Ország-világ

2020.09.19. 19:34

Az ügyfeleknek és a bankoknak is előnyös a hitelmoratórium meghosszabbítása

Azokon segít a szombaton bejelentett intézkedés, akiknek igazán szükségük lehet a fizetési halasztásra – véli Boros Imre közgazdász.

– Gazdaságilag és pénzügyileg biztonságra törekvő, továbbá szociális szempontból is jó döntés született a hiteltörlesztési moratórium ma bejelentett meghosszabbításával. A kormány és a gazdasági élet szereplői olyan megoldást találtak, amely továbbra is a legfontosabb tényező, az ember és az emberi munka támogatását tartja szem előtt gazdas– fejtette ki a Magyar Nemzetnek Boros Imre közgazdász a gazdaságvédelmi operatív törzs szombati ülése után elhangzott kormányfői bejelentésre reagálva.

– Az, hogy a hiteltörlesztési moratóriumot a gyermeket nevelő családok, a nyugdíjasok, a munkanélküliek és a közmunkások, valamint a 25 százaléknál nagyobb bevételkiesést elszenvedő vállalkozások számára jövő januártól, előreláthatóan hat hónappal meghosszabbította a kormány, sokaknak újabb mentőövet jelent. Az ügyfelek számára azért, mert akinek még néhány hónap múlva is nehézséget okozhat a törlesztés folytatása, megmenekülhet a késedelmes fizetéstől és a banki feketelistára kerüléstől. A bankok számára pedig ugyancsak könnyebb így tervezni, hiszen nem növekszik a minősített hiteleik mennyisége, nem kell azok miatt céltartalékot képezniük, vagyis ezt a veszteséget nem kell elszenvedniük, ahogyan később esetleg egyes hitelek bedőlését sem – részletezte Boros Imre.

Ahogyan tavasszal,

most sincs senkinek a zsebében a bölcsek köve, hogy biztosan megmondja, miként, milyen betű formája szerint és milyen ütemben alakul a következő időszakban a gazdaság teljesítménye akár világszerte, akár itthon.

– Annak az intézkedésnek ugyanakkor kedvező üzenete van, hogy nem általános moratóriumot hirdet a kormány. Most azokon segítenek, akiknek igazán szükségük lehet a fizetési halasztás meghosszabbítására. Feltételezve egyszersmind, hogy jó néhányan akadnak olyanok a most még a moratórium védőernyője alatt élő adósok közül, akik januárban gond nélkül folytatni tudják majd a törlesztést – húzta alá Boros Imre. – Mint ahogy sok banki hitellel tartozó ügyfél már a moratórium tavaszi meghirdetésekor sem kívánt élni a halasztott fizetés lehetőségével, és inkább a folyamatos törlesztést választotta – emlékeztetett a szakember.

A széles körű banki és pénzügyes tapasztalattal rendelkező közgazdász ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a gazdaság és a meghatározó mutatók további alakulásának szempontjából kiemelten fontos, hogyan alakul a költségvetés hiánya. Ha a munkavállalók „jó kondícióban” vannak, akkor a központi kiadások és a bevételek is idővel helyre jönnek. Most, a moratórium ilyen formában való meghosszabbításával a kormány ismét olyan intézkedést hoz, amellyel mérsékelhető egy későbbi, nagyobb probléma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában