Megbetegedések

2020.02.29. 15:22

„Egyáltalán nem biztos, hogy kizárólag a calicivírus okozott problémát a kodályos gyerekeknél”

Tömegesen hiányoztak betegség miatt, ezért rendelték el a rövid pihenőt.

Forrás: tenyek.hu

Futótűzként terjedt a médiában, hogy rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el a Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában, mert tömegesen maradtak otthon a gyerekek vírusos megbetegedések miatt. A hírek arról szóltak, hogy a napok óta hiányzó, közel 180 diákot calicivírus fertőzte meg, jelentős részük hányásra és hasmenésre panaszkodott. Lapunk úgy tudja, az iskolában valóban sok volt a beteg, akik elsősorban influenzaszerű tünetekkel, légúti panaszokkal keresték fel háziorvosukat, s voltak, akik hányásra is panaszkodtak. Az viszont nem volt igazolt, hogy calicivírussal fertőződtek volna meg mindannyian. A Jósa András Oktató­kórházban ugyanis az elmúlt 2-3 hétben elszórtan találkoztak súlyos hasmenéses betegekkel, de tömegesen nem fordultak ellátásért – tudtuk meg dr. Dicső Ferenctől, a Jósa András Oktatókórház osztályvezető főorvosától.

Tünetegyüttes

– Még mindig sok az influenzaszerű tünet, a szezonnak nincs vége, számtalan vírus kering a levegőben. A hasmenést leggyakrabban okozó vírusok közé tartozik a rotavírus, az enterális adenovírusok is, ezért egyáltalán nem biztos, hogy kizárólag a calicivírus okozott problémát a kodályos gyerekeknél, egyébként pedig a kisebbeknél a köhögéssel, megfázással járó tünetek mellé gyakran társul hányinger, hányás és hasmenés, így nem lehet elszeparálni, melyik vírus dönti le a lábáról a pácienst, kizárólag laborvizsgálattal lehet azonosítani a fertőzést okozó vírust – mondta a gyermekgyógyász, aki a higiéniai szabályok fokozott betartására hívja fel a figyelmet ilyen esetben. Mint mondta, a hányást és hasmenést okozó vírusok nagyon agresszívek, ellenálló vírusok, több napon át képesek környezetünkben életben maradni.

Általánosságban elmondható, hogy a kéz tekinthető a legszennyezettebb, esetenként a legfertőzőbb bőrfelületünknek, tehát a gyakori, alapos kézmosás elengedhetetlen, de a calicivírus a levegőben is képes terjedni. Éppen ezért a Kodály-iskolában is fertőtlenítésbe kezdtek, az intézményekre ilyen esetben vonatkozó higiénés szabályoknak megfelelően fertőtlenítik a folyosókat, termeket, vizesblokkokat. Dr. Szabó Tünde megyei tiszti főorvos megerősítette, nem a nép­egészségügyi hatóság rendelte el a kényszer­szünetet az iskolában, ugyanis nem kaptak bejelentést sem az iskolától, sem a háziorvosoktól annak szükségességére.

A döntést az iskola vezetése hozta meg, az intézmény honlapján arról tájékoztatták a szülőket, hogy a nagyfokú megbetegedések, a járvány további terjedése miatt február 28-án és március 2-án nem lesz tanítás, az iskola zárva tart. Az iskolavezetés megértést kért a szülőktől, és reméli, hogy keddtől zavartalanul folytatódhat a tanítás az intézményben.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!