elfogadhatatlan

2020.12.03. 13:56

Fidelitas: tűrhetetlen események zajlanak Kárpátalján

Tűrhetetlennek nevezte csütörtöki közleményében a Fidelitas, hogy „korábban Európában elképzelhetetlen módon rontottak rá az ukrán hatóságok fegyveres erői a kárpátaljai magyar közösség vezetőire és szervezeteire”.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) fegyveres kommandósai egyszerre szállták meg a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány, az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ Jótékonysági Alapítvány és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székházát és Brenzovics László, a KMKSZ elnöke ungvári lakását, házkutatási paranccsal, szeparatizmus és hazaárulás vádjával – írták.

Hangsúlyozták:

durva és példátlan nyomásgyakorlás ez az Ukrajnában élő magyarság és legitim szervezetei ellen, ami egy európai „jogállamban” – az Európai Unió társult államában -, amely a NATO- és EU-csatlakozás szándékával próbál a nyugathoz közelíteni, elfogadhatatlan.

A közlemény szerint korábban, már az oktatási és a nyelvtörvény kapcsán is nyilvánvaló volt, hogy

az ukrán kormányzat tudatosan tiporja az országban élő magyar őshonos nemzeti kisebbség jogait, ami tűrhetetlen egy európai jogállamban.

A kormánypártok és a Fidelitas a kárpát-medencei magyarságot határok nélküli egységnek tekinti határainkon innen és túl. Ennek jegyében az elmúlt években még szorosabbra fűztük kapcsolatainkat és segítettük a kárpátaljai barátainkat. Úgy érezzük, hogy a hétfői eseményekkel nemcsak őket, minket is megtámadtak – írják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában