Járvány

2020.04.24. 10:50

Rétvári Bence: növeljük az idős emberek anyagi biztonságát (videó)

Az idősekre fokozott figyelmet kell fordítanunk, mert fokozott veszélynek vannak kitéve, nemcsak fizikai, hanem anyagi értelemben is – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára az idősek védelme érdekében hozott intézkedésekről az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóját megelőzően.

Budapest, 2019. július 12. Rétvári Bence, az Emmi államtitkára napirend elõtti felszólalásra válaszol az Országgyûlés plenáris ülésén 2019. július 12-én. MTI/Kovács Attila

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Rétvári Bence arra emlékeztetett, hogy az idősekre fokozott figyelmet kell fordítanunk, mert fokozott veszélynek vannak kitéve – olvasható a Magyar Nemzet tudósításában.

Ez a védelem anyagi biztonságot is jelent, ezért döntött a kormány úgy, hogy visszavezeti a 13. havi nyugdíjat, amelyet az előző kormányok elvettek a 2008-as válság során.

Ezt a juttatást fokozatosan vezetik vissza, amely jövőre 70 milliárd pluszkiadást jelent a költségvetés számára. 2024-re pedig, amikor a teljes 13. havi nyugdíjat megkapják a nyugdíjasok, 280 milliárd forinttal fogunk többet fordítani nyugdíjkiadásokra.

– 2010-ben azt ígértük, hogy megóvjuk a nyugdíjak értékét, ezt meg is tettük – emelte ki az államtitkár, hozzátéve: olyan nyugdíjrendszert dolgoztunk ki, amely ezt garantálja, és több mint 10 százalékkal növeltük a nyugdíjak vásárlóértékét.

Az államtitkár és az Operatív Törzs tájékoztatójának videóját itt tudja megtekinteni:

Rétvári Bence szerint nem volt természetes 2008 környékén a nyugdíjasokra irányuló figyelem. A vizitdíj, a kórházi napidíj okozott nehézségeket – el lehet képzelni, mi lehetett volna egy járvány idején, ha ezek a rossz döntések megmaradtak volna.

2008 előtt tizenötször emeltek adót, rezsit, messze az átlag feletti volt Európában a nyugdíjasok elszegényedése.

Ma ez már nincs így – hangsúlyozta.

– Egyszerűsítettük a gyógyszerek felírási lehetőségeit és a kiváltási szabályokat is – mondta az államtitkár, hozzátéve: így nem kell sem az orvoshoz, sem a patikába elmenniük az időseknek. A kereskedelmi egységekben külön idősávban vásárolhatnak az idősek, a népegészségügyi központ külön számon ad tájékoztatást nekik, az önkormányzatok pedig segítenek akár a bevásárlásban is.

Az idősotthonok sokkal szigorúbb higiénés szabályokkal működhetnek, 2 millió maszk és 300 ezer pár kesztyűt visznek ki országszerte ezekbe az intézményekbe.

Borítóképünkön Rétvári Bence államtitkár egy parlamenti felszólalás közben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában