Nyíregyháza hírei

2013.03.23. 13:04

Egy áldozatos zongoratanár - Sára Jenő emlékére

Nyíregyháza - Sára Jenő egykori zongoratanárom emlékének szentelve, március 22-24-ig rendezi meg a XIII. Országos Zongoraversenyt gyermekkori iskolám, a Vikár Sándor Zeneiskola Nyíregyházán.

Nyíregyháza - Sára Jenő egykori zongoratanárom emlékének szentelve, március 22-24-ig rendezi meg a XIII. Országos Zongoraversenyt gyermekkori iskolám, a Vikár Sándor Zeneiskola Nyíregyházán.Sára Jenő jellegzetes alakja volt a magyar zongorista társadalomnak, szakmai körökben megbecsülték munkásságát mind alapfokon, mind a zeneakadémián egyaránt. Növendékei mindig sikeresen szerepeltek koncerteken, versenyeken, felvételi vizsgákon, számtalan díjat nyertek, többen közülük zongoratanárként, zongoraművészként, vagy más zenei szakokon végezve dolgoznak Magyarországon és a világ más pontjain.

Ezek ellenére, Sára Jenő életében nem kapott olyan elismerést, ami méltó módon megillette volna. A Vikár Sándor Zeneiskola, Sára Jenő emlékének szentelte a XIII. Országos Zongoraversenyt, és ezzel egyfajta posztumusz elismerésben részesítette Őt, amelytől nagyobb elismerésnek életében sem örült volna. Ez a megtiszteltetés csodálatos tisztelgés annak, aki megálmodta, és életre hívta a nyíregyházi Zongoraversenyt.

A növendékei közül, talán nekem volt szerencsém a legtovább, 14 évig nála tanulni. Az első verseny szervezésénél, a kötelező darabok kiválasztásánál, mint kis diák jelen voltam, persze nem értettem semmit, mi az a nagyon fontos dolog, ami miatt a tanár bácsim nem kezdte el a zongoraórámat. Persze, az óra meg lett tartva, sokszor az éjszakába nyúlóan, hosszan. A Sára növendékek rengeteget kaptak az Ő végtelen idejéből, türelméből, és abból a megmagyarázhatatlan energiából, mely áradt belőle, mely a tökéletességre sarkalt minket minden lehetséges módon. Segítette, sőt ki is kényszerítette növendékeiből a legjobbat, megtanítva azt, hogy versenyezni, leginkább önmagunkkal kell, le kell győznünk lustaságunkat, elégedettségünket, mert a tökéletes nem elég, attól még egy picit szebben, jobban kell játszani, mint azt lehetségesnek gondoltuk.

Sára Jenő lelkében bohém művész, életében nagyon ösztönös megérzésekkel, rendkívül tudatos gondolkodással, nagy tudású, precíz és áldozatos tanár volt, aki részletekbe menően átadta a zongorázás szeretetét, ismeretét, tudását, kompromisszumot nem elfogadva tanítványainak. Felvértezett minket a zongoraművész szakma megtanulásához és műveléséhez szükséges alázatos tudással az alapoktól a legmagasabb szintig. Nekem személy szerint Apám helyett Apám, életem meghatározó alakja, példaképe, később kollégám és barátom volt. Mindezt, köszönöm neked Jenő!

Milyen szép lenne, ha a Zeneiskola e nemes cselekedetét továbbgondolná, végig vinné, és a jövőben a további versenyeket Sára Jenő Zongoraverseny névvel rendezné meg.

Sára Jenő nevében köszönöm az elismerést: Kollonay Zoltán, volt Sára Jenő tanítvány.

*****************************************

Kollonay Zoltán első diplomáját a debreceni Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zongora szakán, második diplomáját a Budapesti Zeneakadémia szerezte. Ez után a Bécsi Zeneakadémián folytatta tanulmányait. Magyarországon több zongoraversenynek volt első helyezettje. Darabjait zongorával, orgonával, szintetizátorral szólóban, vagy saját zenekara kíséretében adja elő. Stílusa hidat képez a klasszikus a görög és a könnyűzene között. Koncertjei a megszokottól különlegesebbek. Varázslatos új zenei élmény adnak ínyenceknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!