Fontos egyeztetés

2024.05.08. 15:18

Orbán–Zelenszkij tárgyalás: Magyarország minden békekezdeményezést támogat

Telefonon tárgyalt egymással szerdán Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog az Európai Tanács kétnapos brüsszeli tanácskozásának helyszínén 2023. február 9-én

Forrás: MTI/Európai Tanács

A közlemény szerint a megbeszélés során áttekintették a magyar–ukrán kapcsolatok minden fontos elemét. A tárgyalás kiemelt témája a háború és béke kérdése volt.

Orbán Viktor megerősítette, hogy Magyarország kész hozzájárulni minden olyan kezdeményezéshez és erőfeszítéshez, amely elvezet a békéhez.

Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij megegyeztek abban, hogy a kétoldalú konzultációkat folytatni fogják

– közölte Havasi Bertalan.

Zelenszkij: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén – emelte ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az X közösségi portálon közzétett bejegyzésében, amelyben beszámolt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott szerdai telefonos megbeszélésükről.

„Hosszú és tartalmas beszélgetést folytattam Magyarország miniszterelnökével” – jelentette ki az ukrán államfő. Azt írta, hogy meghívta a magyar kormányfőt a jövő hónapban Svájcban rendezendő békecsúcstalálkozóra.

„Fontos számunkra Magyarország álláspontja a békéhez való közeledésről és a közös regionális biztonságról. Kiemeltem, hogy Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban, valamint a kereskedelmi, energetikai és logisztikai együttműködés fejlesztésében” Magyarországgal – tette hozzá.

A megbeszélés során a két ország vezetői egyeztették a további lépéseket annak érdekében, hogy „a kétoldalú kérdések teljes körét kölcsönösen előnyös feltételek mellett rendezzék”.

„Beszéltünk Ukrajna EU-integrációjáról is. Meggyőződésem, hogy Ukrajna gyors csatlakozása az Európai Unióhoz mindkettőnk államának hasznára válik” – hangsúlyozta az ukrán elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában