természeti csapás

2019.09.15. 07:50

Dorian után egy trópusi vihar tombolt a Bahamákon

Humberto később akár hurikánná is erősödhet.

A woman walks on the beach as a storm approaches in Nassau, Bahamas, on September 12, 2019. - The National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) reported a weather disturbance (95L) over the southeast and central Bahamas on September 12, 2019, which is growing better organized and is likely to form into a tropical depression or tropical storm by September 14. NOAA said the system is moving toward the northwest. If this trend continues Potential Tropical Cyclone advisories will likely be initiated later Thursday. This disturbance will bring heavy rainfall and gusty winds across portions of the Bahamas through Friday. (Photo by Andrew CABALLERO-REYNOLDS / AFP)

Forrás: Andrew CABALLERO-REYNOLDS / AFP

Heves esőzésekkel és erős széllökésekkel kísért, Humberto névre keresztelt trópusi vihar csapott le helyi idő szerint szombaton a Dorian hurrikán által két hete letarolt a Bahamákra.

A vihart óránkénti 85 kilométeres széllökésekkel érkezett a szigetekre, és arra lehet számítani, hogy hétfőig 15 centimétert meghaladó esőt zúdít a térségre. A vihar közepe helyi idő szerint szombat délután öt órakor mintegy 110 kilométerre volt Abaco szigetétől, és óránkénti 11 kilométeres sebességgel haladt észak-északnyugati irányba. A miami hurrikán-előrejelző központ még csütörtökön Abaco, Bimini, Eleuthera, Nagy-Bahama és New Providence-szigetre, illetve a Berry-szigetekre adott ki figyelmeztetést.

Meteorológusok szerint a Bahamák térségét elhagyva, helyi idő szerint vasárnap este vagy hétfő reggel a Humberto hurikánná erősödhet, és jóllehet nem fog áthaladni szárazföldi területeket, nagy hullámokat korbácsolhat a Bahamák északnyugati szigeteinél, illetve Florida, Georgia és Dél-Karolina partjainál.

A Bahamákon szeptember elején söpört végig a legerősebb, 5-ös kategóriába sorolt Dorian hurrikán, rettenetes pusztítást okozva. A hatóságok ötvenre teszik a halálos áldozatok számát, és több száz embert eltűntként tartanak nyilván. A legtragikusabb helyzet a Bahamák északi szigetén, Abacón van, amelyet teljesen letarolt a csaknem 300 kilométeres óránkénti sebességgel süvítő hurrikán, jóformán egy ház sem maradt épen.

A szigeteken javában tart az eltűntek felkutatása és a károk felszámolása. A mostani trópusi vihar nyilvánvalóan nehezíteni fogja a kárfelszámolók és segélymunkások dolgát, de erejében messze elmarad majd Doriantól, amely több ezer épületet tarolt le, 70 ezer embert hagyott hajlék, élelmiszer-, víz- és orvosi ellátás nélkül.

A Bahamákon tartózkodik jelenleg Antonió Guterres ENSZ-főtitkár. Miután levegőből megtekintette abacói károkat, azt mondta, hogy elborzadt, és még sosem látott ehhez hasonló pusztítást. A főtitkár szerint a Doriannak rá kell ébresztenie a világot arra, hogy micsoda veszélyekkel járhat az éghajlatváltozás. A nemzetközi közösségnek segítséget kell nyújtania az olyan országoknak, mint a Bahamák, amelyek nem tehetnek a klímaváltozásról, ugyanakkor a legjobban kitettek pusztító következményeinek – mondta Guterres.

Borítókép: Humberto már pénteken is fenyegetett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában