Tárgyalások kellenek

2 órája

Magyarország részt vesz a Béke barátai nevű csoport alakuló ülésén az ENSZ-ben (videó)

A globális Dél államainak elegük van abból, hogy egy tőlük több ezer kilométerre lévő háború árát kell fizetniük, ezért Kína és Brazília vezetésével összeül tizenöt ország, közöttük Egyiptom, Szaúd-Arábia, Törökország, Mexikó, Kenya, Zambia és Kazahsztán, előkészítve egy Béke barátai nevű csoport megalakítását, amelyre Magyarországot is meghívták – közölte Szijjártó Péter.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ Közgyűlése 79. ülésszakának általános vitáján a világszervezet New York-i székházában 2024. szeptember 25-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Pamela Smith

Magyarország részt vesz a Béke barátai nevű csoport alakuló ülésén pénteken New Yorkban, a Kína és Brazília vezetésével szervezett tanácskozás fő üzenete, hogy mielőbb meg kell kezdeni a béketárgyalást az ukrajnai háború lezárása érdekében - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy az ENSZ Közgyűlésének napirendjét a héten az ukrajnai és a közel-keleti fegyveres konfliktus uralta, és jól látszik, hogy a világ országainak többsége békét akar.

Van egy nagy globális békepárti többség, ennek Magyarország is a része. Kevés európai ország tartozik ehhez a csoporthoz

 - emelte ki, hozzátéve, hogy a globális Dél államainak elegük van abból, hogy egy tőlük több ezer kilométerre lévő háború árát kell fizetniük.

Illetve szavai szerint sérelmezik, hogy a transzatlanti közösség „folyamatosan önti az olajat a tűzre”, és olyan döntéseket hoz, amelyek csak tovább súlyosbítják a helyzetet.

Az egész világnak elege van már abból, hogy Európában nem képesek az európaiak vagy a transzatlanti közösség véget vetni ennek a háborúnak

 – mondta.

Tájékoztatása szerint ezért Kína és Brazília vezetésével összeül most tizenöt ország, közöttük Egyiptom, Szaúd-Arábia, Törökország, Mexikó, Kenya, Zambia és Kazahsztán, előkészítve itt egy Béke barátai nevű csoport megalakítását.

„Úgy döntöttek az ülés kezdeményezői, hogy három európai országot is meghívnak ma délelőtt erre az ülésre, minket, Magyarországot, Franciaországot és Svájcot” – jelentette be.

Az ülésnek az a mondanivalója, hogy az ukrajnai háborúnak nincs megoldása a csatatéren. Az ukrajnai háborút kizárólag tárgyalásokkal lehet megoldani, és minél előbb kezdődnek meg a tárgyalások, annál több emberéletet lehet megmenteni, annál jobban csökkenthető az eszkaláció veszélye, s annál inkább csökkenthető a károkozásnak, a pusztításnak a mértéke

 – sorolta.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy Magyarország támogatja ezt a kezdeményezést, és készen áll arra, hogy részt vegyen a csoport munkájában.

„Annál is inkább, mert a Béke barátai csoport egyik fontos célja az, hogy a kínai-brazil koprodukcióban készített béketerv mentén szorgalmazzon tárgyalásos megoldást az Ukrajnában zajló válságra” – húzta alá.

Majd kifejtette, hogy ezen javaslat minden pontja támogatható, így lehetne garantálni, hogy hazánk is biztonságban legyen a háború szomszédságában.

Ez a béketerv kimondja, hogy a diplomáciai rendezés jelenti a háború egyetlen lehetséges megoldását, azt is, hogy fokozni kell a humanitárius segítségnyújtást, s el kell kerülni a civil áldozatokat, az emberek további szenvedését. E szerint tartózkodni kell az atomfegyverek használatától, továbbá meg kell előzni a nukleáris létesítményekkel szembeni támadásokat

 – tájékoztatott.

„A kínai-brazil béketervnek az egyik leghosszabb távra mutató pontja is egybevág az elképzeléseinkkel, a céljainkkal, mert ez a béketerv kimondja azt is, hogy nem fogadható el, hogy a világot újra nyugati és keleti blokkokra osszák” – tette hozzá.

A miniszter végül hangsúlyozta, hogy a fegyverszállítások csupán meghosszabbítják a háborút, az eddigi katonai támogatások sem vittek semmivel közelebb a békéhez, de még csak a csatatéri helyzeten sem sokat változtattak, mindössze még több ember halt meg és még nagyobb lett a pusztítás.

„Tehát a fegyverszállítások láthatóan veszélyesek, bajt okoznak, a háború meghosszabbítását okozzák, és ami hosszú távon problémás, gyakorlatilag a háború eszkalációjának folyamatos veszélyével járnak” – figyelmeztetett.

Ehhez képest a globális Dél országai diplomáciai úton történő megállapodást szorgalmaznak, és mára talán a transzatlanti buborék legelvetemültebb politikai szakértői hiszik csak el azt, hogy továbbra is a transzatlanti világ az egyetlen vezető ereje a globális politikának vagy gazdaságnak

 - emelte ki.

Ennek kapcsán pedig rámutatott, hogy a globális Dél lakosságszám tekintetében jócskán a transzatlanti világ fölé kerekedett, a keleti országok mára behozták a Nyugat korábbi technológiai fölényét, s a Kelet a finanszírozási háttér tekintetében is versenyképessé vált a Nyugattal.

"Úgyhogy mindenképpen nagy jelentősége van annak, hogy a globális Dél országai egy-egy ilyen fontos kérdésben milyen álláspontot képviselnek" - összegzett.

Kínai külügyminiszter: Magyarország ötlete volt a Béke barátai csoport megalakítása

Vang Ji kínai külügyminiszter köszöntötte Magyarországot az ukrajnai válság tárgyalásos megoldását célzó, Béke barátai nevű csoport megalakításának ötletéért pénteken New Yorkban - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium pénteken az MTI-vel.

A tárca közleménye szerint Vang Ji a Béke barátai csoport alakuló ülésén aggasztónak nevezte az ukrajnai csatatéri fejleményeket, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a béke egyelőre nincs a láthatáron. Rámutatott, hogy a világ és különösen a globális Dél egyre több országa ismeri fel, hogy nincs megoldás a harctéren, az eszkaláció pedig csak még nagyobb pusztításhoz, váratlan problémákhoz vezetne.

Hangsúlyozta, hogy a válságból egyedül a politikai rendezés jelenthet reálisan kiutat, és ezért a mostani ülés célja is az, hogy erősebb legyen a hangja a tűszünet és a béketárgyalás mellett érvelőknek.

Ismertette a brazil-kínai béketervet, amely szavai szerint széles körű támogatást élvez világszerte, s azt is kiemelte, hogy nem szabad feladni a béke reményét, dolgozni kell érte, illetve a deeszkalációért.

A kínai külügyminiszter közölte, hogy a nemzetközi közösségnek szilárdan a béke oldalán kellene állnia, azért kellene küzdenie.

Emlékeztetett az oroszok és az ukránok közös történelmére, s úgy vélekedett, hogy akármennyire mély is ma a feszültség, vissza kellene térnie a feleknek a tárgyalóasztalhoz.

Valamint kitért arra is, hogy tiszteletben kell tartani minden állam szuverenitását, területi egységét és függetlenségét.

Felszólalásában Vang Ji köszöntötte Magyarországot a Béke barátai csoport megalakításának ötletéért, ugyanakkor megjegyezte, hogy ennek célja nem az, hogy valamelyik fél mellé álljanak, vagy már létező platformokat cseréljenek le.

Ehelyett szavai szerint az a cél, hogy a globális Dél minél több állama dolgozzon a béke feltételeinek és légkörének megteremtésén. Végül leszögezte, hogy a Béke barátai csoport nyitva áll minden hasonlóan gondolkodó ország előtt.

Bízunk benne, hogy sikerül eloszlatni a háború sötét felhőit

 – összegzett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában