Klímaválság

2019.07.26. 13:50

Aggasztja a meteorológusokat a Grönland felé tartó hőhullám

Aggasztja a Meteorológiai Világszervezetet (WMO), hogy az Európán végigvonuló, hőmérsékleti rekordokat megdöntő e heti hőhullám Grönland felé tart – közölte pénteken egy szóvivő a szervezet genfi központjában.

Clare Nullis elmondta: az Észak-Afrika felől észak felé haladó forró levegő nem egyszerűen megdöntötte, hanem „darabokra zúzta” az európai melegrekordokat csütörtökön, miután 2, 3, sőt helyenként 4 fokkal is meghaladta a hőmérséklet az addig mért legmagasabb értékeket, ami „teljes mértékben hihetetlen” fejlemény.

Az előrejelzések szerint a légköri mozgások ezt a forróságot Grönland felé viszik majd. Mindennek következtében a sziget jégtakarója fokozottan olvadhat, akár olyan vékonyra is mint 2012-ben, ami az eddigi mérések alapján a legvékonyabb szint volt.

A grönlandi jégtakaró a globális klímarendszer kulcsfontosságú eleme, olvadása a tengerszint emelkedéséhez és kiszámíthatatlan időjáráshoz vezethet.

Dán éghajlatkutatók adatai szerint csak júliusban 160 milliárd tonna olvadt el a grönlandi jégtakaró felszínéből.

Az európai hőhullám hatással van az északi-sarkvidéki jégtakaró kiterjedtségére is, amely július közepén az eddig mért legalacsonyabb szinthez közelített.

A Meteorológiai Világszervezet szóvivője arra is kitért, hogy az egyre gyakoribb és intenzívebb hőhullámok az ember okozta klímaváltozás következményei. A brit meteorológiai szolgálat tanulmányára utalva elmondta:

2050-ig minden második évben lehet számítani a melegrekordokat megdöntő hőségekre.

Pénteken Belgiumban is bejelentették, hogy megdőlt az ország eddigi melegrekordja: 41,8 fokot mértek előző nap az észak-belgiumi Begijnendijk településen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában