Támogatás

2 órája

Az idei tanévben is folytatódik az Apáczai Ösztöndíjprogram a szakképzésben

Az idei tanévben is folytatódik a hátrányos helyzetű, tehetséges tanulókat támogató Apáczai Ösztöndíjprogram a szakképzésben, amely akár havi 42 ezer forint összegű támogatást is jelenthet az érintett tanulóknak 7-43 hónapon keresztül – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) az MTI-vel hétfőn.

MW

Az idei tanévben folytatódik az Apáczai Ösztöndíjprogram is, amelyre a rászorultsági helyzet és jó tanulmányi eredmény alapján jogosult tanulók a pályázatokat október 6-ig nyújthatják be

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

A mintegy 6,8 milliárd forint keretösszegű program az anyagi ösztönzés mellett – mentorok bevonásával – tehetséggondozó támogatást is biztosít a fiatalok számára – emelték ki a közleményben.

2020-ban a szakképzés megújításával az ösztöndíjrendszer is átalakult. Az ágazati alapoktatás ideje alatt minden tanuló általános havi ösztöndíjban részesül. A nappali képzésben, szakképzési munkaszerződéssel nem rendelkező tanulók az ágazati alapoktatást követően tanulmányi eredményeik alapján akár havi 59 ezer forint ösztöndíjat is kaphatnak, amit tanulmányaik előrehaladtával a duális képzésbe bekapcsolódva munkabér válthat fel – írták.

Hozzátették, hogy a duális képzésben részt vevő tanulók a minimálbér 43-72 százalékára számíthatnak, így a munkabérük elérheti a 168 ezer forintot is havonta. Szintén a megújult szakképzési rendszer vívmánya a pályakezdési juttatás. A tanulók vizsgaeredménytől függően 150 ezer és 300 ezer forint közötti összeget egyszerre, a sikeres szakmai vizsgát követően kapnak meg, amit szakmai karrierjük beindítására, akár eszközök beszerzésére is fordíthatnak. A tárca a közlemény szerint dolgozik a több millió forintos munkáshitel mielőbbi elindításán is.

Október elejéig várják a jelentkezéseket az Apáczai Ösztöndíjprogramra

Mindezek mellett az idei tanévben folytatódik az Apáczai Ösztöndíjprogram is, amelyre a rászorultsági helyzet és jó tanulmányi eredmény alapján jogosult tanulók a pályázatokat október 6-ig nyújthatják be a KRÉTA rendszer elektronikus pályázati felületén. 

A pályázat benyújtására nappali rendszerű szakmai oktatásban tanulói jogviszonnyal rendelkező szakképző iskola és technikum 9., 10., 11., 12. és 13. évfolyamának tanulói jogosultak.

 A program az akár 42 ezer forintos havi anyagi ösztönzés mellett tehetséggondozó támogatást is biztosít. Az Apáczai Ösztöndíjprogramban a mentorok is támogatásban részesülnek, melynek összege a mentorált diákok számától függően havi 16 és 80 ezer forint között változhat – közölték.

Varga-Bajusz Veronika, a KIM felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára a program folytatása kapcsán kiemelte: az Apáczai Ösztöndíjprogram célja, hogy a kiemelkedő tehetségeket felkarolja, és fokozott támogatással sikeres karrierhez vezesse őket. A program 2021-es indulása óta eddig több mint 12 ezer hátrányos helyzetű, jó tanulmányi eredményű tanulót támogatott több tízezer forintos havi összeggel – olvasható a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában