Ha az Egyesült Államok beszüntetné a pénz küldését Ukrajnának, a háború gyorsan véget érhetne – frissül

947. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Joe Biden amerikai elnök 2024. szeptember 26-án találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel a washingtoni Fehér Ház Ovális Irodájában

Forrás: AFP

Fotó: SAUL LOEB

Cikkünk frissül!

Ha az Egyesült Államok beszüntetné a pénz küldését Ukrajnának, a háború valószínűleg gyorsan véget érne

Az ukrajnai háborút nem lehet pusztán tárgyalásokkal lecsillapítani, Oroszországot békére kell kényszeríteni Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint, aki erről kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsában beszélt. Emögött ott vannak azoknak az ukrán háttértárgyalásoknak és alkuknak az eddigi fejleményei is, amelyekre célozva Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje egy néhány napja tartott pennsylvaniai kampányrendezvényen a történelem legnagyobb üzletkötőjének nevezte Zelenszkijt, aki szintén egy pennsylvaniai eseményen vett részt aznap – számol be róla a Magyar Nemzet.

Látom, Zelenszkij itt van, szerintem a történelem legnagyobb üzletkötője. Minden alkalommal, amikor eljön az országba, hatvanmilliárd dollárral távozik. Annyira szeretné, ha megnyernék a demokraták ezt a választást, de én másképp csinálnám, én békét hoznék

– fogalmazott Donald Trump.

„Ez egy pénzügyi szerződésnek tűnik” – mondta a lapnak Bryan Leib, az amerikai CASEPAC ügyvezető igazgatója, az Alapjogokért Központ vezető kutatója, aki sokakkal együtt úgy látja, hogy az ukránok nem érdekeltek a békében, ezért tovább fokozzák a háborút. 

Ha az Egyesült Államok beszüntetné a pénz küldését Ukrajnának, a háború valószínűleg nagyon gyorsan véget érne

– tette hozzá Bryan Leib.

Az amerikai elnök több mint öt milliárd dollár katonai támogatásról döntött

Az Egyesült Államok 5,5 milliárd dollárt tesz elérhetővé katonai támogatásként az amerikai készletekből való lehívással Ukrajna számára a Biden-kormányzat hivatali idejének lezárásáig 

- közölte Joe Biden elnök csütörtökön, mielőtt a washingtoni Fehér Házban Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt.

Joe Biden közleménye szerint az 5,5 milliárd dollár (mintegy 1700 milliárd forint) az amerikai Kongresszus által korábban megszavazott keret teljes felhasználását jelenti.

Az elnök azt is közölte, hogy Ukrajna nagy távolságú támadóképességének erősítése érdekében arról határozott, hogy országa nagy lőtávolságú eszközökkel, azaz precíziós támadásra alkalmas JSOW típusú siklóbombákkal látja el az ukrán haderőt.

Joe Biden egyben bejelentette, hogy az amerikai védelmi minisztérium 2,4 milliárd dollár további kiegészítő biztonsági támogatásra adott megbízást az Ukrajnai Biztonsági Támogatási Kezdeményezés (Ukraine Security Assistance Initiative) keretében, ami gyártási megrendelést jelent, és ezúttal légvédelmi eszközökre, valamint drónokra és egyéb eszközökre, és az ukrán védelmi ipar erősítésére vonatkozik.

Joe Biden közleményét azzal zárta, hogy az Egyesült Államok el fogja látni Ukrajnát azokkal az eszközökkel, amelyekre szüksége van, hogy megnyerje a háborút.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója csütörtökön Joe Biden és Volodimir Zelenszkij találkozója után tartott sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy az ukrán elnök nagy vonalakban ismertette úgynevezett "győzelmi tervét", és ennek nyomán a következő időszakban az amerikai kormányzat részletesen értékeli majd az ukrán elképzelést.

Kérdésre válaszolva annyit mondott, hogy az ukrán tervezet nem csak a háború lezárása érdekében tartalmaz javaslatokat, de egy újabb háború megelőzése érdekében.

A fehér házi illetékes azt is közölte, hogy az ukrán "győzelmi terv" októberben a Németországban összehívott Ukrajna Védelmi Kontaktcsoport ülésén is napirenden lesz, amelyen az ukrán haderőt támogató nemzetközi koalíció tagjai magas szinten képviseltetik magukat.

Az ukrán elnök a Joe Biden-nel tartott megbeszélést követően külön egyeztetett Kamala Harris alelnökkel, demokrata elnökjelölttel.

Volodimir Zelenszkij New York-ban az ENSZ Közgyűlése kiemelt hetének keretében a biztonsági Tanács Ukrajnáról szóló keddi tanácskozásán azt hangoztatta, hogy az ukrajnai háborút nem lehet pusztán tárgyalásokkal lecsillapítani, Oroszországot békére kell kényszeríteni.

Az Egyesült Államok a csütörtökön bejelentett jelentős, 5,5 milliárd dolláros ukrajnai támogatási csomag mellett szerdán 375 millió dolláros hadisegítségről is bejelentést tett, ami az ukrán katonaság sürgős szükségleteinek kielégítését teszi lehetővé, 

így a harctéren kritikus fontosságú 105 és 115 milliméteres lövedékeket, valamint HIMARS-rakétákat, Javelin páncéltörő eszközöket, aknavédelemmel rendelkező páncélozott-, hídrakó és egyéb harci járműveket tartalmaz.

Ez történt csütörtökön:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában