állítólag kutatnak

2021.02.11. 07:14

NAÜ: Irán uránfémet állított elő

Irán korábban bejelentett szándékának megfelelően uránfémet állított elő – közölte szerdán a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ).

Nyugati országok előzetesen figyelmeztették a teheráni vezetést, hogy az uránfém előállításával megsértené a 2015-ben aláírt nukleáris egyezmény rendelkezéseit, mivel az atombomba magjának elkészítésére is használható. A szerződés kifejezetten tiltja az uránfém előállításával kapcsolatos kutatást.

„Rafael Mariano Grossi főigazgató tájékoztatta a szervezet tagországait azon legújabb fejleményről, hogy fém urániumot állítottak elő a teheráni kutató atomreaktor számára. Február 8-án az ügynökség mintegy 3,6 gramm uránfém meglétéről bizonyosodott meg Iszfahán egyik atomenergiával foglalkozó üzemében” – áll a Bécsben kiadott közleményben.

Irán előzetesen még januárban bejelentette a lépést, mondván, hogy kutatást tervez uránfémmel, aminek célja egy jobb minőségű nukleáris fűtőanyag előállítása.

Az atomalkuban részes Nagy-Britannia, Franciaország és Németország külügyminiszterei akkor közös nyilatkozatban fejezték ki aggályaikat.

„Iránnak nincs hitelt érdemlő indoka uránfém polgári célokra történő használatára” – közölték a tárcavezetők, és sürgették a teheráni vezetést, hogy álljon el szándékától.

„Az uránfém előállításának komoly katonai következményei lehetnek” – tették hozzá.

Az Egyesült Államok Donald Trump korábbi amerikai elnök hivatali ideje alatt egyoldalúan kilépett az atomalkuból, és azóta több lépcsőben szankciókkal sújtotta Iránt. A szerződés célja az volt, hogy megakadályozza Iránt abban, hogy komolyabb mennyiségű dúsítotturán-készletet halmozzon föl, amelyet nemcsak reaktorokban, hanem nukleáris robbanófejekhez is fel lehet használni.

Teherán ezt követően maga is elállt az egyezményben foglalt egyes kötelezettségeinek teljesítésétől, és ismét nagyobb töménységű urán dúsításába kezdett, ám az iráni vezetés többször kijelentette, hogy a szankciók feloldása esetén kész visszatérni a megállapodáshoz. Bár Teherán korábban többször hangsúlyozta, hogy nukleáris programja kizárólag békés célokat szolgál, Mahmúd Alavi hírszerzési miniszter az állami televízióban kedden közölte, hogy Irán nukleáris fegyver fejlesztésébe kezdhet, ha az országgal szembeni szankciókat nem oldják fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában