Közel-keleti konfliktus

2024.06.06. 12:23

Az UNRWA egyik iskolájának épületét érte egy izraeli légicsapás

Az izraeli–palesztin háború 244. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Palesztinok nézik a pusztítás nyomait egy ENSZ által fenntartott iskolát ért izraeli légicsapást követően a Gázai övezet középső részén fekvő Nuszeirat menekülttáborban 2024. június 6-án. A támadásban legkevesebb 27 ember életét vesztette

Forrás: MTI/AP

Fotó: Abdel Kareem Hana

A palesztin kormányfő kész helyreállítani a palesztinok egységét a gázai fegyveres konfliktus után

Mohamed Musztafa palesztin miniszterelnök csütörtökön kijelentette, hogy a Ciszjordániában működő Palesztin Hatóság kész helyreállítani egy "egyesített" palesztin vezetést a másik palesztin területen, a Gázai övezetben pusztító fegyveres konfliktus után. 

A 2007-es testvérgyilkos összecsapások után a palesztin vezetés két részre szakadt: a Ciszjordániában korlátozott hatásköröket gyakorló, a Palesztin Nemzeti Felszabadítási Mozgalom (Fatah) és Mahmúd Abbász vezette Palesztin Hatóságra, valamint a Gázai övezetet azóta ellenőrző Hamász iszlamista mozgalomra. 

"Mi, palesztinok, készek vagyunk arra, hogy ellássuk a feladatainkat már a (gázai konfliktus) másnapján, hogy segítsünk (...) helyreállítani a palesztin nép és vezetés egységét" - jelentette ki Mohamed Musztafa Fuád Mohamed Huszein iraki külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján. 

"Fel kell készülni egy (palesztin) állam létrehozására is és az ebből eredő feladatokra" - tette hozzá a palesztin miniszterelnök néhány nappal azután, hogy Spanyolország, Írország és Norvégia elismerte a palesztin államot.

Több ország vezetője közös nyilatkozatban felszólította a Hamászt, hogy fogadja el a legújabb tűzszüneti javaslatot

Közös közleményben szólította fel több ország, köztük az Egyesült Államok a Hamász palesztin iszlamista szervezetet csütörtökön a legújabb tűzszüneti javaslat elfogadására, amely az Izraelben ejtett túszok elengedését is tartalmazza.

A washingtoni Fehér Ház által is nyilvánosságra hozott

dokumentum aláírói – az Egyesült Államok mellett Kanada, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Spanyolország, Brazília, Argentína, Lengyelország, Románia, Ausztria, Dánia, Szerbia, Bulgária, Kolumbia és Thaiföld vezetői 

– teljes támogatásukról biztosították az indítványt, amelyet Joe Biden amerikai elnök ismertetett múlt pénteken, és amelyet az amerikai adminisztráció Izrael javaslataként jellemzett.

A megállapodási javaslat teljesülése esetén azonnali tűzszünet lépne életbe, hosszabb távon pedig  elvezetne a Gázai övezet talpra állításához, biztonsági garanciákkal az izraeliek és palesztinok számára, valamint kilátásokkal egy hosszú távú békére és a kétállami megoldás teljesülésére – olvasható a közleményben.

Az aláírók egyben felszólították Izrael és a Hamász vezetőit, hogy bármilyen kompromisszumra is van szükség, állapodjanak meg róla, jussanak egyezségre a megállapodást illetően, mert az könnyebbséget hozna a túszok családtagjai, valamint a konfliktusban érintett civilek számára mindkét oldalon.

A jemeni húszik hajók megtámadásáról számoltak be az izraeli Haifában, Izrael tagad

A jemeni húszi lázadók csütörtökön azt közölték, hogy hajókat támadtak meg az észak-izraeli Haifa kikötőjénél az Iraki Iszlám Ellenállás nevű milíciával közösen végrehajtott két akcióban. Az izraeli hadsereg szóvivője tagadta az Irán támogatását élvező húszik állításait.

Az első művelet során Haifa kikötőjébe tartó, katonai felszereléseket szállító két hajót vettek célba, míg a második akció egy olyan hajó ellen irányult, amely megsértette a kikötőbe való belépés tilalmáról szóló határozatot

– fejtette ki Jahja Szárí húszi katonai szóvivő egy televízióban is sugárzott nyilatkozatban.

Az izraeli hadsereg tagadta a támadást. „Nem igaz” – mondta Peter Lerner katonai szóvivő a húszik bejelentéséről.

A húszi fegyveresek november óta támadnak hajókat a Vörös-tenger térségében, Afrikát megkerülő, hosszabb és drágább tengeri útra kényszerítve a teherszállító hajókat. A lázadók később kiterjesztették támadásaikat az Indiai-óceánra is, és közölték, hogy minden hajót célba vesznek, amely izraeli kikötőkbe tart.

A palesztinokat támogató jemeni síita húszi felkelők és támogatóik 
Fotó: Jajha Arhab / Forrás: MTI/EPA

Az Egyesült Államok brit segítséggel január óta támadásokat hajt végre a húszik ellen, akik azóta az Izraellel kapcsolatban álló hajókon kívül amerikai és brit hajókat is megtámadnak.

Abdul-Malik al-Húszi, az Irán-barát síita húszi lázadók vezetője csütörtökön bejelentette: a jövőben fokozni fogják az iraki milíciával közösen végrehajtott, Izrael elleni támadásaikat.

Az UNRWA egyik iskolájának épületét érte az izraeli légicsapás

Izrael támadásokat hajtott végre palesztin célpontok, köztük egy iskolaépületben rejtőző feltételezett iszlamista fegyveresek ellen a Gázai övezet középső részén egy katonai szóvivő csütörtöki közlése szerint. 

Az ENSZ gázai segélyszervezete, az UNRWA azt állítja, hogy az ő egyik iskolájának épületét érte légicsapás, és ebben több mint harminc palesztin vesztette életét, köztük legalább 27 civil.

Az izraeli hadsereg szerint a Hamász és az Iszlám Dzsihád terrorszervezet Nuhba nevű kommandós egységének olyan fegyveresei használták saját céljaikra az iskolaépületét, akik részt vettek október 7-én az Izrael Gázai övezettel szomszédos települései elleni gyilkos támadásban.

A katonai szóvivő azt közölte, hogy precízen azokat a szobákat, termeket célozták meg, melyekben a titkosszolgálati információk szerint a terroristák voltak, és kétszer elhalasztották az utóbbi napokban a támadást, hogy kevesebb kárt okozzanak a civileknek.

Philippe Lazzarini, az UNRWA igazgatója X-(volt Twitter-)fiókjában azt írta, hogy az iskola mintegy hatezer menekültnek nyújtott szállást. Megdöbbentőnek és ellenőrizhetetlennek nevezte az állítást, hogy fegyveres csoportok tartózkodtak ott.

„Az ENSZ-épületek katonai megtámadása, célba vétele vagy felhasználása a nemzetközi humanitárius jog nyilvánvaló semmibe vétele. Az ENSZ személyzetét, a helyiségeket és működését mindig védeni kell” – írta.

„A gázai háború kezdete óta az UNRWA épületei közül találat ért több mint száznyolcvanat, és megöltek több mint négyszázötven, lakóhelyüket elhagyni kényszerült embert. Nem válhat elfogadhatóvá az ENSZ helyeinek célba vétele és katonai felhasználása. Ennek véget kell vetni és felelősségre kell vonni a bűnösöket” – tette hozzá.

 A szóban forgó iskola a nuszairati menekülttáborban található. Az izraeli hadsereg előzőleg úgy értesült, hogy 20-30 iszlamista harcos tartózkodott az épületben. Peter Lerner szóvivő azt mondta: nem tud arról, hogy civilek is életüket vesztették volna a támadásban. Az övezetet irányító Hamász médiája viszont tagadja, hogy a fegyveresei lettek volna ott, szerinte az áldozatok mind civilek.

A szintén a Gázai övezet középső részén, Dir al-Balahban lévő Al-Aksza mártírjai nevű kórház szóvivőjének közlése szerint az utóbbi 24 órában 141 halottat és 380 sebesültet szállítottak be hozzájuk három menekülttáborból, amelyet támadott az izraeli hadsereg. A kórházban a hirtelen terhelés miatt az ellátás összeomlott – tette hozzá a szóvivő.

A ciszjordániai Rámalláhban működő palesztin egészségügyi minisztérium közlése szerint izraeli katonák a Dzsenínhez közeli Dzsaabad faluban egy éjszakai akcióban súlyosan megsebesítettek egy 24 éves palesztin férfit, aki reggelre meghalt.

Életét vesztette egy 39 éves izraeli tartalékos katona, miután súlyosan megsebesült szerdán a Hezbollah libanoni síita milícia egyik dróntámadásában a libanoni határnál, Hurfis drúz falu közelében.

Ez történt szerdán:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában