Hirdetés

2024.05.31. 08:00

Érted épül, veled szépül Ófehértó

Ófehértó község Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye szívében, akác és tölgyfaerdők gyűrűjében fekszik.

PR cikk
„Elképzelni és vágyni rá azért lehet, tenni érte pedig minden Ófehértóinak kötelező!" Simon József - Ófehértó Község polgármestere

Az erdős területek mind természeti kincsekben, mind az állatvilág tekintetében csodálatos gazdagságot hordoznak magukban. A településről az első írásos említést a Váradi regestrum jegyzi 1220-ból. Neve történeti eredetű, minden bizonnyal a falut övező két szikestóról kapta.

A község legújabb kori története pedig minden bizonnyal a 2010-es önkormányzati választásokkal íródik, hiszen a megválasztott új képviselő-testület egyhangú és elkötelezett döntésekkel készítette elő és támogatta a prioritásoknak megfelelő, innovatív településfejlesztési folyamatokat. Az elsődleges tervek hamar megszülettek, melyekben az önkormányzat intézményi hálózatának megújítása elsőbbséget élvezett. A siker elsősorban annak tudható be, hogy a mindenkori képviselő-testület mindig szem előtt tartja a célként meghatározott jelszót – „Ófehértó megújul!” –, amit valamennyien komolyan vettek és vesznek, és sokat is tettek és tesznek érte, hiszen fontos számukra a település fejlődése és az ott élő emberek sorsa.

Magyarországi Falumegújítási díjátadó ünnepség 

Folyamatos fejlődés

Hosszú lenne felsorolni azokat a fejlesztéseket, beruházásokat, amelyek a településen folyamatosan történtek és történnek. Talán egyetlen mondat, egy rövid összefoglalás: 13 év, több mint 70 fejlesztés és beruházás, 2 milliárdnál több pályázati forrás. Ehhez társulnak még az önkormányzat saját erőforrásai.

Amire azért büszkék vagyunk: új gondozási központ (nappali és bentlakásos idősek otthona) épült, egészségügyi központot adtunk át, felújítottuk az óvodát, a közétkeztetést ellátó konyhát, a művelődési házat, a polgármesteri hivatalt, a központi műhelyt, a sportpályát, a házasságkötő termet. 

A modern egészségügyi központ 

De folytathatjuk a sort az utóbbi időszak jelentős és fontos fejlesztéseivel. Új inkubátor- és szolgáltatóházat építettünk, végleges formát kapott a községi temető ravatalozója, urnasírhelyeket alakítottunk ki, és körbekerítettük a teljes temetőt. A megújuló energiaforrások, a napelemek telepítése, az elektromos autók használata is mind a modern kor igényeihez igazodnak. 

Új Inkubátor és Szolgáltatóházat építettünk 

Szépülő környezet

A község természeti környezete is folyamatosan fejlődik, szépül az erdőtelepítések, fásítások, bokrok, virágos növények, rózsák, levendulák ültetésével és rendszeres gondozásával. Az egészségügyi alapellátás biztosított a községben az elismert és hivatásuk iránt elkötelezett háziorvos, fogorvos és az egészségügyi dolgozók munkájának köszönhetően. Megszépültek és megújultak a templomaink, az egyházakkal közösen gondolkodva és együtt működve építjük az egyházi és civil szerveződéseket. 

Egyre zöldebb Ófehértó 

A lakosság által megfogalmazott igény alapján korszerű játszóteret alakítottunk ki a település központjában, ami kombinált gyermek fit­nesz­­géppel, egy tematikus többtornyú vár ütéscsillapító burkolattal, ivóvíz-vételezési és kerékpár-tárolási lehetőséggel biztosít vidám játékot, szórakozási lehetőséget a községben élő gyermekeknek.

A korszerű szabadidőparkban 8 darab kombinált fit­nesz­gép áll a sportolni vágyók rendelkezésre, ami szintén pályázati forrásból jött létre. A Főtéren a pihenést, kikapcsolódást támogató pihenő- és okospadokat helyeztünk ki. A községi sportpálya mindig is népszerű volt a fiatalok körében, így a terület leválasztásával parkosítást, padok kihelyezését, kültéri fedett helyiség kialakítását végeztük el a 4 darab szabadtéri kondigép elhelyezése és a terület megvilágítása mellett.

Az elvégzett munka nem kevés, de a folyamatnak koránt sincs vége, hiszen a település vezetésének számtalan megoldásra váró feladatot, fejlesztést kell még végrehajtania ahhoz, hogy a lakosság komfort- és biztonságérzete megfelelő legyen. Sokat kell még tenni és dolgozni azért, hogy elmondhassák valamennyien „jól érezzük magunkat Ófehértón”.

Modern település

A község fejlődése reményeink szerint jó úton halad. Ezt nemcsak az itt élő emberek és az idelátogatók ismerik el, hanem országos szinten is az élenjáró települések közé tartozunk. A 2023-as Magyarországi Falumegújítási Díj Pályázaton Ófehértó a falumegújítás több területén elért kiemelkedő teljesítményéért - egyedüli szabolcsi községként - elismerésben részesült. A díjat 2024. május 10-én Egyeken vehette át Simon József polgármester dr. Nagy István agrárminisztertől és dr. Dukai Miklós önkormányzati államtitkártól. A polgármester a település jövőjét az eltelt időszakhoz hasonlóan dinamikusnak képzeli el, de az elmúlt évek gazdasági, intézményi infrastruktúrájának fejlesztésén túlmenően a humán, emberi és közösségi kapcsolatok erősítését tekinti kiemelt céljának. A tősgyökeres, szülőfaluját szerető vezetőként Ófehértót egy modern, élhető településként látja a jövőben, ahol minden korosztály, minden társadalmi réteg megtalálja a saját boldogulásának az alappilléreit.

Az ő szavait idézve: 

Tudom, hogy mindez az álom kategóriájába sorolható, hiszen olyan, hogy mindenkinek jó legyen, nem létezik. Elképzelni és vágyni rá azért lehet, tenni érte pedig minden ófehértóinak kötelező.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában