémákkal. Sokszor előfordul, hogy nem vagyunk teljesen tisztában testünk működésével, és az esetlegesen jelentkező reumatikus fájdalmaknak nem tudjuk az okát. Ezért lehetőséget biztosítottunk, hogy Dr. Czímer Éva Gréta, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. reumatológus-fürdőorvosa, szerkesztőségünkben is válaszolni tudjon a felmerült kérdésekre.

K. Tamás: Fájnak a lábaim, a belgyógyász szerint kezdődő érszűkületem van, amit még nem kell műteni. Azt mondta, hogy létezik valamilyen kiegészítő kezelés Önöknél, ami segíthet a cigarettáról való leszokás mellett?

Dr. Czímer Éva Gréta: Nagy örömömre szolgál, hogy felhívta figyelmét a belgyógyásza szakorvos a szénsavas kezelés lehetőségére. Hiszen hatékony segítség lehet akár dohányosok esetében, akár cukorbetegséggel küzdő betegek érszövődményében is. Az ütőérrendszer (artériák) meszesedése az életkor előrehaladtával egyébként is kialakul, amin a cukorbetegség, a magas koleszterinszint vagy a dohányzás gyorsít. Az ütőerek egyre kisebb ágakra, végartériákra, ún. kapillárisokra oszlanak. Ilyen kis kapillárisok hálózzák be a kézfejeinket, lábfejeinket. Értelemszerűen ezek a legkisebb ágak a legérzékenyebbek az érátmérő változására, nevezetesen a beszűkülésre, a mészlerakódás által. Így jelentkezik például a hideg kéz-, hideg láb szindróma.

A folyamat súlyosbodásával a járás során jelentkező, erős, nagyon fájdalmas lábikragörcs kényszeríti megállásra a pácienst. A görcs jelentkezéséig gyalogosan megtett út hossza jelzi az érszűkület súlyosságát, hiszen az adott állapothoz adott távolság szokott tartozni, ami még fájdalom nélkül megtehető. Pár perc pihenő és lábikra masszírozás után tud tovább haladni a beteg.

Rátérve a terápiára, a fürdőgyógyászatunkon elérhető szénsavfürdő kezelés kísérletekkel bizonyítottan kiváló hatású az ütőerek meszesedése esetében, sőt a szívkoszorúereket is tágítja, így koronária betegek kiegészítő kezelésére is alkalmas. Az érsebészeti kollégium is megállapította hosszú távú tapasztalatai alapján, hogy hatékony szerepe van a széndioxid gáz – terápiának olyan súlyos érbetegek esetében is, akiknél már az amputáció is szóba kerül. Nemegyszer elkerülhetővé vált vele a csonkolás! Társadalombiztosító által támogatott formában gyógyfürdőkúra részeként írható fel a szénsavfürdő kezelés. Ilyen formán lehetőség van kombinálni olyan kiegészítő kezelésekkel, amik még tovább fokozzák az érterápia hatékonyságát. A betegvizsgálat során feltárjuk, mely ízületeket érintő meszesedéssel társul az érprobléma, és az eredménynek megfelelően kombináljuk a kezeléseket.

A szénsavfürdő kezelés szénsavval dúsított vízzel teli, orvosi kádban történik, biztonságos körülmények között. A szabad szénsavgáz apró buborékok formájában borítja be a páciens testfelületét. A szénsav bőrpírt, értágulatot okoz, emellett izgatja a bőr melegérző receptorait, ezért a vizet 2-4 fokkal melegebbnek érezheti. A szénsav kitágítja a hajszálereket, így megkönnyíti a vérkeringést. Az értágulat miatt a keringő vér mennyisége nő, ezáltal felgyorsul az anyagcsere. Ezen hatás fokozására ajánlható a gyógyvizes medencefürdőzés, kihasználva a hideg-meleg váltófürdőt, mely hatékonyan megtornáztatja az ereket, illetve a Kneipp-taposót, mely kifejezetten a lábszárakra, talpakra van hatással. Természetesen része a kúrának a víz alatti csoportos gyógytorna, mint aktív torna, illetve a víz alatti vízsugármasszázs, hiszen ott is reaktív vérbőség – fokozódás jön létre a kezelőfej által összenyomott, majd következményesen kitágult szövetekben. A kúra 15 alkalomból áll, melyet naptári évenként 2 alkalommal van lehetőség ismételni a társadalombiztosító által támogatott formában.

Korábbi cikkeink a témában:

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!