Gazdaságvédelem

2019.06.20. 15:37

Gulyás Gergely: a családok költségvetése a jövő évi

A kormány 2010 óta megduplázta a családtámogatásra fordított összeget, amely Európában itt a legmagasabb, a jövő évi büdzsében pedig több mint 2200 milliárd forint áll rendelkezésre a családok támogatására.

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

A családok költségvetésének nevezte a jövő évit a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely hangsúlyozta: a 2020-as költségvetési évben a családok támogatása nő a legnagyobb mértékben.

A kormány 2010 óta megduplázta a családtámogatásra fordított összeget, amely Európában itt a legmagasabb, a jövő évi büdzsében pedig több mint 2200 milliárd forint áll rendelkezésre a családok támogatására – közölte.

Hozzátette, a költségvetési módosító indítványokról jövő szerdán dönt a kormány.

A miniszter arról is beszélt, a magyar gazdaságban még semmilyen jele nincs az európai és a globális növekedés lassulásának, és

azért fogadták el a gazdaságvédelmi akciótervet, hogy a magyar gazdaság bővülését továbbra is hasonló mértékben fenn lehessen tartani, illetve legalább 2 százalékkal meghaladja az európai uniós átlagot.

Megerősítette, hogy idén is 4 százalék fölötti növekedés várható, tovább csökken az államadósság, az államháztartási hiányt pedig 1 százalékra tervezik. Úgy fogalmazott, a gazdaság növekedésének szilárd a bázisa.

Gulyás Gergely tájékoztatott továbbá arról, hogy

a kormány pluszforrásokat biztosít – felső korlát nélkül – szúnyogirtásra, miután a szúnyoginvázió mértéke sok településen aggasztó. Így a következő hetekben minden eddiginél több szúnyogirtás lesz országszerte.

Az M0-s autóút nyugati szektorát firtató kérdésre a Miniszterelnökség vezetője azt közölte: a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. politikai döntés nélkül tett közzé egy tervet, így annak nincs jogalapja. Nincs döntés az M0-s befejezésének nyomvonaláról – jelentette ki.

Az egészségügyi bérrendezéssel kapcsolatban a miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy

az egészségügyi szakdolgozókkal kötött megállapodásban szereplő 8 százalékos béremelést november 1-jéről előrehozták július 1-jére, a következő három évben pedig további 64 százalékos emelés lesz.

A tárcavezető kérdésre arról is beszélt, nem tudja megígérni, hogy ebben a ciklusban egy számjegyű lesz a személyi jövedelemadó.

A DK listájáról EP-mandátumot szerző Dobrev Klára Judith Sargentini leköszönő EP-képviselőt dicsérő nyilatkozatát a politikus úgy kommentálta: a DK a legszélsőségesebb párt a magyar politikában, és ezt az extrémizmust támasztja alá Dobrev Klára nyilatkozata is.

Azzal kapcsolatban, hogy Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő aláírásgyűjtése során külföldi kézbe kerülhettek magyar állampolgárok adatai, Gulyás Gergely azt mondta:

arra kérik a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot, hogy a lehető legalaposabb vizsgálatot folytassa le az ügyben.

Kálmán Olga független, a DK által támogatott főpolgármester-jelöltnek azt az ígéretét, miszerint a 18 év alattiaknak ingyenessé tenné a budapesti tömegközlekedést, a miniszter úgy kommentálta: Kálmán Olga már csak egy lépésre van az MSZP-s Horváth Csabától, aki teljesen ingyenes tömegközlekedést ígért. Úgy fogalmazott, az ellenzék főpolgármester-jelöltjének keresése leginkább egy roncsderbire emlékezteti.

Azt is mondta, hogy a jelenleg hivatalban lévő kormánynál a legtöbbet Tarlós István főpolgármester tudja elérni, azok a jelöltek pedig, akik Budapest vezetésében a kormánnyal szembeni harc lehetőségét látják, biztosan kevesebbet tudnának elérni, mint Tarlós István.

Oktatási kérdésre válaszolva közölte, továbbra is az a kormány célja, hogy 2020. szeptember 1-jén bevezessék az új Nemzeti alaptantervet. Tudatta továbbá, hogy várhatóan már idén megkezdődik a HPV elleni védőoltás kiterjesztése a hetedik osztályos fiúkra is.

Egy másik felvetésre Gulyás Gergely elmondta, a Pénzügyminisztérium és a Belügyminisztérium budai Várba költözését a ciklus végére tartja reálisnak.

Szintén kérdésre lehetségesnek nevezte, hogy az idei infláció a tervezett 2,7 százaléknál magasabb lesz.

A Magyar Tudományos Akadémiáról (MTA) folytatott tárgyalásokról kiszivárgott hangfelvétellel kapcsolatban azt közölte: a kormány megállapodott az MTA-val, hogy a kutatóintézetek maradnak az intézményben, azonban „az elnök nem tartotta magát” a megállapodáshoz, illetve „nem szerzett többséget ehhez”, ezért a törvényben már nem ez szerepel.

A miniszter kifogásolta, hogy egy ilyen hangfelvétel kiszivároghatott. Eddig is közfeladatot látott el a kutatóhálózat, és ez a jövőben is így lesz, a tudomány képviselete pedig a kutatás irányításában ezt követően is biztosított lesz – mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy javaslatot tesznek a fesztiválozók adatainak gyűjtésére, azt közölte: a kiemelt rendezvényeket szervezők keresték meg a kormányt, az ő igényüknek tesznek eleget, hogy a lehető legnagyobb biztonsággal lehessen megrendezni ezeket az eseményeket.

Arra a kérdésre, hogy mit tudnak tenni a Wizz Air szerdán törölt Brüsszel-Budapest járata ügyében, azt felelte: fogyasztóvédelmi eljárást indítanak, és ennek keretében a lehető legszigorúbb bírság kiszabását javasolják a hatóságoknak, ahogyan azt korábbi hasonló esetekben is tették.

Közölte továbbá: Trócsányi László igazságügyi miniszter megbízatása június 30-án szűnik meg, és a miniszterelnök dönti el, hogy a „sok kiváló jelölt közül” ki lesz az utóda.

Arról, hogy a Nyugati és a Keleti pályaudvaron bezártak a kormányablakok, azt mondta: bár valóban vannak létszámgondok, az említett kormányablakok bezárásának oka, hogy nyáron – amikor a forgalom kisebb – a hűtés-fűtés rendszerét szerelik.

Borítókép:

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. június 20-án

MTI/Kovács Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában