Szponzorált tartalom

2021.01.14. 14:54

Kezdő vagy a konyhában? Adunk pár hasznos tanácsot!

Senki sem születik fakanállal a kezében, és bizony még a leghíresebb séfek is voltak valaha olyan amatőrök, hogy még szakácskönyvet sem láttak közelről.

Forrás: gasztronagyker.hu

A konyhaművészet elsajátításába belevágni azonban sohasem késő, ezért ha már egy ideje kacérkodsz a gondolattal, hogy megismernéd a gasztronómia csodálatos világát, akkor tarts velünk, mert van pár ötletünk a kezdéshez!

Tanulj a tapasztaltabbaktól!

Amikor még nem létezett televízió és internet, és szakácskönyv is csak elvétve akadt a háztartásokban, a lányok akkor is mind megtanultak főzni. Hisz ott volt az anyuka vagy a nagymama, akik szintén a saját szüleiktől tanulták meg a konyhai műveletek csínját-bínját. A tudás így generációkon át öröklődött.

Bár ma már rengeteg helyről szerezhetsz új ismereteket, mégis azt javasoljuk, hogy próbálj meg személyesen tanulni olyan ismerősöktől, akik már évtizedeket eltöltöttek a tűzhely előtt. Hisz ők ismerik azokat az apró, praktikus trükköket is, amelyek nem feltétlenül szerepelnek a receptleírásokban vagy videókban, mégis nagyban megkönnyítik a dolgodat.

Légy tisztában a határaiddal!

Ha a konyhai tudományod ma még csak addig terjed, hogy el tudsz készíteni egy vajas-fokhagymás pirítóst, akkor ne akarj mindjárt kezdésként például zsírjában konfitált kacsamellet készíteni szarvasgombás-kéksajtos mártással! A bonyolultabb ételek olyan alapanyagokat és konyhatechnikai eljárásokat igényelnek, amelyek sokszor még a haladóknak is feladják a leckét, egy kezdő pedig jó eséllyel még csak hírből sem ismeri őket.

A kudarc pedig nem csak azért lelombozó, mert kárba veszik a sok értékes alapanyag, hanem a kedvedet is egy életre elveheti a főzőcskézéstől. Így tehát eleinte maradj az olyan ételeknél, amelyek kevés (és hétköznapi) hozzávalót igényelnek, egyszerűen és gyorsan elkészíthetőek. Illetve az sem árt, ha olyan recepteket keresel, ahol minden folyamat részletesen, érthetően le van írva, esetleg képekkel illusztrálva. Még jobb, ha videós tartalmakat nézel, ahol elleshetsz egy-két ügyes mozdulatot is.

Könnyítsd meg a dolgod!

Az avatatlan kezeknek sokszor nehezére esnek az olyan rutinműveletek is, mint a fokhagymaszeletelés, krumplihámozás vagy sajtvágás. Szerencsére ezekhez már nagyszerű segédeszközöket lehet kapni, amikkel sokkal könnyebb dolgod lesz.

Ha például beszerzel egy fokhagymanyomót a Gasztronagyker webáruházból, akkor többet nem lesz gondod a gerezdek felaprításával. Illetve ugyanígy hasznos lehet még egy hámozó, sajtszeletelő vagy éppen gyümölcsfacsaró. Ne feledd: ezeket pont arra találták ki, hogy leegyszerűsítsék a konyhatündérek dolgát!

Ne vegyék el a kedved a kudarcok!

Betartottad a recept minden egyes szavát, mégsem sikerült jól az étel? Sebaj, ez bárkivel előfordul! Lehet, hogy nem is te voltál a hibás, hanem az alapanyagok minősége, vagy az edények nem megfelelőek. Ezért fel a fejjel, és próbálkozz tovább!

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában