Hirdetés

1 órája

Hatékony vízhasználat 3 lépésben

A klímaváltozás következtében egyre nagyobb kincsnek számít a tiszta víz. Márpedig vízre igenis szükségünk van, hiszen az élet minden területén hasznosítjuk. Vízzel tisztálkodunk, vízzel főzünk, vízzel öntözzük a növényeket, és még sorolhatnánk.

PR cikk

Forrás: szivattyuwebaruhaz.hu

Víz nélkül az élet elképzelhetetlen, már csak azért is, mert az élőlények létének alapja. Éppen ezért lenne rendkívül fontos, hogy körültekintően használjuk ezt az életet adó folyadékot. Az alábbiakban mutatunk 3 példát arra, hogy miként gazdálkodhatunk a vízzel, és hogyan növelhetjük az otthoni vízhasználat hatékonyságát. Érdemes kipróbálni.

1. Környezetbarát vízforrások használata

A hatékony vízhasználat hosszú távon igencsak kifizetődő, ugyanis nem csak a környezetet kíméljük vele, hanem a családi költségvetést is gazdaságosabbá tehetjük. Ehhez azonban egy jól megtervezett stratégiára van szükség.

Első lépésként válasszuk ki a víz forrását.  Mára már mindannyian tapasztalhattuk, hogy a vezetékes víz drága. A szolgáltatókat nagyban befolyásolják a gazdasági és politikai hatások is, úgy mint egy válság, vagy éppen egy háború. Ráadásul, a központi rendszerben gyakran előfordul víznyomás csökkenés, ami meglehetősen kellemetlen tud lenni.

Igen ám, de ha nem veszünk vezetékes vizet a hálózatról, akkor honnan lesz? Mert azt ugye senki nem vállalná, hogy vödörrel húzzon vizet egy kútból. És nem is kell! Ezt a feladatot ugyanis elvégzi helyettünk egy szivattyú. A szivattyút összekötjük egy hidrofor tartállyal és egy nyomáskapcsolóval, és máris kész a házi vízmű. A házi vízmű segítségével pedig egy csapásra vezetékes víz lesz a kútvízből.

A házi vízművet csatlakoztatjuk a ház vízvezeték rendszeréhez, és meg is van oldva a komplett ház vízellátása. Méghozzá úgy, hogy nem vagyunk kiszolgáltatva a szolgáltatónak, hanem teljesen függetlenek maradunk. És ami ennél is fontosabb, hogy a vizet természetes forrásból vesszük, vagyis nem rongáljuk a természetet. És még a vezetékes víz nyújtotta kényelem is megmarad.

Ha minőségi házi vízművet keresünk, érdemes szétnézni a szivattyuwebaruhaz.hu termékei között. Széleskörű házi vízmű kínálatukban mindenki könnyedén megtalálhatja azt a típust, amelyik a leginkább megfelel személyes igényeinek.

2. Vízpazarlás csökkentése a házban

A természetes források használata önmagában még nem elég. A vízhasználat hatékonyságát tovább növelhetjük, ha kicsit megváltoztatjuk szokásainkat, és kevesebbet pazarlunk. A takarékosság néhány apró lépéssel kezdődik, de a hatásuk rövid időn belül érezhető lesz.

Melyik az a helyiség otthon, ahol a legtöbb vizet fogyasztjuk? Úgy van, a fürdőszoba. A fürdőszobában kezdjük a reggelt, egy alapos mosdással és fogmosással. Általában itt van a mosógép is, amivel a ruháinkat tisztítjuk. Este pedig idejövünk fürdeni, vagy zuhanyozni, ami a tisztálkodás mellett pihenésként és feltöltődésként is szolgál. Egyszóval, rengeteg vizet használunk a fürdőszobában.

A feladat az lenne, hogy a mindennapos használat során minimalizáljuk a felesleges vízfogyasztást. Nagy előrelépést jelent, ha a mindennapos fürdés helyett inkább zuhanyzunk. A fürdőkád megtöltéséhez 120-150 liter vízre van szükség, míg egy zuhanyzás során mindössze 40-60 liter vizet fogyasztunk. Szemmel is látható, hogy hány liter vizet spórolhatunk már egyetlen hét alatt.

A WC használatra is érdemes odafigyelni. A régi típusú WC-k lehúzásonként 10-15 liter vizet használtak. A modernebb darabok azonban lehetővé teszik a vízfogyasztás szabályozását, amit a kétállású öblítőrendszernek köszönhetünk. Nem árt tehát a WC-ket is korszerűsíteni.

Természetesen nem csak a fürdőszobában folyik sok víz. A konyhában is rendszeresen meg van nyitva a csap, többek között akkor, amikor mosogatunk. A kézi mosogatás során rengeteg vizet használunk, kiváltképp akkor, ha folyamatosan folyó víz alatt mosogatunk.

Amennyiben a kézi mosogatás mellett döntünk, engedjünk vizet egy tálba, és azt használjuk az edények és eszközök megtisztítására. A mosogatógépet csak akkor indítsuk be, ha már teljesen tele van. Így nem járatjuk feleslegesen, és nem pazarolunk el több liter vizet.

3. Hatékony öntözés a kertben

A takarékos vízhasználat nem csak a házon belül érvényes. Aki kertes házban lakik, pontosan tudja, hogy mennyi vízre van szükség a kert öntözéséhez. Mert a kertet öntözni kell, hiszen a növényeknek ugyanolyan fontos a víz, mint nekünk.

Mindazonáltal, az öntözés hatékonyságát is növelhetjük. Először is, ügyeljünk arra, hogy mikor állunk neki a locsolásnak. A legideálisabb időpont kora reggel, vagy este, miután már lement a nap. Ha napközben locsolunk, a víz nagy része elpárolog, és nem jut el a növények gyökeréhez. Így ez a víz teljesen kárba ment.

A hagyományos locsolók helyett használjunk csepegtető öntözőrendszert. A csepegtető csőből adagolt víz közvetlenül a növények tövéhez és gyökeréhez jut, így minimális veszteség mellett hasznosíthatják a növények a friss folyadékot.

Az esővíz gyűjtése is sokat segít a hatékonyság növelésében. Az esővíz ingyen van, mindössze csak össze kell gyűjteni. Ehhez használjunk néhány nagyobb hordót, amibe belefolyik a víz a háztetőről. Ez a víz teljesen megfelel a növények locsolásához.

Ezzel a néhány lépéssel jelentősen növelhetjük az otthoni vízhasználat hatékonyságát, ami nem csak a környezetnek, hanem a pénztárcánknak is jót tesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában