Nyíregyháza hírei

2014.03.10. 07:30

Bomló állati tetemek a határban

Nagyhalász, Nyíregyháza - Veszélyes hulladéknak számítanak, különböző fertőzéseket okozhatnak.

Nagyhalász, Nyíregyháza - Veszélyes hulladéknak számítanak, különböző fertőzéseket okozhatnak.

Egy kóborló kutya befogására indult a napokban néhány önkéntes állatvédő Nagyhalász határába. Meglelték végül a magára hagyott ebet, csakhogy sajnos olyat is találtak, amire egyáltalán nem számítottak: bomló állati tetemeket.

A részletekről Vidra Betty, a nyíregyházi PCAS Állatmentő és Környezetvédő Egyesület alapító elnöke tájékoztatta lapunkat:

– Hozzám futott be a jelzés, hogy Nagyhalász és Tiszarád között láttak egy tekergő kutyát. A nagyhalászi aktivistánk, Talpas Krisztina három társával indult megkeresni az állatot, s közben felfigyeltek egy terepjáróra, amiből éppen kiraktak valamit. Kíváncsiak voltak, hogy vajon mi történhetett ott. Mire odaértek, a kocsi elment, azonban találtak egy friss kutyatetemet, különböző koponyákat és több bomló állati maradványt. Volt, amit az ismeretlen személyek csak beledobtak az út menti árokba, de zsákokban is találtak állati maradványokat. Azóta már rendőrökkel is szétnéztek azon a környéken, de továbbra sem lehet tudni, hogy kik tették oda az állati tetemeket, s miért éppen ott pakolták le azokat.

– Mindezt jeleztük Nagyhalász jegyzőjének és az ÁNTSZ-nek is, hiszen ez már egészségügyi problémát jelent. A bomló tetemek ugyanis veszélyes hulladéknak számítanak, minél hamarabb el kell onnan azokat szállítani a különböző fertőzések megelőzése érdekében – folytatta az egyesület elnöke. – Az idei év választási küzdelmeit a magunk céljaira szeretnénk oly módon felhasználni, hogy elindítottuk a „Válassz állatbarát önkormányzatokat!” akciónkat.

A helyhatóságok révén szeretnénk informálni a lakosságot az állatvédelmi törvényről, az állattartás szabályairól, az állatkínzás következményeiről. Azt szeretnénk elérni, hogy a gyepmesteri telepek állatbarát gondozó helyek legyenek. Egy-egy állat irtása jóval többe kerül az önkormányzatoknak, mint az ivartalanítása. Ehhez csak akarat és forrás-átcsoportosítás kell, humánerőnek itt vagyunk mi, állatvédők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!