Közel-keleti konfliktus

10 órája

Az izraeli hadsereg Libanont és a szíriai Latakiát támadta – frissül

Az izraeli–palesztin háború 375. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli katonák pihennek egy állítólagos elhagyott Hezbollah-pozíció közelében

Forrás: AFP

Fotó: Menahem KAHANA

Cikkünk frissül!

Hamász: sokan meghaltak egy menedékhelyet ért izraeli támadásban

Legalább 28 palesztin, köztük több gyermek életét vesztette, 160-an pedig megsebesültek a Gázai övezet északi részén egy kibombázottakat befogadó menedékhelyre mért izraeli légi csapásban

 – közölte csütörtökön a Hamász sajtószolgálata.

Az izraeli hadsereg (IDF) közleménye szerint a támadás a Hamász és az Iszlám Dzsihád terrorszervezet fegyveresei ellen irányult, akik a korábban civilek számára menedékhelyül szolgáló Abu Husszein iskolába vették be magukat az észak-gázai Dzsabalia lakónegyedben.

Az IDF közzétette legalább tizenkét fegyveres nevét, akik állítása szerint a légicsapás idején a menedékhelyen tartózkodtak. Emellett újfent azzal vádolta a Hamászt, hogy emberi pajzsként használja a civil lakosságot. Erre reagálva a Hamász hazugságnak és „az ellenség bűncselekményeit igazoló bevett gyakorlatnak” nevezte az állítást, hogy harcosai az iskolában állomásoztak.

Korábban, a nap folyamán palesztin egészségügyi tisztviselők további két izraeli légicsapásról is beszámoltak. Az egyik, Gázavárost érő támadásnak a közlemény szerint legalább 11 halálos áldozata volt, míg az övezet középső és déli részén szintén többen életüket vesztették egy izraeli légicsapásban.

Az izraeli hadsereg Libanont és a szíriai Latakiát támadta

Az izraeli hadsereg csütörtökön légicsapásokkal támadta Libanont és Latakia szíriai várost, az Egyesült Államok pedig a húszi síita lázadók állásait bombázta Jemenben.

A déli órákban több légicsapást mért az izraeli hadsereg a Hezbollah erősségének számító dél- és kelet-libanoni célpontok ellen, röviddel azután, hogy az izraeli hadsereg evakuálásra szólította fel a lakosságot 

– jelentette az AFPTV és az ANI libanoni hivatalos hírügynökség.

Legkevesebb egy légicsapás érte Szúr (Türosz) környékét. Libanon keleti részében az izraeli haderő három falut támadott a Bekaa-völgyben - jelentette az ANI.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága szerint Libanon területének egynegyedét érintették az evakuálási parancsok.

Izraeli légitámadás a dél-libanoni Hiam ellen 2024. október 17-én 
Fotó: - / Forrás:  MTI/EPA

Az ENSZ libanoni békefenntartó missziója (UNIFIL) keretében felvonultatott egyik német hajó, a Ludwigshafen am Rhein korvett csütörtökön lelőtt egy drónt Libanon keleti partjainál. A repülő tárgyat ellenőrzött módon, egy légvédelmi rendszer segítségével semlegesítették - közölte a Bundeswehr műveleti parancsnokságának szóvivője.

Az UNIFIl szóvivője, Andrea Tenenti is megerősítette, hogy a reggeli órákban egy repülő tárgy közelítette meg az UNIFIL haditengerészeti műveleti egységét a dél-libanoni partoknál, „elektronikus módszereket” alkalmaztak, a drón lezuhant, és magától felrobbant – közölte.

Ez volt az első ilyen jellegű incidens az izraeli haderő és a Hezbollah közötti konfliktus kiszélesedése óta.

A Hezbollah csütörtökön azt állította, hogy irányított rakétákkal lerombolt két izraeli harckocsit az izraeli határ közelében fekvő egyik libanoni faluban.

Az izraeli felszólításokra reagálva csütörtökön kiürítettek egy lakóházat Bejrút központjában, amelyben az al-Dzsazíra pánarab televízió, Norvégia és Azerbajdzsán nagykövetsége működik – közölte egy libanoni biztonsági vezető az AFP francia hírügynökséggel.

A norvég külügyminisztérium szóvivője, Ragnhild Haland Simenstad viszont azt közölte, hogy a nagykövetség irodáit azután ürítették ki, hogy bombafenyegetést kaptak.

A Hezbollah egyik parlamenti képviselője, Haszan Fadlallah csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az izraeli hadsereg, amely szeptember vége óta hajt végre betöréseket Dél-Libanonban, a határtérség egyetlen települését sem vonta a teljes ellenőrzése alá. 

A libanoni politikus azzal vádolta meg Izraelt, hogy „a felperzselt föld” politikáját folytatja, hogy lakatlan területet alakítson ki a határ mentén.

A Libanon elleni támadásokat megelőzően a Hezbollah latakiai „fegyverraktárára” mért izraeli légitámadásban két ember megsebesült - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja.

Az Egyesült Államok közölte, hogy első ízben vetett be B-2 hadászati bombázókat a húszik öt jemeni földalatti lőszerraktára ellen.

Irán, a szíriai rendszer, a húszik, a Hezbollah libanoni fegyveres mozgalom és a palesztin iszlamista Hamász támogatója azzal fenyegetőzött, hogy „fájdalmas” támadást intéz Izrael ellen, ha Izrael célpontokat támad Iránban vagy a térségben, megtorlásul az Izrael elleni október 1-i iráni rakétatámadásra. Ezt Hoszein Szalami, az iráni Forradalmi Gárda tábornoka közölte csütörtökön.

Izraeli katonák valószínűleg megölték a Hamász új vezetőjét Jahja esz-Szinvárt a Gázai övezetben

Az izraeli hadsereg (IDF) katonái valószínűleg megölték Jahja esz-Szinvárt, a Hamász iszlamista terrorszervezet augusztusban kinevezett új politikai vezetőjét

 – jelentette a helyi média katonai források alapján csütörtökön.

A biztonsági szervek nagyon valószínűnek tartják, hogy az IDF katonái által a Gázai övezetben megölt terrorista a Hamász vezére, az Izrael ellen tavaly október 7-én végrehajtott terrortámadás feltételezett értelmi szerzője. A Hamász három fegyveresével végeztek a közelmúltban Gázában, egyiküket Szinvárnak tartják. A helyszínen nem találtak izraeli túszokat.

A 12-es kereskedelmi televízió bemutatta a holttestet, amelyben felismerhető a terrorista, aki még a Hamász gázai vezetőjeként tervelte ki az október 7-i terrortámadást. 

Az izraeli erők a ynet értesülése szerint egy véletlenszerű akció során végeztek a három fegyveressel.

Az IDF és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat a végső, bizonyító erejű azonosításra vár. A lapnak nyilatkozó magas rangú tisztviselő szerint a helyszínen több olyan jel volt, amely alátámasztja, hogy Szinvárral végeztek.

A katonák a Gázai övezetben egy terület „megtisztítása” során vették tűz alá az épületet, amelyben a terroristák tartózkodtak. A ház egy részét az IDF megsemmisítette, a romok alól három fegyveres palesztin holtteste került elő, akiknek egyike valószínűleg Szinuár.

Izraeli légitámadás a dél-libanoni Odeisze ellen 2024. október 17-én
Fotó: Atef Szafadi / Forrás: MTI/EPA

A közel-keleti helyzetet is megvitatják az EU-csúcson

Az állam-, illetve kormányfők meg fogják vitatni a közel-keleti fejleményeket, kiemelt figyelemmel a gázai helyzetre, Izrael és Libanon, valamint Izrael és Irán között kiújult konfliktusra. 

MACRON, Emmanuel; ORBÁN Viktor; VON DER LEYEN, Ursula; MICHEL, Charles
Csoportkép EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek csúcstalálkozójának résztvevőiről Brüsszelben 2024. október 17-én. Az első sorban Orbán Viktor miniszterelnök (j6), Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (j7), Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b3) és Emmanuel Macron francia elnök (j5)
Fotó: Bodnár Boglárka / Forrás:  MTI

Ezzel összefüggésben a tagállami vezetők megbeszélést folytatnak majd a tűzszünetet életbe léptetésének lehetőségeiről a libanoni–izraeli határnál húzódó demarkációs vonal, az úgynevezett kék vonal mentén, hogy megszűnjenek a határokon átívelő fenyegetések. Megvizsgálják az azonnali tűzszünet lehetőségét Gázában, és felszólítanak a humanitárius segítségnyújtás biztosítására.

 Mark Rutte NATO-főtitkár a szövetséges védelmi miniszterek brüsszeli tanácskozását megelőző sajtótájékoztatóján a közel-keleti helyzettel kapcsolatban kijelentette: a NATO-nak az euroatlanti területre kell koncentrálnia.

Izrael több fronton is harcol Irán és szövetségesei ellen, ez rengeteg emberéletbe kerül, a szövetségesek próbálnak eligazodni ebben a válságban, de mint szervezet nem veszünk részt benne – mondta.

Izrael felszólította Libanon két régiójának lakosait, hogy hagyják el lakhelyüket

Az izraeli hadsereg (IDF) felszólította csütörtökön Libanon két régiójának - az északkeleti Bekaa-völgynek és a déli Szúr (Türosz) városnak - a lakosait, hogy hagyják el lakhelyüket.

Aviháj Edri IDF-szóvivő szerint a Bekaa-völgy Tamanin körzetében élőknek kell ideiglenesen elhagyniuk a lakhelyüket, mert "a közelükben találhatóak a Hezbollah létesítményei, és az izraeli hadsereg a közeljövőben támadást indít ezek ellen".

Később egy Hezbollahhoz köthető libanoni forrás már be is számolt arról, hogy izraeli légitámadás érte Tamanint.

A földközi-tenger-parti Szúr (Türosz) bizonyos negyedeinek lakosait is távozásra szólította fel a szóvivő, mondván, hogy lakhelyük közelében a Hezbollah létesítményei vannak. "Biztonságuk érdekében tartózkodjanak legalább ötszáz méterre a Hezbollah épületeitől!" – mondta.

Az IDF csütörtökön beszámolt arról, hogy az utóbbi 24 órában a Hezbollah legkevesebb 45 harcosát ölte meg. Köztük van egy zászlóaljparancsnok is. Izrael az elmúlt napon 150 "terrorista" célpontot támadott Libanonban.

Az amerikai erők csapást mértek a jemeni húszik több föld alatti fegyverraktárára

Joe Biden elnök utasítására az amerikai erők nagy hatótávolságú B-2-es bombázó gépekkel precíziós csapást mértek szerdán a jemeni húszi lázadók öt föld alatti fegyverraktárára 

- jelentette be aznap este Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter.

A húszik továbbra is támadják a Vörös-tengeren elhaladó hajókat, ezzel akadályozzák és veszélyeztetik a nemzetközi kereskedelmet, veszélyeztetik ártatlan civilek és amerikai, illetve az Egyesült Államokkal szövetséges erők katonáit, de a környezetnek is ártanak

- közölte Austin.

Az Irán által támogatott síita húszik azóta támadják rendszeresen az Ádeni-öbölben és a Vörös-tengeren közlekedő nyugati kereskedelmi és hadihajókat, hogy a Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni terrortámadásával egy évvel ezelőtt kitört a Gázai övezeti háború. A húszik magyarázatuk szerint ezzel a Hamász oldalán bekapcsolódtak a háborúba. Már csaknem száz ilyen támadást hajtottak végre. Sikerült elsüllyeszteniük két hajót, egyet elraboltak, és négy tengerész halálát okozták. A hajók megtámadásán kívül a jemeni lázadók időnként Izrael területét is támadják drónokkal, amit azonban az izraeli légvédelem általában elhárít. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia ezzel párhuzamosan rendszeresen támadja a húszik indítóállásait és egyéb infrastruktúráját, legutóbb október elején hajtottak végre egy összehangolt támadást 15 célpont ellen azokon a területeken Jemenben, amelyeket a lázadók ellenőrzésük alatt tartanak.

Az amerikai védelmi miniszter közlése szerint a föld alatti fegyverraktárak elleni csapásokkal a húszik ütőképességének gyengítése volt a cél.

A húszik tévéadója, az al-Maszira azt jelentette csütörtök hajnalban, hogy amerikai és brit gépek támadták a főváros, Szanaa, valamint Szaada város egyes pontjait.

Ez történt szerdán:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában