vagyonnyilatkozat

2020.02.05. 09:50

Több mint egymilliárd forint útja tisztázatlan Gyurcsány nyilatkozataiban

Nagyjából havi 23 millió forintot költhetett az elmúlt négy évben Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció pártelnöke – legalábbis erre lehet következtetni az elmúlt négy évben leadott vagyonnyilatkozataiból. Az elnök vagyona 1,1 milliárd forinttal csökkent.

Budapest, 2019. október 23. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke sajtónyilatkozatot tesz a párt október 23-i, az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján rendezett megemlékezésén a fõváros V. kerületében, Nagy Imre szobránál 2019. október 23-án. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Miközben értékpapírban lévő pénze alig 90 millió forinttal gyarapodott 2016 és a 2019 között, az Altus Portfóliókezelő Kft.-től összesen több mint 1,9 milliárd forint osztalékot vett fel négy év alatt Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció (DK) párt elnökének vagyonnyilatkozataiból kiderül, hogy 2016-ban csaknem 1,2 milliárd forintos osztalékot kapott cégétől – írja a Világgazdaság.

Az országgyűlési képviselő a következő években rendre további 220–290 millió forintos osztalékokat vett fel. Az első nagy értékű osztalékkifizetés után a vagyonnyilatkozatában megjelent egy valamivel több mint 641 millió forint értékű értékpapír-állomány, vagyis ekkora összeget részvényekbe vagy egyéb értékpapírokba helyezhetett el a pártelnök. Tehát már ebben az évben hiányzik több mint félmilliárd forint – legalábbis, ha csak a vagyonnyilatkozatokból igyekszünk követni a pénz útját.

A DK elnöke az egyéb vagyonának gyarapodásáról az évek során nem számolt be.

A 61 milliós lakáshitele a bankhiteleknél szokásos tempóban csökkent a tavalyi 56,5 millió forintra. Újdonságként az elmúlt évről szóló beszámolójába bekerült egy ingatlanvásárlás, de ezzel kapcsolatban is csak egy 225 millió forintos foglaló. Ennek ellenértékét sem saját vagyonból fizette, hanem 150 millió forint értékben értékpapírjaira kapott kölcsönt. Vagyis e foglalóra is mindössze 75 millió forintot fordított a meglévő vagyonából. Mindebből az következik, hogy

ha levonjuk a fel nem lelt 1,2 milliárd forintból a 75 millió forintot, nagyjából 1,1 milliárd forint útja továbbra is homályban marad. Hacsak azt nem feltételezzük, hogy a pártelnök havi átlagban valamivel több mint 23 millió forintot költött az elmúlt négy évben.

Mindeközben a Gyurcsány Ferenc kizárólagos tulajdonában lévő cég, az Altus Kft. szép lassan veszít értékéből, az elmúlt években ugyanis folyamatosan veszteséges volt. Kivételt 2016 képezett, amikor a kft. értékesítette a tulajdonában lévő két társaságot.

A cég éves árbevétele elenyésző, 2016 és 2018 között minden évben nulla vagy pár százezer forintos forgalomról adott számot.

A 2015-ben még 723 millió forintos saját tőkével rendelkező cég 2018-ban már csak 51 millió forintot tartott nyilván ezen a soron, mégpedig úgy, hogy 2016-ban a saját tőkéje 2 milliárd forint fölé ugrott. A mérlegbeszámolóból az is kiderül, hogy rövid lejáratú hitelállománya is van a cégnek, ennek 2018-as nagysága közel 314 millió forint volt, ami szintén jelentős növekedés a 2015. évi 35 millió forintról. A cég vesztesége 2018-ban csaknem 57 millió forintot tett ki, míg egy évvel korábban még 10 milliós mínuszt könyveltek el. A 2019-es adatokra még várni kell. A Világgazdaság a pénz sorsáról érdeklődött Gyurcsány Ferencnél, a pártelnök lapzártáig nem válaszolt a megkeresésre.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke sajtónyilatkozatot tesz a párt október 23-i, az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján rendezett megemlékezésén a főváros V. kerületében, Nagy Imre szobránál 2019. október 23-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában