Járvány

2020.01.21. 09:47

Ausztráliában is megjelent a betegség

Brisbane-ben karantén alá helyeztek egy férfit, akin nem sokkal azután, hogy visszatért Vuhanból, a betegség tünetei jelentkeztek.

Vuhan, 2020. január 21. Infravörös hõmérõvel méri egy távozó utas testhõmérsékletét egy dolgozó a vuhani nemzetközi repülõtéren 2020. január 21-én. A Pekingben és a dél-kínai Sencsenben is felbukkant új, tüdõgyulladást okozó vírus kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhanban jelentõsen megugrott a fertõzöttek száma, a vírusfertõzés eddig legkevesebb négy ember halálát okozta. MTI/AP/Dake Kang

Forrás: MTI/AP

Fotó: Dake Kang

Négyre emelkedett Kínában az újonnan azonosított, tüdőgyulladást okozó koronavírus halálos áldozatainak a száma – jelentették be kínai egészségügyi hatóságok kedden.

A negyedik áldozat, egy 89 éves férfi a közép-kínai Vuhanban halt meg, ahonnan az első megbetegedéseket jelentették. Ugyanitt kínai egészségügyi források szerint korábban már ketten haltak meg a betegségben.

Ugyancsak kedden ausztrál egészségügyi források bejelentették, hogy Brisbane-ben karantén alá helyeztek egy férfit, akin nem sokkal azután, hogy visszatért Vuhanból, a betegség tünetei jelentkeztek. Ugyanekkor az ország egészségügyi hatósága biológiai biztonsági ellenőrzést rendelt el a Vuhanból Sydney-be érkező repülőgépek utasainál.

Munkások fertőtlenítenek a dél-koreai Incshoni nemzetközi repülőtéren
Fotó: MTI/EPA/YNA

Az ügyben megszólalt Abe Sindzó japán miniszterelnök is, aki a keddi kabinetülésen fokozott óvatosságra szólított fel.

„Noha nálunk nem jelentettek emberről emberre átterjedt fertőzést, a megbetegedések száma Kínában nő, ezért nekünk is óvatosnak kell lennünk” – jelentette ki a kormányfő.

Japánban egyelőre egy megbetegedést jelentettek, a fertőzött január közepén tért vissza a szigetországba Vuhanból.

A kínai hatóságok hétfőn mintegy 220 fertőzéses megbetegedésről számoltak be az ország több régiójában, beleértve Pekinget és Sanghajt is, a Kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság pedig megerősítette, hogy

a tüdőgyulladás-járványt okozó új koronavírus emberről emberre is terjed.

Az eddig nem ismert koronavírus egy vuhani halpiacon jelenhetett meg először, majd cseppfertőzéssel továbbterjedt.

Az atípusos tüdőgyulladás (SARS), illetve a közel-keleti légzőszervi tünetegyüttes (MERS) okozói is koronavírusok, de a vuhani egészségügyi hatóságok szerint a mostani megbetegedések esetében nem ezek valamelyikéről van szó.

Különös aggodalomra ad okot az, hogy a héten beköszönt Kínában a holdújév, ilyenkor pedig emberek százmilliói kelnek útra.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rendkívüli szakértői bizottsági ülést hív össze szerdára Genfben. Ez lesz hivatott megállapítani, hogy a koronavírus terjedése nemzetközi járványügyi vészhelyzetet jelent-e.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában